Stand van zaken cao catering

28-02-2022

De huidige cao loopt tot 1 april 2022. Inmiddels hebben vakbonden en werkgevers de afgelopen maanden diverse onderhandelingsrondes gehad om te komen tot een nieuwe cao met afspraken voor verschillende groepen medewerkers. De huidige werknemers die nu vallen onder de cao contractcatering en nieuwe werknemers die in de contractcatering én horeca werken. Dit wordt dan de cao Hospitality met een bredere werkingssfeer dan de huidige cao Contractcatering. Deze cao is bestemd voor alle werknemers die zich bezighouden met voedsel, drank en gastvrijheid. Bij de inrichting van de nieuwe cao wordt een onderscheid gemaakt naar 3 categorieën:

  • Werknemers die nieuw in dienst treden na 1 april 2022
  • Werknemers die nu werken onder een contract voor de horeca en waar de werkgever heeft besloten de ‘overstap’ te maken naar de nieuwe cao
  • Werknemers die nu reeds werken onder een contract van de contractcatering
     

UPDATE: Akkoord cao catering en teksten

De cao teksten worden de komende tijd verder uitgewerkt. Je kunt  al wel de loontabellen per 1 april 2022 en 1 januari 2023 en de rekentool bij overgang deel A naar deel B van de cao downloaden


Sociale partners hebben naast de gesprekken over de hele cao gelijktijdig ook gesprekken over de specifieke situatie en arbeidsvoorwaarden voor de inflight.

Voortgang cao-onderhandelingen

Op 22 februari vond de vierde onderhandelingsronde voor de sector-cao plaats. De punten die daar aan bod kwamen waren;

  • loonsverhoging per 1 april 2022
  • duur van de nieuwe cao
  • behoud ADV dagen voor huidige medewerkers cao catering
  • wens van werkgevers om ADV af te schaffen en te vervangen door andere jaaruren systematiek gebaseerd op een 38 urige werkweek zonder ADV.
  • beoogde werkingssfeer voor de nieuwe Hospitality cao
  • hoe overgang van cao catering met behoud van de waarde hiervan van de huidige medewerkers in de catering naar de nieuwe Hospitality cao. Uitgangspunt hierbij is dat de arbeidsvoorwaarden van de huidig medewerkers in de catering behouden blijven.
  • afspraken over een generatiepact regeling


Op veel punten is al voorwerk gedaan en over gesproken met elkaar. Het is nu van belang om alles op een rijtje te zetten en de waarde van de voorstellen te bepalen. Maandag 7 maart 2022 gaan we daar verder over met elkaar in gesprek.

Hopelijk is er op 7 maart ook meer duidelijkheid vanuit het pensioenfonds Horeca & Catering over de (on)mogelijkheden van een generatiepactregeling voor zowel de brede sector als de inflight. Eén ding is al wel zeker, namelijk dat de eventuele invoering ervan niet op 1 april 2022 zal kunnen zijn. We richten nu op 1 januari 2023 voordat dit uitgevoerd zou kunnen worden.

Inflight in de cao

Dinsdag 1 maart 2022 gaan we verder met elkaar in gesprek over de inflight. Sociale partners willen de inflight vooralsnog in de branche-cao houden, maar wel met eigen afwijkende afspraken. Op woensdag 23 februari 2022 hebben werkgevers in de inflight en vakorganisaties gesproken met twee OR-voorzitters van KCS en Gate Gourmet. Beide voorzitters zijn bijgepraat over de gespreksonderwerpen (loon/koopkracht, verbetering reiskostenregelingen, feestdagen compensatie bij RV dag, arbeidsmarktkrapte, toekomst vliegsector, generatiepact, arbeidsomstandigheden) die op tafel liggen. Zij herkenden deze punten en konden ook aanvullingen geven vanuit hun praktijk. Gezamenlijk is geconcludeerd dat het goed is om een vervolg te plannen.

Hoe nu verder?

Na maandag 7 maart zullen nog twee onderhandelingsrondes worden ingepland. Op maandag 14 maart zal de cao commissie van FNV Catering de stand van zaken over de onderhandelingen bespreken en een besluit nemen over de inzet van FNV Catering.

Vragen of meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Dan kun je ons bereiken via catering@fnvcatering.nl

Denk en praat mee tijdens het Congres op maandag 11 april

Cao-partijen hopen in de komende weken te komen tot een eindresultaat. Cao-partijen willen dit tijdens op maandag 11 april tijdens het congres Van catering naar hospitality: samen verder bespreken. Alles wat hier wordt besproken nemen de cao partners mee in de verdere uitwerking van de cao hospitality. Jouw inbreng is dus van groot belang. Denk jij mee? Meld je aan!