Horecastudent- of docent? Wij zijn er voor jou!

Volg je op dit moment een horecaopleiding of andere studie zoals bijvoorbeeld Toerisme & Recreatie? Samen met De Horecabond ga jij straks goed voorbereid aan het werk! Hieronder vind je handige tools zoals de verschillende cao’s, tips voor solliciteren en ons voordelige studentenpakket.

Voor docenten: vraag een gratis gastles aan 

Speciaal voor docenten van horecaopleidingen en andere opleidingen in de gastvrijheidsbranche bieden wij gratis gastlessen aan. Tijdens zo’n les bereiden we studenten zo goed mogelijk voor op de toekomst. Zo hebben we het over hun rechten en plichten op de werkvloer, maar leggen we ook alles uit over hun arbeidsovereenkomst. Dit alles doen we binnen een lesuur. Stuur ons een mail en wij nemen contact met je op!

Let op: de gastles is geschikt voor LL&B leren, loopbaan en burgerschap (kerntaak 2 en 4).

 

De verschillende cao’s in de gastvrijheidsbranche

De Horecabond werkt voor verschillende branches in de gastvrijheid, namelijk de horeca, catering en recreatie. Binnen die branches spreken we cao’s af. De afkorting cao staat voor “collectieve arbeidsovereenkomst”. In een cao staan afspraken tussen werkgevers en werknemers over arbeidsvoorwaarden. Die afspraken zijn een aanvulling op de minimumregels die in de wet geregeld zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat in jouw cao geregeld is dat je meer loon of extra vakantiedagen krijgt dan het wettelijk minimum. 

Bij De Horecabond onderhandelen we voor deze cao’s:

Sollicitatietips voor studenten

DO

  • Weet waar je solliciteert. Verdiep je vooraf in het bedrijf waar je solliciteert. Waarom spreekt dit bedrijf jou aan en wat denk jij met jouw skills toe te kunnen voegen?
  • Schrijf een foutloze sollicitatiebrief. Hulp nodig? Hier lees je hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft. Laat je brief of e-mail vervolgens altijd door iemand checken.
  • Stuur altijd je cv mee. Als student heb je waarschijnlijk weinig werkervaring. Toch is het belangrijk dat je laat zien wat je tot nu toe al hebt gedaan of kan. 
  • Ga voorbereid een sollicitatiegesprek in. Oefen sollicitatievragen vooraf. Vragen die je sowieso kunt verwachten zijn “Waarom wil je hier werken?” en “Vertel wat over jezelf”.
  • Wees (ruim) op tijd. Pak een trein eerder of zoek van tevoren uit waar je goed kan parkeren.

DON'T

  • Maak je sollicitatiebrief niet te lang. Houd hooguit 1 A4'tje aan.
  • Sociaal wenselijke antwoorden geven. Natuurlijk wil je een goede eerste indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek. Maar lieg nooit en beloof niets wat je niet kunt waarmaken.
  • Let op je non-verbale houding. Neem een open, vriendelijke houding aan.
  • Stel vragen. Een sollicitatiegesprek is zoals het woord al zegt een… gesprek! Het is de bedoeling dat ook jij erachter komt of je ergens wil werken. Durf daarom nieuwsgierig te zijn en vraag wat je wilt weten.

Loon

Krijg ik genoeg salaris van mijn leerbedrijf?

Je hebt altijd recht op het wettelijk minimumloon. Dit wettelijk minimumloon is ook in de cao afgesproken, maar je mag natuurlijk ook een hoger salaris betaald krijgen. Wil je graag meer verdienen? Dan kan je hier over onderhandelen. Check van tevoren wat volgens de cao  een passend salaris is, wees duidelijk en kom met goede argumenten voor een verhoging.

Voor niet-vakkrachten en BBL-leerlingen in de horeca is vanaf 1 januari 2024 een aparte loontabel opgenomen in de cao. Je ontvangt in ieder geval het basisloon bij functie I met cao-jeugdloonpercentages gekoppeld aan het voor jou geldende minimum (jeugd)loon. Check wat jouw salaris hoort te zijn in de cao horeca of doe de looncheck en ontdek binnen 1 minuut of jij nu krijgt wat je verdient.

In de cao horeca is er een aanpassing gedaan in de definitie vakkracht, waardoor medewerkers sneller een hoger salaris ontvangen wanneer zij:

  • 18 jaar of ouder zijn en een erkend vakdiploma voor de functie hebben;
  • Aantoonbaar ervaringsuren (1.976 uren) in de functie hebben opgedaan vanaf 18 jaar, ervaringsuren bij een andere werkgever worden meegeteld;
  • In functiegroep V of hoger zitten.

Wil je meehelpen om de afspraken die in de cao voor studenten en jongeren gelden te verbeteren? Word dan lid van De Horecabond! Samen staan we sterker.

Wanneer gaat mijn loon omhoog?

Ben je jonger dan 21 jaar en ontvang je minimum jeugdloon? Dan ontvang je een hoger loon vanaf je verjaardag. De dag dat je jarig bent gaat je loon dus omhoog! Vanaf 21 jaar heb je recht op het volledige minimumloon. Daarnaast stijgt het wettelijk minimumloon twee keer per jaar, namelijk op 1 januari en 1 juli.

Ik ontvang geen loonstroken van mijn leerbedrijf. Klopt dit?

Je leerbedrijf is verplicht om je minimaal één keer een loonstrook te geven. Als er daarna geen veranderingen zijn hoeft de werkgever je niet elke maand een loonstrook te sturen. Op je loonstrook moet staan wat je precies ontvangt. Ook staat er op wat je aan premies afdraagt. Daarnaast moet je leerbedrijf een overzicht met het aantal gewerkte uren geven.

Wat gaat er van mijn brutoloon af?

  • Loonheffing. Dit bestaat uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, premie werknemersverzekeringen en je inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
  • Als je ouder bent dan 18 jaar: pensioenpremie.

Ik loop stage bij een leerbedrijf. Heb ik recht op een vergoeding?

Ja, BOL- en HBO-stagiaires krijgen een minimale vergoeding van 350 euro per maand bij een voltijd stageweek. Met een voltijds stageweek bedoelen we 4 á 5 dagen per week. Loop je minder dagen per week stage, dan heb je recht op een lagere stagevergoeding.

Cao

Wat is een cao?

De afkorting cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Over een cao wordt altijd onderhandeld tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Zij onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden in een bepaalde branche of bedrijf. Alle afspraken die naar aanleiding van die onderhandelingen worden gemaakt staan in dit officiële document, denk hierbij aan je salaris, extra vrije dagen etc. Zowel werkgevers (leerbedrijven) als medewerkers (studenten) moeten zich aan deze afspraken houden.

Onder welke cao val ik?

In je contract staat onder welke cao je valt. Bij De Horecabond onderhandelen we voor deze cao’s:

Ben jij benieuwd wat je rechten als student zijn? Download jouw cao dan nu gratis!

Arbeids- en praktijkovereenkomst

Hoelang duurt mijn proeftijd?

Heb je een tijdelijk contract van korter dan 2 jaar? Dan mag jouw proeftijd maximaal 1 maand duren. Heb je een contract van 6 maanden of minder? Dan is er geen proeftijd. De proeftijd moet altijd schriftelijk in je contract staan.

Wat staat er in een arbeidsovereenkomst/contract?

Je werkgever sluit een arbeidsovereenkomst, oftewel een contract, met je af. In die overeenkomst moeten in ieder geval deze onderdelen staan:

  • Gegevens van jou en je leerbedrijf
  • De functie die je krijgt
  • Het aantal uren dat je gaat werken
  • De duur van je arbeidsovereenkomst
  • Of je een proeftijd hebt
  • Je brutoloon
  • Het aantal vakantiedagen dat je krijgt

Voordat je ergens begint met werken, is je werkgever verplicht om jou een exemplaar van je schriftelijke arbeidsovereenkomst te geven.

Wat is een praktijkovereenkomst?

Voordat je bij een leerbedrijf aan de slag gaat, zal de school van jouw opleiding een praktijkovereenkomst opstellen. Dit heet een beroepspraktijkovereenkomst. Deze praktijkovereenkomst moet worden ondertekend door het leerbedrijf, de opleiding en door jou.

Werktijden

Is het slim om mijn uren bij te houden?

Je werkgever heeft de wettelijke plicht om je gewerkte uren en rusttijden te registeren. Daarom is het slim om zelf ook je uren bij te houden. Schrijf per maand op hoeveel uren je per dag werkt of niet werkt, vanwege school, ziekte of vakantie. Zo kan je zelf checken of de uren kloppen wanneer je samen met je werkgever de registratie voor akkoord tekent. Jouw werkgever moet altijd een overzicht van je gewerkte uren en rusttijden geven als je daar om vraagt.

Tip: om het bijhouden van werkuren en rusttijden makkelijker te maken, hebben wij het urenregistratieboekje gemaakt. Download ‘m gratis.

Hoeveel uur mag ik werken?

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je recht op een ononderbroken periode van rust van tenminste 12 uur, voordat je weer begint met een volgende werk- of schooldag. Op de website van Rijksoverheid zie je alle regels rondom werktijden voor 16- en 17-jarigen en 15-jarigen.

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan geldt een periode van 11 uur. Deze regel geldt dus ook wanneer je de volgende dag om 8:30 op school moet zijn. Verder mogen studenten nooit eerder dan 6:00 beginnen. Ook mogen jongeren (en dus ook studenten) onder de 18 jaar niet later werken dan 23:00. Check bijlage I van de cao horeca voor de werktijden per leeftijd.

Hoeveel uur mag ik maximaal achter elkaar werken?

Dit hangt van je leeftijd af. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je maximaal 9 uur per dienst, 45 uur per week en 160 uur per 4 weken werken. Je mag dus niet elke week 45 uur per week werken. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan mag je wat meer uren draaien, namelijk maximaal 12 uur per dienst, maar over 16 weken gemiddeld maximaal 48 uur per week. Je mag dus niet elke week 60 uur per week werken.

Dit is de maximale arbeidsduur voor studenten vanaf 16 jaar:

  • 1.976 uur per periode van 12 maanden, inclusief de normuren voor schooltijd
  • gemiddeld niet meer dan 38 uur per week over elke 13 weken, inclusief de normuren voor schooltijd

Wanneer heb ik recht op pauze?

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je na 4,5 uur werken recht op een pauze van een halfuur. Als je 18 jaar of ouder bent heb je na 5,5 uur werken recht op een pauze van een halfuur. Een pauze korter dan 15 minuten telt hierbij niet als pauze.

Krijg ik mijn pauze doorbetaald?

Pauzetijd is geen werktijd en wordt dus ook niet doorbetaald.

Mag ik werken op een schooldag?

Het mag wel, maar je leerbedrijf mag jou niet verplichten om op de schooldag (na of voor schooltijd) te komen werken.

Ik werk bij een leerbedrijf. Mag ik ook nog voor een andere werkgever werken?

Als je betaald werk wil gaan doen voor een ander (leer)bedrijf, moet jouw leerbedrijf daar eerst toestemming voor geven.

Let op: je leerbedrijf kan bezwaar maken tegen je (bij)baan als je hierdoor in totaal meer werkt dan het maximaal aantal uren van de Arbeidstijdenwet.

Ik heb plusuren opgebouwd. Wat nu?

Volgens de cao horeca zijn alle uren tot en met 38 uur meeruren. Alle uren boven de fulltime jaarurennorm van 1976 uur (gemiddeld 38 uur per week) zijn overwerkuren. De cao regelt dat deze meeruren en/of overwerkuren binnen 3 maanden na afloop van de referteperiode vergoed moeten worden in vrije tijd. Dat betekent dus dat je tijd voor tijd krijgt. Lukt dat niet of alleen gedeeltelijk? Dan moeten de (overgebleven) uren uiterlijk in de maand daarop worden uitbetaald.

In de cao is bepaald dat de referteperiode gelijk is aan het kalenderjaar of het vakantiejaar. 

Voorbeeld: als jouw werkgever een referteperiode van een kalenderjaar hanteert, dan moeten meeruren of overwerkuren van 2023 die op 31 maart 2024 nog niet zijn gecompenseerd, in april 2024 worden uitbetaald.

Ga je uit dienst? Dan worden de uren tegen 100% van jouw uurloon uitbetaald.

Ik heb minuren opgebouwd. Krijg ik nu minder betaald?

Nee, volgens de cao horeca moet je werkgever moet je altijd het loon voor de afgesproken uren doorbetalen. Jouw werkgever mag je wel vragen de minuren in te halen op een ander moment, bijvoorbeeld in een drukkere periode. Meer weten? Lees verder op de horeca ‘Werktijden’-pagina.

Ziekte

Krijg ik mijn salaris doorbetaald bij ziekte?

In de cao horeca is bepaald dat er één wachtdag geldt wanneer je ziek bent. De wachtdag is de eerste dag van je ziekteperiode. Deze dag krijg je geen salaris of ziektegeld. Na deze dag ontvang je de eerste 52 weken 95% van je brutoloon. Ben je langer dan een jaar ziek? Dan krijg je de daaropvolgende 52 weken 75% van je brutoloon. 

Vakantie

Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Je krijgt 8% vakantietoeslag (vakantiegeld) over je verdiende brutoloon.

Wanneer krijg ik mijn vakantiegeld?

Heb jij een arbeidsovereenkomst van 1 september t/m 31 augustus? Dan ontvang je in de maand juni vakantietoeslag over de maanden september t/m mei. Bij het einde van je dienstverband op 31 augustus betaalt jouw leerbedrijf je vakantietoeslag over de maanden juni, juli en augustus. 

Ik wil graag vrij nemen. Mag dit geweigerd worden?

Samen met jouw leerbedrijf overleg je welke dagen je vrij wil nemen. Het leerbedrijf houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Alleen bij bijzondere omstandigheden mag een leerbedrijf jouw vakantieaanvraag afkeuren.

Hoeveel vakantie-uren moet ik opnemen en wat krijg ik uitbetaald?

Dat ligt eraan wanneer je vakantie opneemt. Op basis daarvan kan jouw leerbedrijf bepalen hoeveel uur wordt opgenomen en wat je krijgt uitbetaald. Heb je een arbeidsovereenkomst van 38 uur inclusief 6 schooluren? Dan neem je in een normale week vier vakantiedagen op en ontvang je loon over 32 uur. Gedurende een schoolvakantieweek neem je vijf vakantiedagen op en ontvang je loon voor een 38-urige werkweek.

Mag ik werken op zondag?

In de gastvrijheidsbranche is het normaal om op zondagen te werken. Ook als je jonger dan 18 jaar bent, mag je op zondag werken. Ben je 15 jaar? Dan mag je alleen onder voorwaarden op zondag werken. 

Hoeveel zondagen mag mijn werkgever mij inroosteren?

Je werkgever mag jou per kalenderjaar maximaal 39 zondagen inroosteren.

Pensioen

Wanneer bouw ik pensioen op?

Vanaf je 18e begin je met het opbouwen van pensioen. In de horeca en catering wordt de pensioenregeling uitgevoerd door Stichting Pensioenfonds Horeca & Catering. Val je onder de cao recreatie? Dan wordt de pensioenregeling uitgevoerd door het Pensioenfonds Recreatie. Het pensioenfonds informeert je binnen drie maanden nadat je begonnen bent met werken (of na je 18e verjaardag) over je pensioenregeling.

Wie betaalt mijn pensioen?

Jij en je werkgever betalen beiden pensioenpremie. De premie die jij betaalt, staat op je loonstrookje. Door deze premie af te dragen, krijg je vanaf je pensioendatum een pensioenuitkering. Lees meer informatie over pensioen, pensioenpremie en nabestaandenpensioen per sector: