Een arbeidsovereenkomst is belangrijk voor de werkrelatie tussen werkgever en werknemer. Hierin worden alle rechten en plichten voor werknemer en werkgever vastgelegd. Op deze pagina gaan we dieper in op wat een arbeidsovereenkomst in de catering inhoudt, de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten, arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten van werknemers bij een contractwisseling en de beëindiging van een contract.
Wat is een arbeidsovereenkomst?
Een arbeidsovereenkomst is een contract tussen een werkgever en een werknemer waarin de voorwaarden voor het werk worden vastgelegd. Het legt de verantwoordelijkheden en rechten van beide partijen vast. Een arbeidsovereenkomst moet voldoen aan de geldende wettelijke arbeidsvoorwaarden.
In de arbeidsovereenkomst moet tenminste het volgende staan:
- Jouw gegevens en die van je nieuwe werkgever
- Soort arbeidsovereenkomst: bepaalde tijd of onbepaalde tijd
- Bij bepaalde tijd: begin- en einddatum en duur arbeidsovereenkomst
- Het aantal uren per week
- Het loon
- De functie
- Eventuele proeftijd
- Of er een cao van toepassing is
De proeftijd
Een proeftijd is alleen geldig als deze schriftelijk is overeengekomen en voor beide partijen gelijk is. Staat het niet in je contract, dan is er ook geen proeftijd van toepassing. Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst geldt de volgende proeftijd:
Duur arbeidsovereenkomst | Duur proeftijd |
Tot en met 6 maanden |
Geen |
Langer dan 6 maanden tot 2 jaar | 1 maand |
Vanaf 2 jaar of langer | 2 maanden |
Onbepaalde tijd | 2 maanden |
Functieomschrijving
Ben jij benieuwd naar je functieomschrijving? Of weet je niet in welke functie je precies bent ingedeeld? In het Handboek Referentiefuncties Contract Cateringbranche vind je alle functieomschrijvingen, zoals deze binnen de contractcatering voorkomen, met bijbehorende functieschalen. In de loontabel in de cao catering kun je daarmee je salaris terugvinden. Voor medewerkers in deel B geldt het Handboek Referentiefuncties Horeca.
Is er een cao van toepassing?
Als in je contract staat dat een cao van toepassing is, moet je werkgever zich houden aan de bepalingen uit de cao. Gebeurt dit niet, dan kun je actie ondernemen. In de cao catering zijn arbeidsvoorwaarden geregeld zoals het salaris en vergoedingen, arbeids- en rusttijden, vakantiedagen en vakantiegeld, maar er zijn ook regelingen voor ziekte en verlof. Als er geen cao van toepassing is, dan moet de werkgever zich tenminste aan de wet houden.
Voorbeeld arbeidsovereenkomst
Wil jij weten hoe een arbeidsovereenkomst eruit ziet? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden:
- Voorbeeld arbeidsovereenkomst catering
- Voorbeeld arbeidsovereenkomst regiomedewerker
- Voorbeeld arbeidsovereenkomst leerling
- Voorbeeld arbeidsovereenkomst medewerkers deel B
- Addendum arbeidsovereenkomst overstap naar deel B
Cao catering: deel A en deel B
De cao kent twee delen: deel A en deel B. Wij hebben deze afspraak gemaakt om de werkzekerheid van werknemers te vergroten. Het wordt hierdoor makkelijker om te wisselen tussen catering- en horecawerk. Deel A en deel B blijven tijdens looptijd van de cao (1 april 2024 tot en met 31 december 2025) van kracht. Wel zijn er een aantal aanpassingen voor medewerkers in deel A.
De medewerker in deel A behoudt de vrijheid om over te stappen naar deel B. Deze keuzevrijheid is er niet als je ingezet wil worden buiten het domein van de cao catering of als je als gevolg van een vermindering van ureninzet van de werkgever op de locatie waar je werkt, (nieuwe) werkzaamheden gaat verrichten op een andere locatie van de werkgever om jouw contracturen te behouden. In deze gevallen stap je over naar deel B.
Dit geldt niet voor de inflight.
Overstap naar deel B
Als je nu onder deel A van de cao valt, dan behoud je de keuze om over te stappen naar deel B. Als je deze overstap maakt:
- heb je recht op de reiskostenvergoeding van € 0,23 per kilometer vanaf 11 tot en met 40 kilometer;
- kun je gebruik maken van de jaarurensystematiek waarin afspraken zijn opgenomen in het kader van een goede werk-privébalans;
- heb je recht op compensatie volgens de verplichte rekentool die te vinden is op de website van de Stichtingen Contractcatering. Aanpassingen op de rekentool kunnen alleen doorgevoerd worden na goedkeuring van cao-partijen;
- heb je recht op uitbetaling van de jubilleumuitkering als je hiervoor in aanmerking komt;
- heb je de mogelijkheid om te kiezen voor behoud van seniorendagen of de generatiepactregeling, als je tijdens de looptijd van de cao in aanmerking komt voor seniorendagen. Deze keuze maak je uiterlijk 1 januari 2025.
Belangrijk is dat er afspraken gemaakt zijn voor werknemers in deel A die besluiten over te stappen naar deel B dat de waarde van de voor hen geldende arbeidsvoorwaarden gelijk blijven. Via een speciale rekentool worden deze omgezet in een vaste persoonlijke toeslag bij het moment van overstappen. Daarnaast kun je een aanpassing van jouw arbeidsovereenkomst ontvangen (zie hierboven een voorbeeldarbeidsovereenkomst).
Verschillende soorten arbeidsovereenkomsten
Je contract of arbeidsovereenkomst krijg je voor bepaalde of voor onbepaalde tijd. Dit bepaal jij samen met je werkgever in onderling overleg.
Bepaalde tijd
Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt de duur van het contract vooraf bepaald. De periode die jullie bepalen, mag iedere willekeurige lengte hebben. In de arbeidsovereenkomst moet wel een begin- en einddatum staan. Het dienstverband eindigt vervolgens automatisch op het moment dat de afgesproken periode om is. Je hoeft deze dus niet op te zeggen.
Vanaf 1 januari 2015 is je werkgever verplicht je minimaal een maand voordat je tijdelijke contract eindigt schriftelijk op de hoogte te stellen of je contract wordt verlengd of niet. En zo ja, onder welke voorwaarden. Dit wordt de aanzegplicht genoemd. De aanzegplicht geldt voor contracten die zijn aangegaan voor een periode van zes maanden of langer. Als je werkgever die verplichting niet of niet tijdig is nagekomen, dan is hij aan jou een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding bestaat uit het loon naar rato van het aantal dagen dat de werkgever te laat is met aanzeggen, met een maximum van één bruto maandsalaris.
Wanneer een vast contract?
Je werkgever mag je maximaal drie opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geven. Daarna heb je recht op een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Je hebt ook recht op een vast dienstverband als je drie jaar lang een overeenkomst voor bepaalde tijd hebt gehad. Er mag tussen deze arbeidsovereenkomsten geen onderbreking zitten die langer duurt dan 6 maanden. Zit er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten? Dan begint het tellen van de contracten opnieuw.
Val je onder deel B van de cao en ben je seizoenkracht? Dan is tussenpoos van de keten van contracten verkort naar 3 maanden.
Categorieën werknemers in de catering
In de catering zijn er functies die het gehele jaar uitgeoefend kunnen worden, zowel fulltime als parttime. Denk hierbij aan de cateringmedewerker, cateringmanager of kok. Je kunt ook werkzaam zijn als regiomedewerker, of je bent student. In deel B van de cao catering zijn nog een aantal andere categorieën werknemers te onderscheiden:
Invalkracht nuluren
Als invalkracht nul uren heb je een nulurencontract, dit betekent dat er geen vast aantal uren is vastgelegd. Je wordt op oproepbasis ingezet, afhankelijk van de behoefte van het bedrijf. De uren kunnen per week variëren.
Seizoenskracht
Seizoenskrachten zijn medewerkers die tijdelijk worden ingezet tijdens specifieke seizoenen, zoals de zomer- of winterperiode. Ze worden vaak aangetrokken vanwege piekdrukte in de catering.
Seizoenskracht klimaat en natuur
Dit is een specifieke categorie van seizoenskrachten die alleen gedurende maximaal 9 maanden werkzaam zijn door klimatologische of natuurlijke omstandigheden. Dit betekent dat de functie niet langer dan 9 maanden beschikbaar is, denk hierbij aan een catering locatie met alleen een terras in het seizoen, buiten het seizoen is er geen werk beschikbaar.
Vakkracht/niet-vakkracht
Het onderscheid tussen vakkrachten en niet-vakkrachten verwijst naar het niveau van vaardigheden en expertise van de medewerker. Een vakkracht is een medewerker van 18 jaar of ouder die gespecialiseerde kennis en vaardigheden heeft in een bepaald vakgebied binnen de catering. De vakkracht heeft hiervoor een opleiding gevolgd of hij/zij heeft aantoonbaar voldoende ervaring opgedaan in de functie (hiervan wordt gesproken bij meer dan 1.976 ervaringsuren in dezelfde functie). Ben je ingeschaald in functiegroep V of hoger, dan ben je altijd vakkracht.
Een medewerker is een niet-vakkracht als hij/zij niet de vereiste ervaring (1.976 ervaringsuren) heeft opgedaan. Een niet-vakkracht heeft meestal een bredere inzetbaarheid en voert minder gespecialiseerde taken uit. In de arbeidsovereenkomst wordt vermeld hoeveel ervaringsuren opgebouwd moeten worden voordat de medewerker wel vakkracht is.
Het onderscheid vakkracht niet-vakkracht is van belang vanwege de inschaling en het wel of niet ontvangen van feestdagentoeslag. Als niet-vakkracht ontvang je ten minste het basisloon bij functiegroep 1 of een cao—jeugdloonpercentage daarvan wat gekoppeld is aan het voor jou geldende minimum (jeugd)loon. Je hebt geen recht op een feestdagentoeslag.
Ben je vakkracht, maar nog geen 20 jaar, dan ontvang je een percentage van het basisloon van de functiegroep waarin je bent ingedeeld.
In jouw arbeidsovereenkomst staat beschreven onder welke categorie jij valt. Een combinatie kan ook! Let goed op welke afspraken je hierover maakt, niet alle onderdelen in de cao (deel B) zijn namelijk op alle categorieën werknemers van toepassing.
Uitzendkrachten
Het is mogelijk om in de catering via een uitzendbureau aan de slag te gaan. Meestal word je als uitzendkracht ingezet voor werkzaamheden die van tijdelijke aard zijn. In deze periode ben je officieel in dienst van het uitzendbureau. Het uitzendbureau is verantwoordelijk voor het betalen van je loon. In de cao catering lees je meer over uitzendwerk in de catering.
Zzp’er in de catering
Als zzp’er in de catering word je ingehuurd voor werkzaamheden en heb je de mogelijkheid om bij verschillende gelegenheden te werken. Dit betekent dat er geen arbeidsovereenkomst wordt opgesteld. Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het factureren van jouw gewerkte uren.
Contractwisseling
Contracten in de catering wisselen regelmatig. In zo’n geval verhuis je van de ene cateraar naar de andere. Hoe gaat dat in z’n werk? En waar moet je op letten? Het uitgangspunt is simpel. Iedereen die op de locatie werkt, gaat mee naar de nieuwe cateraar. Dit geldt ook voor werknemers die tijdens de contractwisseling minder dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn. Alle arbeidsvoorwaarden moeten in principe gelijk blijven na een contractwisseling (of inbesteding). Dit geldt voor het salaris, het aantal dienstjaren, het aantal contracturen en de pensioenaanspraken. Alle rechten en plichten gaan dus over naar de overnemende cateraar. Het eenzijdig afbouwen van de arbeidsvoorwaarden is niet meer mogelijk. Deze afspraken zijn opgenomen in de cao.
Controleer je arbeidsovereenkomst
Na al deze informatie over het contract is het belangrijk om je eigen contract goed te controleren voordat je deze tekent. Heb je hulp nodig, dan helpen we je graag!
Waar moet je op letten als je een nieuwe arbeidsovereenkomst tekent?
- Het moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst zijn.
- Lees voor het tekenen alle voorwaarden goed door en laat waar nodig zaken aanpassen.
- Je tekent er één voor jezelf en één voor de werkgever.
- Je krijgt uiteraard zelf een exemplaar mee. Het is dan zowel voor jou als je nieuwe werkgever duidelijk welke afspraken er zijn gemaakt.
Krijg je een arbeidsovereenkomst of een wijziging aangeboden? Laat deze dan altijd door De Horecabond nakijken. Als je eenmaal een contract hebt getekend, kun je hier namelijk niet zo makkelijk meer op terugkomen.