Toeslagen in de catering

Vakantiegeld, reiskostenvergoeding en onregelmatigheidstoeslag. Toeslagen die je wellicht bekend in de oren klinken. In de cateringsector zijn er verschillende soorten toeslagen. 

Reiskosten

Iedereen moet naar zijn werk toe, met de auto of bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Heb je dan eigenlijk recht op reiskostenvergoeding? En hoe gaat dat in zijn werk? Voor de contractcatering geldt een reiskostenregeling met een netto kilometervergoeding voor maximaal 30 km per enkele reis per dag, waarbij over de eerste 10 km geen vergoeding wordt gegeven. Voor regiomedewerkers geldt dat maximum niet. Voor medewerkers die op 1 januari 2014 al een reiskostenregeling hadden, wordt het verschil tussen de bestaande reiskostenvergoeding en de reiskostenregeling per 1 januari 2015 uitgedrukt in een persoonlijke toeslag ‘reiskosten’. De toeslag wordt alleen betaald op dagen dat daadwerkelijk wordt gewerkt.

Vanaf 1 april 2024 zijn de reiskosten in deel A en in deel B verhoogd met € 0,04 per kilometer. Dit betekent voor deel A een verhoging van € 0,15 naar € 0,19 per kilometer en voor deel B een verhoging van € 0,19 naar € 0,23 per kilometer. De overige afspraken uit de cao blijven ongewijzigd.

De reiskostenvergoeding is een minimale regeling die de werkgever moet toepassen. Werkgever en werknemer kunnen altijd met elkaar in overleg een hogere reiskostenvergoeding afspreken. Ook kan de ondernemingsraad een betere bedrijfsbrede regeling afspreken. 

Voor inflight gelden andere afspraken. De reiskosten zijn verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer vanaf 11 tot en met 40 kilometer. Ook hier blijven de overige afspraken uit de cao ongewijzigd.

Cao-partijen vinden het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame vormen van vervoer voor woon-werkverkeer. Daarom zal onderzocht worden op welke wijze werkgever en werknemer gestimuleerd kunnen worden om te kiezen voor de fiets, het openbaar vervoer of een elektrische of hybride auto. De afspraken over duurzamer vervoer zullen uiterlijk 1 januari 2025 ingaan.

Vakantiegeld

Iedereen die werkt heeft recht op vakantiegeld. Jij dus ook! Dit wordt één keer per jaar uitbetaald, uiterlijk in de maand juni. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het loon dat je in het vakantiejaar (1 juni t/m 31 mei het jaar daarop) bij je werkgever hebt verdiend. Hierin zijn incidentele toeslagen, gratificaties en beloning in natura niet inbegrepen. Het vakantiegeld is vaak iets minder dan een bruto maandsalaris.

Onregelmatigheidstoeslag (ORT)

Een normale werkdag in de contractcatering valt tussen zeven uur ’s morgens en zes uur ’s avonds op maandag tot en met vrijdag. Werk je buiten deze tijden, dan krijg je een toeslag voor het werken op onregelmatige uren. Deze toeslag wordt berekend volgens de matrix toeslagen onregelmatige uren. Alle werknemers die werkzaam zijn in de bedrijfscatering ontvangen voor de uren van 18.00 uur tot 22.00 uur van maandag t/m vrijdag een toeslag van 10%. De toeslag wordt hoger naarmate het tijdstip als ongemakkelijker wordt ervaren: ’s avonds op een doordeweekse dag tot tien uur werken telt minder zwaar dan werken in de nacht. Werken op zondag is nog iets onaangenamer dan op zaterdag. De nacht van zaterdag op zondag en van zondag op maandag telt net zo zwaar als een zondagdienst.

Als je niet meer op onregelmatige uren werkzaam bent, behoud je gedurende 1 maand het recht op toeslagen voor onregelmatige uren.

Maar wat als je onregelmatige diensten om gezondheidsredenen of op aanwijzing van de werkgever niet langer kunt draaien? Je verliest in dat geval de toeslag, maar niet direct! Heb je minimaal één jaar of langer onregelmatigheidstoeslag ontvangen omdat je in vijfploegendienst hebt gewerkt? Dan heb je recht op behoud van je onregelmatigheidstoeslag gedurende het maximum van zes salarisperioden, ten minste, wanneer je die jaren in deze onregelmatige dienst (continudienst) hebt gewerkt. Delen van een jaar tellen als een heel jaar.

Ploegendienst  

Als je werkt in vijfploegendienst heb je recht op een toeslag uit de cao catering. Daarnaast is er voor medewerkers in vier- en vijfploegendiensten een vaste overwerkvergoeding van 75% van toepassing.

Voor medewerkers die niet meer in een ploegendienst werken, op aanwijzing van de werkgever of om gezondheidsredenen, is er een afbouwregeling. De regeling voorkomt dat je te snel in inkomsten achteruitgaat. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet je wel ten minste één jaar in ploegendienst hebben gewerkt. Na het stoppen met de ploegendienst krijg je nog zes salarisperioden met toeslag. Daarna begint de fasegewijze afbouw. Je kunt de afbouw in de cao catering terugvinden. Ben je 55 jaar of ouder en moet je noodgedwongen stoppen met het werken in ploegendiensten? Dan worden de afbouwtermijnen verdubbeld.

Val je onder deel B van de cao? Dan ontvang je een onregelmatigheidstoeslag van 35% als je werkt tussen 22.00 en 07.00 uur. Deze toeslag geldt niet als je werkt binnen de party- of evenementencatering.

Werk je op een locatie waarbij de werkzaamheden door de uitbesteder zijn uitbesteed aan een dienstverlener in een 5-ploegendienst? Dan heb je recht op een toeslag. Je kunt de toeslag voor de bedrijfs- en institutionele catering in de cao terugvinden. Als je niet meer in ploegendienst werkt, dan geldt ook hier weer een afbouwregeling. Check de voorwaarden in de cao catering.

Feestdagen

Erkende feestdagen zijn geen extra betaalde vrije dagen zoals bijvoorbeeld een vakantiedag. In de cao catering is wel een extra vergoeding opgenomen als je ook daadwerkelijk tijdens de feestdagen werkt.

Als je op een erkende feestdag werkt, heb je recht op een toeslag. Als basis gelden de percentages van de onregelmatige urenmatrix die op dat moment op jou van toepassing is. Deze wordt verhoogd met een vergoeding van 100%. Deze laatste vergoeding zal zoveel mogelijk in vrije tijd worden toegekend. De werkgever is verplicht om die vrije tijd te geven in de periode van twee weken voorafgaande aan de feestdag of in zes weken volgend op de maand waarin de feestdag heeft plaatsgevonden.

Erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerst en tweede paasdag, Koningsdag, 5 mei om de 5 jaar (voor het eerst in 2025), Hemelvaartsdag, eerst en tweede pinksterdag, eerste en tweede kerstdag.

Val je onder deel B van de cao? Voor het feitelijk werken in een dienst die begint op een feestdag, met uitloop van de dienst na 24.00 uur, geldt als compensatie:

  • Tijd voor tijd: voor elk uur werken op de feestdag met uitloop van de dienst; 1 uur vervangende doorbetaalde vrije tijd.
  • Tijd voor tijd binnen 3 maanden na feestdag niet mogelijk: 50% toeslag op het uurloon van de uren werken op de feestdag en de tijd voor tijd vervalt.
  • Erkende feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag.

De feestdagencompensatie geldt niet voor de werknemer die (nog) geen vakkracht is.

Kledingtoeslag

In veel cateringbedrijven wordt bedrijfskleding gedragen: een rok of broek met bijpassende blouse en hesje of jasje; alles in de bedrijfskleuren, voorzien van het bedrijfslogo. Je werkgever moet de kosten voor aanschaf, reparatie en chemisch reinigen betalen. Daarnaast is er ook beroepskleding. Dit kan een kelnersjas of kokskleding zijn. Of de bekende zwarte rok met witte blouse van de gastvrouw. Als je werkgever van je verlangt dat je zelf voor deze beroepskleding zorgt, dan moet hij een kledingtoeslag van € 16,12 per maand betalen. Deze regeling geldt voor medewerkers in deel A.

Jubileumtoeslag

Bij een dienstverband van 12,5 jaar heb je recht op een jubileumtoeslag van een kwart maandsalaris. Na 25 jaar dienst ligt er een extra maandsalaris op je te wachten. En bij een 40-jarig jubileum maak je aanspraak op twee maandsalarissen. Daarbij maakt de werkgever gebruik van de maximaal mogelijke fiscale vrijstelling. Deze regeling geldt voor medewerkers in deel A.