Waar heb je recht op tijdens ziekte als cateringmedewerker? Mag je werkgever salaris inhouden, of juist niet? En voor welke levensgebeurtenissen mag je nu precies verlof opnemen?
Ziekte
Ben je niet in staat om te werken? Meld je dan direct ziek bij je werkgever. Laat hierbij ook weten hoe lang je denkt ziek te zijn en je geeft je verblijfplaats door (als dat niet thuis is). Als dat nodig is, ga je naar de dokter. Verder is het belangrijk dat je je houdt aan de re-integratieverplichtingen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je er alles aan doet om beter te worden en je contact houdt met je werkgever en de arbodienst of bedrijfsarts.
Loondoorbetaling
Je krijgt je loon (voor een deel) doorbetaald. Dit ziet er als volgt uit. In het eerste jaar dat je ziek bent ontvang je:
- De eerste 13 weken: 95% van je loon doorbetaald.
- De daaropvolgende 39 weken: 90% van je loon doorbetaald.
Er worden geen wachtdagen ingehouden, dus je krijgt iedere dag dat je ziek bent betaald.
In het tweede jaar dat je ziek bent ontvang je:
- Van ziekteweek 53 tot en met 104: 80% van je loon doorbetaald.
Werknemers dienen wel volledig mee te werken aan zijn/haar re-integratie. Werk je hier niet aan mee, dan kan de aanspraak op doorbetaling van loon worden teruggebracht tot 78,75% (deel A) of 70% (deel B).
Werk je wisselende uren? Dan kijkt de werkgever naar het gemiddelde loon van 13 weken voorafgaand aan de ziekmelding. Is je gemiddelde maandloon over deze 13 weken geen goede vergelijking met dat wat je gemiddeld over de 52 weken daarvoor kreeg? Dan geldt je gemiddelde jaarloon.
Spelregels bij ziekte
Als je ziek bent, dan geef je dit niet alleen tijdig door aan je werkgever. Het is ook belangrijk dat je nakijkt welke regels er gelden na een ziekmelding. Soms heeft de OR of personeelsvertegenwoordiging hier afspraken over gemaakt met de werkgever. Check dit altijd. Zijn deze er niet, dan gelden de voorschriften uit de cao catering. Je werkgever is verantwoordelijk voor het regelen van vervanging.
Ben je langer ziek? Dan zal de Arbodienst of de bedrijfsarts controle en begeleiding uitvoeren op een zodanige manier dat jouw re-integratie zo goed mogelijk verloopt. Ben je het niet eens met een beslissing van de Arbodienst dan kun je een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts of een deskundigenoordeel bij het UWV. Aan het deskundigenoordeel zijn wel kosten verbonden. Samen met je werkgever kom je tot een plan van aanpak om op een goede manier te re-integreren.
Heb je een Wao-, Wajong-, Wia of Ziektewet-uitkering? Of zit je ziek thuis en heb je hulp nodig bij de aanvraag van je uitkering of zit je met vragen rond je re-integratie? Dan kun je als lid voor informatie en advies terecht bij onze Wia-begeleiders.
Naar de dokter of tandarts
Moet je naar de dokter of tandarts? Probeer de afspraak dan buiten werktijd te plannen. Lukt dat niet, dan kun je bij je werkgever een aanvraag doen voor kort verzuimverlof. Voorwaarde is wel dat het niet mogelijk was om de afspraak buiten werktijd te plannen. Ben je ziek en wil je naar de dokter? Meld je in dat geval ziek. Zo behoud je je recht op loon.
Ziekte en vakantie: wat nu?
Stel, je bent op vakantie en wordt ziek. Of je bent ziek en wil graag op vakantie. In beide gevallen ben je verplicht om je werkgever en eventueel de bedrijfsarts op de hoogte te stellen. Als je ziek wordt op vakantie, moet je je bovendien ziekmelden. Het is verstandig om dit ook altijd schriftelijk te bevestigen. Jouw vakantiedagen worden vanaf dat moment niet langer ingehouden en omgezet in ziektedagen. Dit betekent dat je het loon doorbetaald krijgt zoals hierboven beschreven.
Zwangerschaps-, geboorte- en ouderschapsverlof
Als je zwanger bent of onlangs ouder geworden bent krijg je ook te maken met diverse vormen van verlof waar je recht op hebt zoals zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en ouderschapsverlof. In onze 'Werk, Zwanger- & Ouderschap' brochure en op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie hierover en het antwoord op de meest gestelde vragen.
Ben je zwanger? Dan heb je recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens het verlof krijg je 100% doorbetaald.
Als partner heb je na de geboorte van je kind ook recht op verlof. De officiële term hiervoor is het geboorteverlof. De duur van het geboorteverlof is gelijk aan eenmaal het aantal werkuren per week. Geboorteverlof is 100% doorbetaald. Dit verlof moet je wel opnemen in de eerste 4 weken na de geboorte van het kind. Daarna heb je nog recht op 5 weken (5x het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof. Dit verlof moet opgenomen worden binnen 6 maanden na de geboorte van het kind en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon) door het UWV. Je kunt het verlof flexibel opnemen. Wel moet je eerst het geboorteverlof van 5 dagen opgenomen hebben.
Vanaf 2 augustus 2022 is hier ook nog 9 weken betaald ouderschapsverlof aan toegevoegd. Tijdens dit verlof krijg je 70% van je loon doorbetaald. Je werkgever kan hiervoor een uitkering aanvragen bij het UWV. Dit verlof moet binnen een jaar na de geboorte van het kind worden opgenomen en is flexibel inzetbaar. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een aantal uur per dag op te nemen, verdeeld over meerdere weken.
Zorgverlof
Zorgverlof kun je opnemen als je moet zorgen voor een naaste die ziek of hulpbehoevend is. Zorgverlof is onderverdeeld in kortdurend en langdurend zorgverlof. Benieuwd welk verlof je voor welke momenten kunt opnemen? Lees dan verder!
Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof is bedoeld om enkele dagen noodzakelijke zorg aan bijvoorbeeld (pleeg)kinderen, de partner of ouders te kunnen geven. Voorwaarde is dat de zieke verzorging nodig heeft. En jij bent gezien de omstandigheden van het geval de enige die de zieke zorg kan geven. Kan iemand anders de verzorging op zich nemen? Dan heb je geen recht op kortdurend zorgverlof. Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kun je meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. Want de zieke krijgt al verzorging.
Langdurend zorgverlof
Langdurend zorgverlof kun je opnemen als je voor iemand moet zorgen die levensbedreigend ziek is of als je noodzakelijke verzorging moet geven voor iemand die ziek of hulpbehoevend is. Je werkgever kan dit verlof alleen weigeren als het bedrijf door het verlof ernstige problemen ondervindt. Je wordt tijdens dit verlof niet doorbetaald. Langdurend zorgverlof moet schriftelijk twee weken voor aanvang bij de werkgever worden aangevraagd.
Je hebt op basis van de cao catering recht op 30 dagen zorgverlof op jaarbasis, waarvan acht dagen met loondoorbetaling. Je werkgever betaalt de eerste drie dagen 95% van het loon, de vijf volgende dagen betaalt de werkgever 70% van het loon.
Val je onder deel B van de cao catering? Dan gelden de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg. Check voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.
Hoe kan ik zorg en werk combineren?
Er zijn afspraken gemaakt over een jaarurensystematiek voor zowel deel A als deel B. Bij een jaarurensystematiek wordt het aantal contracturen van een werknemer per jaar bepaald in plaats van per maand. Zo is er ruimte om te schuiven met uren. In drukke periodes kun je meer dan gemiddeld werken en in rustige periodes minder. Mocht je mantelzorgtaken hebben, dan kan dit uitkomst bieden in jouw werk-privé situatie omdat er rekening kan worden gehouden met het rooster en jouw voorkeuren.
Het belangrijkste uitgangspunt is dat er wordt gegarandeerd dat werknemers in deel A er financieel of arbeidsvoorwaardelijk niet op achteruit gaat. Deze regeling moet nog worden uitgewerkt en de werkgroep die hiervoor is samengesteld zal hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaan. De werkgroep zal rekening houden met de mogelijk van een werknemer om roostervrije dagen op te bouwen en de mogelijkheid om zelf aan te geven wanneer hij ingeroosterd wil worden.
De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2025. De inhoud van de regeling en communicatie hierover zal ruim voor de ingangsdatum bekend worden gemaakt.
Buitengewoon verlof
Als je in de catering werkt, heb je bij bepaalde privéomstandigheden recht op buitengewoon verlof. Je werkgever is verplicht je vrij te geven, maar je krijgt wel gewoon je salaris uitbetaald. Check altijd de cao voor de voorwaarden. Voor de volgende gebeurtenissen kun je verlof opnemen:
- Bij overlijden van je partner of (stief)kind: van de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis, maar ten minste 4 dagen.
- Bij overlijden van één van de (schoon)ouders: 2 dagen.
- Bij begraven of cremeren van je broer, zwager, (schoon)zuster of eigen grootouder: 1 dag.
- Bij je huwelijk of het aangaan van een geregistreerd partnerschap van de medewerker: 2 dagen (deel B: 1 dag), of dat van je (stief)kind, broer, zus of (schoon)ouder: 1 dag.
- Bij je 25-of 40-, huwelijk, of 40-, 50-, of 60- jarig huwelijk van je kinderen, (schoon)ouders of grootouders: 1 dag.
- Maximaal 12 dagen: voor de aanwezigheid bij landelijke bijeenkomsten of voor scholingsbijeenkomsten van vakbonden die partij zijn bij de cao catering (zoals De Horecabond, CNV en de Unie). Je krijgt verlof als je werkzaamheden dit toelaten en je dit vooraf en tijdig met je werkgever hebt overlegd. Voor kaderleden en leden van de cao-commissie gelden andere regels. Zij hebben altijd recht op een vrije dag met behoud van loon tot het maximum van 12 dagen per jaar.