Fooien

Onderling afspraken maken voorkomt conflicten

In de gastvrijheidsbranche is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. De Horecabond vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.

Verdeling fooien horeca

Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind. Dit maakt het verdelen van fooien lastiger. Het is daarom verstandig iemand aan te stellen die de fooienpot kan bijhouden. 

Belastingdienst

Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.

Werkgever mag nooit fooi inhouden

In cao's, bijvoorbeeld in de cao horeca is over het onderwerp fooien niets opgenomen. Er bestaan ook geen wettelijke bepalingen. Wel zijn er uitspraken vanuit de Hoge Raad (rechtbank), de zogeheten jurisprudentie, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren. De werkgever mag dus nooit fooi inhouden.

Praktische tips vaststellen fooi

Tegenwoordig kun je met de meeste kassasystemen fooi apart registreren. Hieronder vind je een aantal praktische tips om de fooi makkelijk te berekenen en te verdelen:

  • Maak een uitdraai van de totale dagomzet
  • Trek daar alle digitale betalingen (pin/creditcard/online/cadeaucard) vanaf
  • Het bedrag dat overblijft vul je tot € 0,- aan met contant geld in de kassa
  • Tel het overige bedrag uit de kassa en haal hier het startbedrag van af (het startbedrag is het bedrag dat in de kassa zat aan het begin van de shift)
  • Het contante geld dat nu over is, is de fooi

Bijvoorbeeld: omzet is € 1.500. Er is in totaal voor € 1.325 gepind. Er moet dus nog € 175 contant ingeleverd worden. Je hebt € 300 contant. Het startbedrag was € 100. Je fooi is dan € 300 - € 175 (aanvullen omzet) - € 100 (startbedrag) = € 25.