Binnen de horecabranche is de horeca cao van toepassing. De huidige cao loopt van 1 januari 2024 tot 1 januari 2025 en is op alle horecawerkgevers aangesloten bij KHN van toepassing. Ook geldt de cao horeca als in jouw arbeidsovereenkomst staat opgenomen dat deze van toepassing is. In deze cao zijn de arbeidsvoorwaarden en regelingen voor horecamedewerkers vastgelegd.
Wat is een cao?
De afkorting cao komt van ‘collectieve arbeidsovereenkomst’, dit is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over je loon en het minimumloon, werktijden en secundaire voorwaarden. Een cao is collectief en geldt dus voor een grote groep mensen. Door het gebruik van een branche cao liggen belangrijke voorwaarden vast en heb je meer zekerheid. Is er een horeca cao? Deze is er zeker, voor de horeca bestaat de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf.
Wat staat er in de cao horeca 2024?
De cao horeca is tot stand gekomen door initiatief van de vakbonden De Horecabond, CNV en de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. In de horeca cao 2024 vind je onder andere loontabellen, informatie over werktijden, aantal vakantiedagen en pensioenopbouw. Wist je dat je hier ook terugvindt wat officiële feestdagen zijn? De werkgever is verplicht je minimaal deze voorwaarden te bieden, meer mag natuurlijk altijd!
Belangrijke veranderingen ten opzichte van de horeca cao 2022-2023
- Per 1 januari 2024 wordt het loongebouw aangepast, hierdoor worden de lonen verhoogd. De omvang van de loonsverhoging is per functiegroep verschillend. De bedragen in het loongebouw worden met 8 tot 12% verhoogd.
- Extra loonsverhogingen die je in de periode 1 juli 2022 t/m 31 december 2023 – buiten de cao om – van je werkgever hebt ontvangen, kunnen verrekend worden.
- Er komt een minimumstagevergoeding van 350 euro per maand voor BOL- en HBO-stagiaires.
- We werken in 2024 samen verder aan de ontwikkeling van een nieuw loon- en functiegebouw en de oprichting van een ontwikkelplatform voor de horecasector.
- Om de werk-privé-balans van werknemers te beschermen, wordt in de cao een grens gesteld aan het aantal overwerkuren waartoe je kunt worden verplicht. Word je verplicht om meer dan 2.173 uur te werken (10% boven de fulltime jaaruren-norm van 1.976 uur), dan mag je dit weigeren. Je hoeft dan niet te komen werken, maar mag dit uiteraard wel.
Tot stand komen van de cao horeca
De horeca cao komt tot stand middels de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland en de vakbonden De Horecabond en CNV Vakmensen. Zowel de werkgevers als werknemers belangen worden middels deze partijen behartigd en samengebracht onder de uiteindelijke cao.
De horeca cao is bedoeld voor zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever moet zich bijvoorbeeld houden aan de minimumlonen, de maximale werktijden, de verplichte pauzes en toeslagen. De werknemer daarentegen moet zich onder andere houden aan de afspraken omtrent vakantie uren en regels omtrent ziekte en verlof.
Lid worden van De Horecabond
Wil jij up-to-date blijven omtrent de laatste wijzigingen, profiteren van vele voordelen en op de hoogte zijn van wat jouw rechten en plichten als horeca werknemer? Word lid bij De Horecabond.
Veelgestelde vragen
Wat is het minimumloon van 2024 in de horeca?
Ben jonger dan 21 jaar, maar ouder dan 18 jaar? In dat geval ontvang je minimaal het onderstaande percentage van het loon van jouw functiegroep. Deze percentages gelden vanaf je verjaardag.
21 jaar: 100%
20 jaar: 90%
19 jaar: 80%
18 jaar: 70%
Download de cao horeca voor alle loontabellen. Of gebruik onze ‘Check your money’-rekentool en weet direct of jij krijgt wat je verdient!
Wat is het netto uurloon in de horeca?
Het nettoloon, is het loon dat op je rekening gestort wordt aan het einde van de maand. Het hangt van verschillende zaken af wat het verschil is tussen je brutoloon en je nettoloon. In onze rekentool kun je eenvoudig uitrekenen wat je brutoloon is en of je voldoende verdiend. Zoek het meteen uit met de horeca rekentool.
Wanneer is de nieuwe horeca cao ingegaan?
De huidige horeca cao is ingegaan op 1 januari 2024 en is nog actief tot en met 31 december 2024. De horeca cao heeft een looptijd van een jaar.
Hoeveel vakantiedagen heb ik per jaar met de horeca cao?
Als je fulltime werkt (38 uur per week), dan bouw je 190 vakantie-uren per jaar op (0,096 vakantie-opbouw x 52 weken x 38 uur per week). Omgerekend naar dagen zijn dit 25 dagen (20 wettelijke en 5 bovenwettelijke dagen).
Wanneer krijg ik een vast contract in de horeca?
Een tijdelijk contract kan overgaan in een vast contract, als je langer dan drie jaar in dienst bent bij jouw werkgever. Bij een vierde contractverlenging heb je ook recht op een vast contract.
Heeft de horeca een cao?
Ja, de horeca heeft een eigen cao. Deze is vastgelegd voor een periode van een jaar. De horeca cao is van toepassing op alle horeca werkgevers aangesloten bij KHN.
Is de horeca cao verplicht?
Jouw werkgever is vanaf 17 juli 2024 verplicht om de cao horeca op jou toe te passen. Ook als jouw werkgever per 1 januari 2024 is overgestapt van de cao naar de NHG cao geldt dat zij de cao horeca moeten toepassen.
Mocht de NHG cao in jouw contract zijn vermeld of heb je een bijlage (addendum) getekend voor de NHG cao? Ook dan geldt dat jouw werkgever verplicht is om de cao horeca toe te passen. Ontheffing hiervan kan alleen als jouw bedrijf hiervoor eerst dispensatie aanvraagt bij cao-partijen (FNV Horeca, CNV en KHN).
Meer informatie? Lees hier alles over algemeen verbindend verklaring van cao horeca en de NHG cao.
Hoe weet ik of ik in de juiste loonschaal (functiegroep) ben ingedeeld?
Je werkgever stelt een functie vast door een omschrijving te maken van jouw belangrijkste taken en verantwoordelijkheden. Vervolgens vergelijkt hij deze met de functies die in het Handboek Referentiefuncties Horeca staan. De functie is gekoppeld aan een loonschaal, een functiegroep, uit de horeca cao. Hieronder een aantal voorbeelden:
Functiegroep 2
Medewerker huishouding I (afwasser)
Hulpkok (keukenhulp)
Functiegroep 3
Medewerker huishouding II (medewerker kameronderhoud)
Medewerker bediening
Medewerker fastservice
Functiegroep 4
Barkeeper
Kok
Medewerker frontoffice
Functiegroep 5
Allround medewerker bediening
Chef huishouding
Gastvrouw/gastheer
Zelfstandig werkend kok
Functiegroep 6
Bedrijfsbeheerder (klein horecabedrijf)
Chef bediening
Medewerker technische dienst
Functiegroep 7
Sous-chefkok
Functiegroep 8
Bedrijfsmanager (middelgroot horecabedrijf)
Chefkok
Hoofd frontoffice
Functiegroep 11
Bedrijfsleider (groot horecabedrijf)
Controleer altijd of je in de juiste functiegroep bent ingedeeld. Je kunt de functiegroep in de arbeidsovereenkomst nakijken. Kom je er niet uit? Vraag dan bij de werkgever na in welke referentiefunctie en in welke functiegroep je bent ingedeeld.
De functiegroep is bepalend voor wat je minimaal hoort te verdienen. Wil je weten of je loon klopt, ga dan naar onze rekentool om dit te berekenen.
Heb ik recht op loonsverhoging?
Per 1 januari 2024 wordt het loongebouw aangepast en worden de lonen verhoogd. De loonsverhoging is per functiegroep verschillend. De bedragen in het loongebouw stijgen met 8 tot 12%. Wil je weten hoe dit zit? Download dan de cao horeca.
Ben je nog geen vakkracht of ben je BBL-leerling? Dan gelden er andere regels. Raadpleeg in dat geval de tabel niet-vakkrachten/BBL-leerlingen in de cao.
Moet ik een bepaald aantal jaren in dienst zijn om voor loonsverhoging in aanmerking te komen?
Nee, in principe niet. Wel is het zo dat als jij op of na 1 januari 2023 in dienst bent getreden er een andere toets plaatsvindt om te bepalen of je recht hebt op een loonsverhoging. Jouw loon wordt dan getoetst aan het basisloon van de nieuwe loontabel behorend bij de functiegroep waarin je bent ingedeeld.
Als jouw salaris hoger is dan het nieuwe basisloon, dan ontvang je salaris dat hoort bij de eerstvolgende hoger gelegen periodiek. Voldoe je daarnaast ook aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse periodiek, dan krijg je deze er nog bovenop en wordt dit je nieuwe salaris.
Is je salaris lager dan het nieuwe basisloon dan word je loon aangevuld tot het nieuwe basisloon.
Ik ben bovenschalig. Heb ik dan recht op een loonsverhoging?
Als je in 2023 bovenschalig was, betekent het niet automatisch dat je dit per 1 januari 2024 ook bent. Belangrijk is om je huidige salaris te vergelijken met het nieuwe loongebouw per 1 januari 2024.
- Is jouw salaris lager dan het eindloon binnen de functiegroep waarin jij bent ingedeeld, dan heb je recht op een verhoging (tot aan het eindloon). De verhoging verschilt per medewerker.
- Er bestaat géén recht op een loonsverhoging als je nu al meer verdient dan het eindloon van jouw functiegroep van het nieuwe loongebouw per 1 januari 2024.
Mag een eerder toegekende loonsverhoging worden verrekend?
Extra loonsverhogingen die je in de periode 1 juli 2022 t/m 31 december 2023 – buiten de cao om – van je werkgever hebt ontvangen, kunnen worden verrekend. Uitgangspunt is dat je er niet op achteruit mag gaan.
Cao-verhogingen of een jaarlijkse periodiek (zoals de periodiek per 1 januari 2024) mogen niet verrekend worden. Omdat je opnieuw wordt ingedeeld op basis van de nieuwe loontabel 2024 kan wel jouw periodieknummer wijzigen.
Heeft jouw werkgever een eigen loongebouw? Dan moet de werkgever het feitelijk salaris op 31 december 2023 verhogen met het percentage dat aan de functiegroep is gekoppeld. Ook hierbij kan er een verrekening plaatsvinden met de afgelopen 1,5 jaar (1 juli 2022 t/m 31 december 2023) buiten de cao om gegeven loonsverhoging.
Mag een loonsverhoging door promotie verrekend worden?
Heb je tussen 1-7-2022 en 31-12-2023 promotie gekregen? Let dan op!
Een loonsverhoging door promotie is een verhoging op basis van de cao. Deze mag niet worden verrekend, tenzij het salaris boven het basisloon van een nieuwe functiegroep is gesteld. Het verschil tussen het oude loon (met als ondergrens het basisloon in de nieuwe functie) en het nieuwe loon kan verrekend worden, maar in de praktijk gaat dit mogelijk discussies opleveren. Dit is uiteraard afhankelijk van de situatie. Uitgangspunt hierbij is: laat de loonsverhoging door promotie geen sigaar uit eigen doos zijn! Probeer samen met jouw werkgever tot een oplossing te komen. Lukt dit niet of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.
Hoe werkt de periodieke verhoging?
Vanaf 1 januari 2023 heb je als horeca vakkracht van 21 jaar of ouder met een brutoloon beneden het eindloon jaarlijks recht op een periodieke verhoging van 2%. De berekening hiervan gebeurt op basis van jouw brutoloon op de laatste dag van het jaar daarvoor. De periodieken, ook wel tredes genoemd, vind je in de loonschaal waarin je bent ingedeeld.
Vanaf 1 januari 2024 word je opnieuw ingedeeld in een periodiek op basis van de nieuwe loontabel. Hierdoor kan het periodieknummer wijzigen. Jouw werkgever informeert jou schriftelijk in welke functiegroep en periodiek jij bent ingedeeld.
Ik ben stagiaire. Krijg ik een vergoeding?
Ja, BOL- en HBO-stagiaires krijgen een minimale vergoeding van 350 euro per maand bij een voltijd stageweek. Met een voltijds stageweek bedoelen we 4 á 5 dagen per week. Loop je minder dagen per week stage, dan heb je recht op een lagere stagevergoeding:
- Loop je 3 dagen stage per week, dan ontvang je 2/3e van 350 euro = 233,33 euro bruto per maand
- Loop je 1 á 2 dagen stage per week, dan ontvang je 1/3e van 350 euro = 116,67 euro bruto per maand
Hoe zit het met meer- en overwerk?
Parttimers die aan het einde van de referteperiode op verzoek van hun werkgever meer uren hebben gewerkt, dan overeengekomen, bouwen meeruren op (artikel 2.12 lid 6). De cao regelt dat meeruren binnen 3 maanden na afloop van de referteperiode gecompenseerd dienen te worden in vrije tijd. Lukt dat niet of slechts gedeeltelijk, dan dienen de (resterende) tijd voor tijd uren uiterlijk in de maand daarop uitbetaald te worden.
Parttimers bouwen over meeruren vakantierechten op. Vakantierechten bestaan uit vakantie-uren en vakantiegeld.
De regel over uitbetaling geldt ook voor overwerk, dat niet of gedeeltelijk in vrije tijd is gecompenseerd. Van overwerk is onder meer sprake als je meer dan de fulltime jaarurennorm (van 1.976 uur) werkt.
De referteperiode is gelijk aan het kalenderjaar of het vakantiejaar volgens de horeca cao. Mocht de werkgever een referteperiode van een kalenderjaar hanteren, dan moeten meeruren of overwerkuren van 2023 die op 31 maart 2024 nog niet zijn gecompenseerd, in april 2024 uitbetaald worden.
Hoe werkt de bovengrens van 10% bij overwerk?
Werken in de horeca kan zwaar zijn en er wordt soms veel van werknemers verwacht, zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt. FNV Horecabond vindt het belangrijk dat er een goede balans is tussen werk en privé.
Om de werkprivébalans van werknemers in evenwicht te houden wordt in de cao een grens gesteld aan overwerk waartoe een werknemer kan worden verplicht. Vanaf 2.174 uur (10% boven de fulltime jaarurennorm van 1.976 uur) mag je overwerk weigeren. Je hoeft dan niet te komen werken, maar dit mag uiteraard wel.
Krijg ik loon doorbetaald als ik ziek ben?
Ja, behalve over de eerste dag van ziekte (wachtdag). Daarna ontvang je in het eerste ziektejaar 95% van het loon (en minimaal het wettelijk minimumloon). Het tweede ziektejaar wordt dit 75% van het loon. Ook als in jouw arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de arbeidsovereenkomst bij voorbaat niet wordt verlengd (zogenoemde ‘aanzegging bij voorbaat’), dan moet de werkgever voornoemde percentages bij ziekte doorbetalen.
Ben je ziek in de maand voorafgaand aan het einde van het dienstverband en is de ziekmelding gedaan na opzeggen van de arbeidsovereenkomst of na aanzeggen van de arbeidsovereenkomst (wel of niet verlengen), dan betaalt de werkgever 70% van het loon door.