Nieuws Kennis Events

449 resultaten gevonden op ""

Nieuws

NIEUWS
Wij zijn De Horecabond

FNV Horecabond wordt De Horecabond. Een krachtige naam voor alle medewerkers in de gastvrijheidsbranche. De wereld van onze sectoren horeca, recreatie en catering is continu in beweging. Of het nu gaat om de introductie van een nieuwe cocktail, meer vegetarische opties op het menu, gezondere keuzes in de catering of een luxer verblijf in de recreatie, de wensen van gasten blijven veranderen. Daarbij vervagen de grenzen binnen de gastvrijheidsbranche steeds meer. Ondernemers spelen hierop in, wat vaak invloed heeft op het werk van medewerkers.   Daarom willen we ons nog meer dan voorheen richten op het vak en de mensen in al onze sectoren. Wij veranderen mee met de veranderende wereld, maar wel met een helder doel voor ogen: opkomen voor de belangen en rechten van alle medewerkers in de gastvrijheidsbranche. Om nog sterker te staan gaan we verder onder één naam en één merk: De Horecabond.  Edwin Vlek, voorzitter De Horecabond: “Deze naamswijziging is niet zomaar een verandering; het is een noodzakelijke stap om sterker te staan voor de rechten en belangen van al onze leden en medewerkers in de sectoren. Zeker in een tijd waarin sectoren vervagen en uitdagingen zoals inkomenszekerheid actueel zijn. De inzet voor toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden gaat onverminderd door, zodat werken in de gastvrijheid blijvend loont en medewerkers een duurzaam bestaan kunnen opbouwen.” Natuurlijk zijn en blijven er verschillen tussen de sectoren. Maar vanuit één nieuwe sterke naam maken we samen een vuist voor de belangen van al onze leden. Mét al onze leden. 

NIEUWS
Horecamedewerkers keuren nieuwe cao goed met grote meerderheid

Met een ruime meerderheid van 83% hebben horecamedewerkers ingestemd met de nieuwe cao voor de sector horeca. Zowel leden als niet-leden van FNV Horeca stemden positief over de afspraken die vakbonden en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland hebben gemaakt. De cao biedt substantiële verbeteringen op het gebied van loonontwikkeling, hervorming van het loongebouw, invoering van loyaliteitsverlof en een verbeterde werk-privébalans. Met deze instemming treedt de cao op 1 januari 2025 officieel in werking met een looptijd van 24 maanden. Een aantrekkelijker vak voor de toekomst Marlotte Ferouge, bestuurder FNV Horeca, is zeer tevreden met het behaalde resultaat: “Met deze afspraken zetten we een grote stap vooruit  in de arbeidsvoorwaarden binnen de horeca. Een belangrijk punt tijdens de onderhandelingen was dat ervaring blijft lonen. Door het loongebouw in balans te brengen en de vakvolwassen leeftijd te verlagen naar 20 jaar, maken we het vak aantrekkelijker voor alle leeftijden. De verbeterde werk-privébalans en de toevoeging van loyaliteitsverlof dragen ook bij aan een toekomstige  sector. Samen zorgen we ervoor dat de horeca een vak blijft waar je graag in wil werken.” Hoogtepunten van de nieuwe cao Loonsverhogingen:- Per 1 januari 2025: 2,5% voor iedereen- Per 1 juli 2025: 1% voor alle binnenschaligen- Per 1 januari 2026: 2,5% voor iedereen Aanpassing loongebouw: Het loongebouw wordt opnieuw ingericht, zodat het aantrekkelijker wordt voor ervaren krachten. Vakvolwassen leeftijd verlaagd: Vanaf 1 januari 2025 verdient een 20-jarige medewerker 100% van het vakvolwassen loon. Werk-privébalans: Verbeterde afspraken voor een gezonde balans tussen werk en privé. Loyaliteitsverlof: Medewerkers die 10 jaar of langer bij dezelfde werkgever werken, bouwen extra verlofuren op. Onkostenvergoeding voor vakbondsverlof: Afspraken over vergoedingen voor vakbondsverlof zijn opgenomen.Let op: de loonsverhogingen voor functiegroepen 1 en 2 volgen de verhogingen van het wettelijk minimumloon. Stem van horecamedewerkers centraal in cao-campagne FNV Horeca heeft sinds de zomer intensief contact gezocht met horecamedewerkers via beurzen, bedrijfsbezoeken en online communicatie om een breed draagvlak voor de nieuwe cao te krijgen. Ook niet-leden zijn actief betrokken bij het proces. Edwin Vlek, voorzitter van FNV Horecabond, benadrukt het belang hiervan: “Naast de mening van onze leden wilden we ook graag weten hoe niet-leden tegen het resultaat aankijken. Een breed draagvlak onder álle horecamedewerkers is essentieel bij zo’n belangrijke beslissing.” Bekijk hier de afspraken in het onderhandelingsresultaat. 

NIEUWS
SVH maakt Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Woensdag 6 november 2024 maakte Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025 bekend. Er werden dit jaar 79 erkende leerbedrijven genomineerd. Met de bekendmaking van de Top 10 is de eerste fase van de wedstrijd afgesloten. Eind november wordt bekend welke van deze leerbedrijven zich hebben geplaatst voor de Top 3. De wedstrijd, die SVH namens de horecabranche organiseert, startte begin september met de nominatieronde. Studenten, leerlingen, leermeesters, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven nomineren. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. In de eerste ronde worden de bedrijven beoordeeld op hun visie op opleiden, het opleidingsplan, een testimonial van een leerling en een videopitch. Met deze videopitch laat het bedrijf zien waarom zij het beste leerbedrijf zijn. Ook konden extra punten gescoord worden door zoveel mogelijk mensen te laten stemmen op de video. Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: “Namens de wedstrijdcommissie wil ik graag alle genomineerde leerbedrijven van harte feliciteren. Genomineerd worden als leerbedrijf is echt een hele mooie waardering voor het leerbedrijf. En zeker in dit jaar waarin we zien dat veel bedrijven tijdgebrek hebben om aan deze wedstrijd mee te doen. De personele tekorten laten zich nog altijd voelen. Daarom een extra compliment voor de bedrijven die zich wel op de wedstrijd hebben gestort. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn onmisbaar om een nieuwe generatie op te leiden. Zij hebben een voorbeeldrol en drukken daarnaast een belangrijke stempel op de vaardigheden en houding van de leerling ten opzichte van het horecavak.” Dit is de Top 10 van de wedstijd Beste Leerbedrijf Horeca editie 2024/2025 in alfabetische volgorde: Grand Hotel Huis ter Duin - Noordwijk  Hotel Des Indes - Den Haag Hotel Haarhuis - Arnhem NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst - Noordwijkerhout Restaurant Vroeg - Bunnik Ron Gastrobar Groep - Amsterdam Strandpark De Zeeuwse kust - Noordwelle  The College Hotel - Amsterdam The Lemon Tree - Deventer Van der Valk Hotel Den Haag-Wassenaar - Wassenaar "Dit jaar doet een aantal oude bekenden mee. Met als een van de blikvangers Restaurant Vroeg, winnaar van de editie in 2015. Het is mooi dat de wedstrijd leeft in de branche. Maar ook Ron Gastrobar (Top 10 2022) en The Lemon Tree (Top 10 2022) doen weer mee. Evenals Strandpark De Zeeuwse kust die vorig jaar in de Top 10 eindigde. In deze sterke Top 10 zal het afhangen van details om tot een Top 3 te komen. De leerbedrijven in de Top 10 hebben een goed opleidingsplan ingediend en daarnaast op creativiteit, inhoud en originaliteit flink uitgepakt bij de andere opdrachten, zoals de videopitches en testimonials van de leerlingen. Erg gaaf!”, aldus Eshuis. Wedstrijdverloop De leerbedrijven uit de Top 10 worden deze maand bezocht door een commissielid van de wedstrijd. Het doel is te beoordelen of het opleidingsplan daadwerkelijk in de praktijk goed werkt en om in kaart te brengen of er een goed en veilig werk- en leerklimaat heerst. Het commissielid gaat tijdens het bezoek hierover in gesprek met leerlingen en leermeesters. Van de bezoeken worden rapportages gemaakt die worden besproken in de voltallige wedstrijdcommissie. In de commissie zitten vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars van de wedstrijd: Restaurant De Werf uit Veere en Restaurant ’t Noorden uit Aalten. De wedstrijdcommissie bepaalt welke drie leerbedrijven een plek in de finale bereiken. Beste leermeester De rol van de leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2024/2025. De beste leermeester wordt gekozen vanuit de Top 10 beste leerbedrijven. De wedstijdcommissie bepaalt een Top 3 van beste leermeesters op basis van de bedrijfsbezoeken. De Top 3 wordt door een commissielid bezocht om zo te komen tot het uitroepen van de winnaar. Finale Horecava 2025 Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op Horecava 2025 bekendgemaakt, op donderdag 16 januari om 14:00 uur. Bekijk de volledige lijst met erkende leerbedrijven die genomineerd zijn voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2024/2025 op www.besteleerbedrijfhoreca.nl/ranking

NIEUWS
Veelgestelde vragen onderhandelingsresultaat cao horeca 2025/2026

We ontvangen veel vragen over het onderhandelingsresultaat in de horeca voor een nieuwe cao 2025/2026. Daarom hebben we de meest gestelde vragen (en antwoorden) voor je onder elkaar gezet.  Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact met ons op.  Wat is de looptijd van de cao?De cao heeft een looptijd van 1 januari 2025 t/m 31 december 2026 (24 maanden). Op welke loonsverhogingen heb ik recht?Als je op het moment van de collectieve loonsverhoging 12 maanden of langer in dienst bent, heb je recht op de volgende loonsverhogingen:- Per 1 januari 2025 geldt voor iedereen een loonsverhoging van 2,5%. Dus ook als je bovenschalig* bent heb je recht op deze verhoging.- Per 1 juli 2025 hebben alle binnenschaligen** recht op een loonsverhoging van 1%.- Per 1 januari 2026 heeft iedereen recht op een loonsverhoging van 2,5%. Dus ook als je bovenschalig bent heb je recht op deze verhoging.Hierbij geldt dat je nooit minder mag verdienen dan het geldende nieuwe basisloon van de functiegroep waarin je bent ingedeeld.Let op: voor de functiegroepen 1 en 2 gelden bovenstaande afspraken niet. Deze functiegroepen worden samengevoegd en volgen de verhogingen van het wettelijk minimumloon. Dit betekent dat per 1 januari 2025 de salarissen in deze functiegroepen (ook voor bovenschaligen*) worden verhoogd met 2,75%. De verhogingen per 1 juli 2025, 1 januari 2026 en 1 juli 2026 zijn nog niet bekend.*Bovenschalig betekent dat je op 31 december 2024  of 31 december 2025 meer verdient dan het eindloon van jouw functiegroep.**Binnenschalig betekent dat je op 30 juni 2025 een salaris hebt gelijk aan het basisloon of hoger maar niet meer dan het eindloon van jouw functiegroep. Mag mijn werkgever een eerder gegeven of nog toegezegde loonsverhoging verrekenen?Heeft je werkgever in het jaar 2024 een extra structurele loonsverhoging buiten de cao om gegeven? Dan kan hij dit met de cao-loonsverhoging(en) in 2025 verrekenen. Dit geldt ook voor afspraken die jouw werkgever al met je gemaakt heeft voor een loonsverhoging in 2025. Deze loonsverhoging mag worden verrekend met het percentage van de cao-loonsverhoging per 1 januari 2025 en 1 juli 2025.Heeft jouw werkgever al een afspraak met je gemaakt voor een loonsverhoging in 2026? Dan mag deze loonsverhoging worden verrekend met het percentage van de cao-loonsverhoging per 1 januari 2026.Let op: een verrekening mag nooit leiden tot een negatieve verrekening. In het onderhandelingsresultaat staat dat het loongebouw in balans wordt gebracht, zodat ervaring blijft lonen. Wat betekent dit?Door de verhogingen van het wettelijk minimumloon de afgelopen tijd staat het huidige loongebouw van de horeca gedeeltelijk (functiegroep 1 t/m 4) onder water. Dat willen we niet, omdat ervaring dan niet meer wordt beloond. Daarom is het noodzakelijk dat er een aantal aanpassingen worden doorgevoerd. De volgende aanpassingen worden eenmalig per 1 januari 2025 doorgevoerd: - Functiegroep 1 en 2 worden samengevoegd. In vergelijking met de huidige eindlonen van functiegroep 1 en 2 zullen deze extra worden verhoogd met 6,9% (functiegroep 1) en 6% (functiegroep 2), zodat medewerkers in deze groepen weer toekomstperspectief hebben.- De basislonen in functiegroep 3 t/m 5 worden extra opgehoogd met 5,3% (functiegroep 3), 5,6% (functiegroep 4) en 5,3% (functiegroep 5), zodat het loongebouw weer in balans is en hogere functies een hogere beloning krijgen.Let op: val jij onder b? Dan heb je niet ook nog eens recht op de reguliere loonsverhoging die geldt per 1 januari 2025. De afgesproken loonsverhogingen zijn lager dan de FNV looneis van 7% voor 2025. Ook zijn ze lager dan jullie inzet. Hoe kan dat?Het klopt dat de looneis van de FNV niet behaald is. Als zelfstandige bond volgen we de lijn van FNV, maar als onze leden vinden dat we moeten afwijken, dan doen we dat ook. De looneis van FNV gaat uit van koopkrachtbehoud en koopkrachtverbetering op basis van winstgevendheid. Helaas staat de winstgevendheid, en daarmee ook de marges in onze sector, onder druk.In de cao horeca van 2024 hebben we loonsverhogingen van 8 tot 12% afgesproken. Dankzij de nieuwe cao komt daar gemiddeld nog 6% bij. Daarnaast gaat een cao niet alleen over loon, maar ook over andere thema’s. Zo hebben we nieuwe en betere afspraken gemaakt over de werk- en privé balans en het loyaliteitsverlof. Een onderhandeling is uiteindelijk geven en nemen. Welke loonsverhoging geldt voor werkgevers met een eigen loongebouw?Werkgevers die een loontabel toepassen die afwijkt van de cao moeten het feitelijk salaris* van een werknemer verhogen met de loonsverhogingspercentages waarmee de functiegroepen stijgen. Ook in dit geval mogen gegeven of toegezegde loonsverhogingen verrekend worden, zie vraag ‘Mag mijn werkgever een eerder gegeven of nog toegezegde loonsverhoging verrekenen?’.*Het feitelijk salaris is het werkelijke bedrag dat je ontvangt voor jouw werk, exclusief eventuele toeslagen, bonussen of andere extra's. Ik lees dat het periodiekensysteem straks niet meer bindend is, wat betekent dit in de praktijk? Heb ik straks geen recht meer op een periodieke verhoging?De periodiekstappen in de loontabel zijn straks niet meer bepalend, alleen richtinggevend. Jouw feitelijke salaris* mag dus afwijken van een periodiekbedrag. Dit geeft werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid toe te passen.Let op: de cao horeca is een minimum cao. Jouw salaris mag dus nooit lager zijn dan het nieuwe basisloon van de functiegroep waarin je bent ingedeeld.Onder de huidige cao heb je recht op een periodieke verhoging van 2% als je op 1 januari ten minste een vol kalenderjaar in dienst bent geweest als vakkracht** in dezelfde functie bij dezelfde werkgever. Deze afspraak blijft staan. Wel wordt in de nieuwe cao verduidelijkt dat het hier gaat om een prestatiebeloning op basis van beoordeling. Als je per 1 januari 2025 voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prestatieverhoging, krijg je dus naast je reguliere loonsverhoging 2% extra loonsverhoging. Jouw werkgever mag van deze regeling afwijken met instemming van de OR of PVT in jouw bedrijf.*Het feitelijk salaris is het werkelijke bedrag dat je ontvangt voor jouw werk, exclusief eventuele toeslagen, bonussen of andere extra's.** Een vakkracht is een medewerker van 18 jaar of ouder die vakervaren is. Dit betekent dat je minimaal aan één van onderstaande voorwaarden voldoet:- Je hebt minimaal 1976 ervaringsuren in dezelfde functie hebt gemaakt op of na je 18de verjaardag;- Je hebt een erkend vakdiploma;- Je bent ingedeeld in functiegroep 5 of hoger. Per 1 januari 2025 komt er een nieuw functiehuis. Wat betekent dit voor mij?Als je functie-indeling wordt gewijzigd vanwege de geactualiseerde of nieuwe referentiefuncties per 1 januari 2025, dan heeft dit geen negatieve gevolgen voor jou als het gaat om de indeling. Dat wil zeggen: bij een indeling in een lagere functiegroep, behoud je de indeling in de vorige (hogere) functiegroep. Deze afspraak wordt straks veiliggesteld in de nieuwe cao.Als werknemer heb jij straks de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de beschrijving en/of waardering van je functie. Per 1 januari 2025 wordt er namelijk een Beroepscommissie Functie-indeling Horeca (BFH) opgezet. Onder de cao horeca 2024 kon je in zo’n geval alleen bij je leidinggevende of werkgever terecht. Straks kan je dus bij een externe commissie aankloppen. Welke afspraken zijn er gemaakt over promotie?De cao horeca 2024 bevat geen afspraken over promotie en dat leidde tot onduidelijkheden. Daarom hebben we hier in de nieuwe cao een afspraak over gemaakt.Wanneer je promotie maakt naar een hogere functie, word je ingeschaald in de nieuwe functiegroep die hoort bij de bedrijfsfunctie waar je door je werkgever bent ingedeeld op basis van art. 4.1. Je feitelijke salaris* wordt met minimaal 1% verhoogd . Deze verhoging ontvang je vanaf de eerstvolgende salarisbetaling nadat je promotie hebt gemaakt. Je mag nooit minder verdienen dan het basisloon van de nieuwe functiegroep waarin je bent ingedeeld.*Het feitelijk salaris is het werkelijke bedrag dat je ontvangt voor jouw werk, exclusief eventuele toeslagen, bonussen of andere extra's. Wat betekent de verlaging van de vakvolwassen leeftijd naar 20 jaar?Een 20-jarige vakkracht* verdient per 1 januari 2025 100% van het vakvolwassen** loon. Onder de cao horeca 2024 is dat pas vanaf 21 jaar. Verder worden de staffels voor 18- en 19 jarigen met 10% verhoogd:20 jaar: 100%19 jaar: 90%18 jaar:80%Het percentage bij je leeftijd geldt vanaf de dag dat je jarig bent. * Een vakkracht is een medewerker van 18 jaar of ouder die vakervaren is. Dit betekent dat je minimaal aan één van onderstaande voorwaarden voldoet:- Je hebt minimaal 1976 ervaringsuren in dezelfde functie hebt gemaakt op of na je 18de verjaardag;- Je hebt een erkend vakdiploma;- Je bent ingedeeld in functiegroep 5 of hoger.** In de cao horeca 2024 heb je als vakkracht recht op het vakvolwassen loon als je 21 jaar of ouder bent. Vakvolwassen loon betekent dat je recht hebt op 100% van het basisloon dat hoort bij de bedrijfsfunctie waar je door je werkgever op bent ingedeeld. Ben je vakkracht en ben je tussen de 18 en 21 jaar dan ben je een jeugdige vakkracht en verdien je een afgeleid percentage van het basisloon. Welke afspraken zijn er gemaakt over stagevergoeding? |Je ontvangt een minimum stagevergoeding van €400 bruto per maand bij een voltijd stageweek (5 dagen per week). Loop je minder dagen per week stage, dan ontvang je een bedrag naar rato:Eendaagse stageweek: €80Tweedaagse stageweek: €160Driedaagse stageweek: €240Vierdaagse stageweek: €320Vijfdaagse stageweek: €400Let op: dit geldt alleen als de stage wordt uitgevoerd in het kader van een HBO-opleiding of MBO-opleiding (beroepsopleidende leerweg). Welke afspraken zijn er gemaakt over de werk- en privé balans?MeerurenJouw werkgever kan je binnen de referteperiode* niet verplichten meer dan 10% aan meerwerk te verrichten. Komt het aantal meeruren daarboven, dan mag je een verzoek tot meerwerk weigeren. Voor arbeidsovereenkomsten met een omvang van minder dan 1040 uur per referteperiode geldt een afwijkend maximum van 104 uur aan meerwerk. Komt het totaal aantal meeruren daarboven? Dan mag je een verzoek tot meerwerk weigeren.Onder de cao horeca 2024 geldt geen beperking van het aantal meeruren, wel geldt er een 10%-norm voor fulltimers. Door deze bepaling op te nemen in de nieuwe cao is de begrenzing van meerwerk voor parttimers en fulltimers straks gelijk.*Een referteperiode is een periode van twaalf aaneengesloten maanden en loopt parallel aan het vakantiejaar (1 juni t/m 31 mei) of een kalenderjaar (1 januari t/m 31 december). De werkgever mag er ook voor kiezen om een andere periode van twaalf maanden als referteperiode aan te houden. Deze keuze moet dan in iedere arbeidsovereenkomst staan en geldt voor alle werknemers in het bedrijf.Opnemen van tijd voor tijdAls je overuren of meeruren maakt doe je dat op verzoek van je werkgever. Deze uren krijg je in eerste instantie gecompenseerd in tijd voor tijd.In de nieuwe cao is afgesproken dat je zelf bij je werkgever mag aangeven wanneer je die tijd voor tijd uren wil opnemen. Je moet dit verzoek wel op tijd doen, namelijk voordat het rooster gemaakt is maar minimaal 3 weken van tevoren. Je werkgever kan het verzoek gemotiveerd afwijzen als de bedrijfsvoering zich hiertegen verzet, zoals bijvoorbeeld bij seizoensgebonden bedrijven het geval kan zijn.Vakantieopbouw over overwerkurenOver overwerkuren die je in geld gecompenseerd krijgt, ga je onder de nieuwe cao vakantie-uren opbouwen. Dit geldt niet als je deze uren als ‘tijd-voor-tijd' opneemt. Wat is loyaliteitsverlof?Als je 10 jaar of langer aaneengesloten bij dezelfde werkgever (of zijn rechtsopvolger) werkt, heb je recht op extra bovenwettelijke vakantie-uren. Het aantal uren dat je krijgt is afhankelijk van de lengte van je dienstverband.Onafgebroken dienstjaren            Extra vakantie-uren per kalenderjaar≥ 10 jaar < 15 jaar                        7,6 uren (1 dag)≥ 15 jaar < 20 jaar                        11,4 uren (1,5 dagen)≥ 20 jaar < 25 jaar                        15,2 uren (2 dagen)≥ 25 jaar+                                     19 uren (2,5 dagen) Werk je parttime? Dan worden de extra vakantie-uren naar rato berekend. Je ontvangt de extra vakantie-uren op de datum dat je 10 jaar of langer in dienst bent bij jouw werkgever naar evenredigheid van het resterende vakantiejaar (of kalenderjaar). Vervolgens bouw je deze uren per vakantiejaar (of kalenderjaar) op. De uren verjaren na 5 jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je deze uren hebt gekregen. Wat is er afgesproken over vakbondsverlof?Ben je actief voor De Horecabond? Dan maak je met je werkgever afspraken over deelname aan landelijke bijeenkomsten en scholings- en vormingscursussen. Wanneer je hier onbetaalde vrije dagen, tijd-voor-tijd-uren of verlofuren voor moet opnemen, kom je in aanmerking voor een onkostenvergoeding. Wij betalen deze vergoeding en declareren deze kosten vervolgens weer bij Horeca Ontwikkel Platform (sociaal fonds).In de cao horeca 2024 staat geen afspraak over vakbondsverlof. In het onderhandelingsresultaat staan afspraken over het stimuleren van medezeggenschap. Wat betekent dit in de praktijk?  Medezeggenschap is van belang voor goede arbeidsverhoudingen en een goede bedrijfsvoering. In de nieuwe cao staan daarom afspraken over wanneer jouw werkgever een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet oprichten. Ook staat uitgelegd wat jouw werkgever moet doen als er geen OR of PVT is.Door deze bepaling over te nemen uit de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) wordt aan werkgevers en werknemers duidelijk gemaakt wat er in deze wet staat. De cao is bij velen namelijk meer bekend dan de WOR. Daarnaast is het makkelijker om de naleving van de cao te bewaken.Cao-partijen hebben ook afgesproken om tijdens de looptijd van de nieuwe cao met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp. Het is namelijk belangrijk om te onderzoeken hoe we medezeggenschap onder de aandacht kunnen brengen.

NIEUWS
Collectieve zorgverzekering via jouw lidmaatschap

FNV Horecabond vindt jouw gezondheid erg belangrijk én ook dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Daarom bieden we voor al onze leden in samenwerking met onafhankelijk verzekeringsadviseur Alpina een collectieve zorgverzekering aan via de volgende verzekeraars: Nationale-Nederlanden, Salland, VGZ en OHRA. Voordelen collectieve zorgverzekering Persoonlijk en passend advies Gemakkelijk en snel online of telefonisch vergelijken en afsluiten Scherpe premie en uitgebreide dekkingen Telefonisch advies door gediplomeerde adviseurs. Zonder keuzemenu of lange wachttijden Wachtlijstbemiddeling en begeleiding bij nota’s en declaraties  Zorgadvieslijn Hulp of extra informatie nodig? Bel de advieslijn op 088 – 12 10 255 of bekijk de meest gestelde vragen over zorgverzekeringen, met daarin ook de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering 2025. Ben je nog geen lid van FNV Horecabond, word dan ook lid om te profiteren van dit mooie ledenvoordeel, waarmee je een groot deel van je contributie terugverdient! Zelf online jouw zorgverzekering vergelijken én afsluiten Wil jij weten of je een betere dekking tegen een lagere zorgpremie kunt krijgen? Maak hier een vrijblijvende vergelijking! Op basis van jouw huidige polis en specifieke voorkeuren ontdek je welke zorgverzekering het beste bij je past. Je ziet direct of je daarnaast ook nog kunt besparen op jouw premie.Kom je er niet uit? Bel de specialisten van Alpina voor een persoonlijk advies of deelname aan de collectieve zorgverzekering van FNV Horecabond via 088 – 12 10 255. TIP: Pak je huidige polis erbij voor een goede vergelijking!   Bij jouw eigen zorgverzekeraar blijven en profiteren van de voordelen? Ben je al verzekerd bij Nationale-Nederlanden, Salland, VGZ of OHRA  én maak je nog geen gebruik van een collectieve korting op jouw zorgverzekering? Dan kun je gedurende het hele jaar tussentijds deelnemen aan het zorgcollectief van FNV Horecabond. Jouw premievoordeel wordt vaak in de eerstvolgende maand na aanmelding verrekend. Alpina regelt dit direct voor je! Ga direct naar de vergelijker

NIEUWS
Onderhandelingsresultaat over nieuwe Horeca-cao

Vandaag maakten vakbonden FNV Horecabond en CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bekend dat zij een onderhandelingsresultaat hebben bereikt over een nieuwe Horeca-cao vanaf 1 januari 2025. De sociale partners hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe Horeca-cao voor de duur van 24 maanden. De afspraken gaan onder andere over loonontwikkeling, hervorming van het functie- en loongebouw, het invoeren van het loyaliteitsverlof en het verbeteren van de werk-privébalans. Loonontwikkeling De branche heeft te maken met veel kostenstijgingen en de marges staan onder druk. Tegelijkertijd waarderen werkgevers hun werknemers en wil de sector aantrekkelijk blijven in deze krappe arbeidsmarkt. Met de nieuwe cao is er een balans gevonden in deze belangen en wordt verder gebouwd aan een aantrekkelijk basis-arbeidsvoorwaardenpakket voor werknemers. Werknemers hebben - gelet op de aanhoudende hoge inflatie en het steeds verder stijgende wettelijk minimumloon - recht op passende loonsverhogingen. Vanaf functiegroep III gaat het onder voorwaarden per 1 januari 2025 om een verhoging van 2,5%, vanaf 1 juli 2025 om 1% en vanaf 1 januari 2026 om 2,5%. Tegelijkertijd heeft de werkgever meer mogelijkheden om een eigen beloningsbeleid te voeren. Ook kunnen buiten de cao om gegeven loonsverhogingen worden verrekend. Loyaliteit en werk-privé balans De sociale partners waarderen werknemers die loyaal zijn aan het bedrijf, daarom wordt voor werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn een loyaliteitsverlof ingevoerd. Verder willen de sociale partners medezeggenschap in het horecabedrijf bevorderen. Tijdens de looptijd van de nieuwe cao geven de sociale partners hier verder invulling aan. Om werknemers meer regie te geven op hun werk-privébalans, krijgen zij de mogelijkheid om aan te geven wanneer zij gewerkte overwerk- en meeruren willen opnemen. Ook kunnen parttimers, net als voor fulltimers al het geval is, overwerk- en meeruren vanaf een bepaalde hoogte beperken. Marijke Vuik, voorzitter KHN: “De gemaakte afspraken bieden werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid te bepalen, en dat is een positieve stap. Wel zien we dat de marges onder druk staan en dat werkgevers worden geconfronteerd met kostenstijgingen, die zij niet altijd door kunnen berekenen aan de gast. Tegelijkertijd blijven heldere afspraken van groot belang. Ze scheppen duidelijkheid voor ondernemers en helpen ons als sector aantrekkelijk te blijven voor nieuwe medewerkers, iets waar we allemaal bij gebaat zijn.” Edwin Vlek, voorzitter FNV Horecabond: “Het is cruciaal dat we in uitdagende tijden ook goed blijven kijken naar de wensen en behoeften van medewerkers. Een belangrijk punt tijdens deze onderhandelingen was dat ervaring blijft lonen. Door het loongebouw in balans te brengen en de vakvolwassen leeftijd te verlagen naar 20 jaar, hebben we mooie stappen gezet. Ook de afspraken over de werk-privé balans en het loyaliteitsverlof zorgen voor een flinke vooruitgang voor zowel de sector als de medewerkers.” Jacqueline Twerda, bestuurder CNV: “CNV is blij dat we tot een evenwichtig akkoord hebben kunnen komen, waarin naast loon ook in de kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden weer stappen vooruit zijn gezet. Dat een vakkracht in de nieuwe cao niet op 21, maar op 20-jarige leeftijd volgens het volwassen loon zal worden betaald, vinden wij een heel belangrijke stap.” Van onderhandelingsresultaat naar nieuwe Horeca-cao Het onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden FNV Horecabond en CNV voorgelegd aan hun achterban. KHN vraagt goedkeuring aan het Landelijk Bestuur van de vereniging. Half november is er meer duidelijk en wordt bekendgemaakt of er daadwerkelijk een nieuwe Horeca-cao komt per 1 januari 2025. Klik hier voor de tekst van het onderhandelingsresultaat. Hoe nu verder? Lid van FNV Horecan? Dan heb je inmiddels per e-mail een persoonlijke stemlink ontvangen, waarin jij kunt laten horen wat jij vindt van dit onderhandelingsresultaat. Iedereen mag stemmen, ook niet-leden.

Kom naar onze events

Wanneer Wat Waar Wie
Dag van de Recreatie Circuit Zandvoort
Recreatiemedewerkers
Meer informatie
Ledencongres CORPUS Congress Centre
Leden
Meer informatie
Horecava 2025 RAI Amsterdam
Horeca professionals
Meer informatie