Grensoverschrijdend gedrag

Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Toch heeft een kwart van de werknemers in Nederland te maken met discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie of agressie. 

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Als jij je niet goed voelt over gedrag dat niet gewenst is en waar je geen toestemming voor hebt gegeven, dan noemen we dat grensoverschrijdend gedrag. Er wordt je dan schade toegebracht op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie en agressie. De dader kan een collega of leidinggevende zijn, maar ook een gast of leverancier. Het is ontzettend lastig om grensoverschrijdend gedrag aan te geven of bespreekbaar te maken, al helemaal als de dader meer macht heeft dan jij.

Grensoverschrijdend gedrag kan iedereen treffen, maar het komt vaker voor bij jonge mensen, vrouwen, LHBTI’ers, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een beperking. Ook loop je meer risico op grensoverschrijdend gedrag als jij geen vast dienstverband hebt. 


Wat kun je doen als je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag?

Het is belangrijk om snel aan de bel te trekken als je zelf last hebt van grensoverschrijdend gedrag of als je dit signaleert bij een van je collega’s. Onze collega’s van de FNV hebben een uitgebreide pagina [link] met tips wat te doen als je te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag of als je hiervan beschuldigd wordt. 

FNV Vertrouwenstelefoon

Wil je advies over discriminatie, racisme, (seksuele) intimidatie, pesten of ander ongewenst gedrag op de werkvloer? Of gewoon een luisterend oor? Bel de Vertrouwenstelefoon, op werkdagen tussen 19.00 en 21.30 uur. Of stuur een e-mail

Ook kun je via FNV direct een online (anonieme) melding maken van grensoverschrijdend gedrag.