Werk je in de onderwijscatering (deel A en B)? Dan wordt er gewerkt met de spaarurenregeling. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Tijdens vakantieperioden (bijvoorbeeld de zomer- of kerstvakantie) zijn locaties voor langere tijd gesloten en is er vaak geen werk. Je neemt dan je vakantiedagen op. Het aantal dagen dat de onderwijsinstelling gesloten is, zijn vaak meer dan het aantal vakantiedagen waarop je recht hebt. Om ervoor te zorgen dat je voldoende dagen opbouwt, is er een spaarurenregeling.
Als de locatie wel open is werk je extra om de gemiste uren in te halen. Door de spaarurenregeling ontvang je een gelijkmatig inkomen over het jaar en hoef je bijvoorbeeld niet de Werkloosheidswet (WW) in. Je werkgever moet voor 1 oktober van ieder jaar de planning voor het lopende schooljaar maken en het aantal spaaruren laten weten.
Bij de berekening van het aantal te sparen uren per jaar worden ook de erkende feestdagen meegenomen. Als een feestdag valt op een dag waarop je normaal werkt, dan hoef je voor die dag geen spaaruren in te leveren. Dit geldt zowel voor feestdagen tijdens de vakantiesluiting als voor feestdagen die daar buiten vallen.
Ben je ziek? Dan bouw je jouw spaaruren gewoon door, alsof deze zijn gewerkt. Als je in een schoolvakantie verlof hebt, spaaruren opneemt en ziek wordt of ziek meldt, dan worden de spaaruren afgeschreven.
Werk je meer uren of werk je over? Dan heb je recht op uitbetaling van deze uren.
Hoe zit het dan met minuren?
- Met een spaarurenregeling is het niet mogelijk om minuren op te bouwen omdat je juist meer uren moet werken om de vakantiesluitingen te overbruggen. Gebeurt dit wel? Laat je werkgever dan schriftelijk (per e-mail) weten dat je beschikbaar bent om te werken en dat de spaarurenregeling voortgezet moet worden.
- Het is wel mogelijk om administratief minuren op te bouwen wanneer je nog niet genoeg spaaruren hebt, maar dit wordt op een later moment goed gemaakt.
- Minuren mogen niet verrekend worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een spaarurensysteem. En deze hoef je ook niet bovenop de afgesproken spaaruren in te halen.
Wil je meer weten? Check dan de cao catering. Hier zijn alle voorwaarden verder uitgewerkt. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.