Veel werknemers in de horeca werken met een nul-uren contract. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou als werknemer? Waar moet je precies opletten en wat zijn je rechten?
Ik krijg vaak telefoontjes van werknemers met een nul-urencontract die zich zorgen maken over hun rechtspositie in verband met loon, vakantierechten, loondoorbetaling bij ziekte, zwangerschapsverlof etc. Zij gaan er vaak, ten onrechte, vanuit dat zij met een nul-urencontract weinig of geen rechten hebben. En bijvoorbeeld zomaar naar huis gestuurd kunnen worden omdat er geen uren zijn afgesproken of dat er geen recht bestaat op doorbetaling van loon als je ziek wordt.
Maar wat werknemers vaak niet weten is dat wanneer de arbeidsovereenkomst langer dan drie maanden heeft geduurd, deze volgens de wet wordt gezien als een arbeidsovereenkomst die gelijk is aan de gemiddelde arbeid per maand in de afgelopen drie maanden.
Bijvoorbeeld:
Als je met een nul-urencontract al vier maanden werkt en per week gemiddeld 20 uur werkt en vervolgens wordt je voor vijf uur per week ingeroosterd, dan kun je daar bezwaar tegen maken. Hiervoor moet je je beschikbaar stellen voor 20 uur en jouw werkgever is verplicht om jou voor deze 20 uur uit te betalen. Dit omdat er een rechtsvermoeden bestaat van een arbeidsovereenkomst voor 20 uur per week.
Loon
Natuurlijk ontvang je met een nul-urencontract in principe hetzelfde loon als je collega's met een contract waarin bepaalde aantal uren zijn afgesproken (uiteraard afhankelijk van je inschaling en leeftijd) . Loondoorbetaling bij ziekte en vakantierechten zal ik in de volgende blog bespreken.
En jij? Werk jij met een nul-uren contract? En hoe is het bij jouw geregeld? Laat het me weten!