Werken in de horeca is leuk. Maar je moet je ook veilig kunnen voelen. Je moet je werk met plezier kunnen doen, op een plek waar je je prettig en beschermd voelt. De werkgever speelt daarin een belangrijke rol en is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek.
Toch krijgen veel mensen in de horeca te maken met grensoverschrijdend gedrag. Denk aan seksuele intimidatie, bedreiging, pesten of fysiek geweld. In 2023 gaf één op de vijf horecamedewerkers aan te maken te hebben gehad met ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarmee staat de horeca op de tweede plaats van sectoren waar dit het vaakst voorkomt. Vooral vrouwen en medewerkers met veel gastcontact maken ongewenst gedrag vaker mee dan gemiddeld. Onder jongeren ligt dat percentage zelfs nog veel hoger. En laat de horeca nou net een sector zijn die hierdoor wordt gekenmerkt.
Dat moet anders. Want als je je veilig voelt op je werk, kun je beter presteren, ben je minder vaak ziek en blijf je langer in de sector werken. Sociale veiligheid is dus niet alleen belangrijk voor de medewerker, maar ook voor de aantrekkelijkheid van de horeca als werkgever, zeker nu er personeelstekorten zijn.
Samen aan de slag
Samen met sociale partners in de horeca - CNV, KHN en De Horecabond - zetten we ons in voor een gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdend gedrag. Dit doen we in nauwe samenwerking met het Regeringscommissariaat (seksueel) grensoverschrijdend gedrag onder leiding van Mariëtte Hamer, Movisie, Rutgers en diverse werkgevers en werknemers uit het hele land, waaronder ook leden van De Horecabond.
Op 17 juni vond de startbijeenkomst plaats. We bespraken de risico’s, uitdagingen en kansen binnen de horeca. Een belangrijke conclusie: er is nog veel te winnen, vooral als het gaat om het voorkomen van ongewenst gedrag.
De bijeenkomst is het startpunt voor een brede, sectorgerichte aanpak. Komende tijd gaat een kerngroep actief aan de slag met concrete plannen en de uitwerking daarvan. Een klankbordgroep toetst of deze ideeën ook echt werken in de praktijk.
Samen maken we de horeca veiliger!
Marlotte Ferouge
Sectorbestuurder horeca