De mens is geen nachtdier! Daarom een nachttoeslag

08-03-2012

Onregelmatige werktijden horen bij werken in de horeca.  Als je niet in de horeca werkt, sta je hier misschien niet bij stil, maar ook ’s nachts zijn er veel mensen in de horeca aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan de barman of -vrouw in de kroeg, of de nachtreceptionist in een hotel. Hoewel nachtarbeid zowel fysiek als mentaal zwaar is en de lonen in de horeca laag liggen, worden horecamedewerkers in de cao niet extra beloond voor de uren die zij in de nacht werken.

Wat is nachtwerk?
Volgens de arbeidstijdenwet is een nachtdienst een dienst waarin meer dan één uur arbeid wordt verricht tussen 0.00 en 6.00 uur. Voor nachtdiensten gelden aanvullende regels over arbeidsduur, de rusttijden en het aantal diensten. Zo is permanente nachtdienst volgens de Arbeidstijdenwet niet toegestaan en mogen werknemers jonger dan 18 jaar geen nachtdiensten draaien.

Risico’s
In de horeca wordt vaak hard gewerkt en worden lange dagen en nachten gemaakt. Werken in de nacht is extra belastend en brengt ook nog eens verschillende risico’s met zich mee. Zo wordt je bioritme verstoord en bestaat er een grotere kans op slaapproblemen; korter slapen, vaker wakker worden en moeite met inslapen. Daarnaast hebben nachtdiensten invloed op je sociale leven. Gezamenlijk heeft dit, een vaak negatief, effect op je gemoedstoestand en op je prestaties en daar worden jij en je werkgever niet blij van. Ook word je minder alert en dat kan gevaarlijke situaties in bijvoorbeeld het verkeer opleveren. Het is dan ook niet raar dat nachtarbeid in Nederland vaak extra wordt beloond. Maar waarom is er in de cao horeca dan niets  geregeld met betrekking tot de nachttoeslag?

Nachtwerk aantrekkelijk?
Het voordeel van werken in de nacht is dat je er (in de meeste branches) extra voor betaald wordt. Zo is in de cao ziekenhuizen opgenomen dat het personeel een toeslag ontvangt van 52% voor gewerkte uren vallende tussen 00.00 en 06.00 uur en  op zaterdag tussen 22.00 en 00.00. Het is bijzonder raar dat het personeel in de horeca niet standaard wordt beloond voor werken in de nacht en dat hier niks voor geregeld is in de cao.

Voorstel FNV Horeca
In 2005 is op voorstel  van de werkgevers de nachttoeslag uit de cao horeca verdwenen; ondanks fel verzet vanuit FNV Horeca. Het resultaat van deze beslissing is dat je als horecamedewerker niet meer standaard een nachttoeslag krijgt. Gelukkig krijgen werknemers in sommige bedrijven, met name in grote hotelketens, wel nachttoeslag als extraatje, buiten de cao om. Helaas zijn er genoeg horecagelegenheden waar dit niet het geval is.

De lonen in de horecabranche zijn al aan de magere kant en nachtwerk brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Precies op deze reden vindt FNV Horeca dat de nachttoeslag weer moet worden opgenomen in de cao als standaard regeling. FNV Horeca stelt een nachttoeslag van 15% voor. Zo heeft iedereen recht op een extraatje in de nacht. De mens is geen nachtdier en mag dus best extra beloond worden! Dat is toch niet meer dan normaal!