Met de werkgevers (KHN) zijn we het erover eens geworden dat de jeugdlonen vanaf 18 jaar moeten worden afgeschaft voor vakvolwassen werknemers. In de praktijk betekent dit dat je zonder diploma en zonder ervaring nog niet meteen het cao-loon ontvangt, maar het minimumloon of het minimumjeugdloon wanneer je nog geen 23 jaar bent. Bovenstaande geldt dus voor medewerkers van elke leeftijd: of je nu 19 of 36 bent, als je voor het eerst in de horeca begint ben je nog niet vakvolwassen.
Vakvolwassenheid
Als sous-chefkok of eerste medewerker bediening zul je zonder ervaring of een diploma niet worden aangenomen. Maar in de horeca bestaan ook banen waarvoor je prima zonder diploma of ervaring kan worden aangenomen. Je kunt hierbij denken aan een baan als afwasser, garderobemedewerker of medewerker bediening. Begin je zonder diploma of zonder ervaring aan deze functies dan moet je het vak eerst nog leren. Je bent dan nog niet ‘vakvolwassen' zoals we dit noemen.
Standpunt van KHN
Koninklijke Horeca Nederland vindt dat je voor bovenstaande beroepen drie jaar nodig hebt voordat je vakvolwassen bent. Oftewel, het kost je drie jaar om te leren hoe je moet afwassen of een jas moet ophangen. Tijdens deze eerste drie jaar mag je baas je volgens het minimumloon betalen en als je nog geen 23 jaar bent ontvang je het minimumjeugdloon. Pas na drie jaar ontvang je eindelijk het basisloon van je salarisschaal.
Dit vinden wij natuurlijk niet eerlijk. Een lid van onze cao-commissie omschreef het mooi:
‘Om ervaringsjaren in te zetten om vakvolwassenheid aan te tonen bij functies waar vaak sprake is van ongeschoold werk, slaat natuurlijk nergens op. Als de werkgever niet in staat blijkt een medewerker in twee maanden tijd ongeschoold werk aan te leren, dan mankeert er wat aan het inwerktraject of is de medewerker gewoon echt niet geschikt voor de functie.'
Ons voorstel
Begin je als medewerker bediening dan zul je om dit goed te leren meer tijd nodig hebben dan een afwasser. Wij stellen dan ook voor om een onderscheid te maken in de functiegroepen en hebben hier een realistischer aantal ervaringsmaanden aan verbonden.
Functiegroep 1: één maand ervaringsmaand
Bijvoorbeeld: productiehulp, afwasser, garderobemedewerker
Functiegroep 2: twee ervaringsmaanden
Bijvoorbeeld: medewerker uitgifte, keukenhulp, bagagist, toiletmedewerker
Functiegroep 3: zes ervaringsmaanden
Bijvoorbeeld: kassier, medewerker bediening, kok eenvoudige gerechten, portier, administratief assistent
Tijdens deze ervaringsmaanden ontvang je het minimumjeugdloon, na deze maanden ontvang je het basisloon volgens de cao.
Hoe gaat het in vergelijkbare sectoren?
Recreatie: werk jij als medewerker huishoudelijk dienst (functiegroep 2 in horeca en recreatie) dan krijg je de eerste twee maanden een aanloopschaalsalaris. Dit aanloopsalaris is zelfs nog hoger dan het minimumloon. Na deze twee maanden ontvang je het bijbehorende cao-loon.
Catering: werk je in de catering en ben je afwasser? Dan verdien je gedurende een half jaar 10% minder dan het basis cao-loon. Na deze zes maanden ontvang je het bijbehorende cao-loon.
Hoe gaat het in jouw bedrijf?
Wat is jouw functie en hoe ben je hiervoor ingewerkt of opgeleid? Hoeveel tijd had jij nodig om je functie goed en zelfstandig te kunnen uitvoeren?
Of werk jij zelf wel eens nieuwe collega's in voor ongeschoolde functies en hoe gaat dit?
(Vanwege de komende cao-onderhandelingen besteden we wekelijks aandacht aan een onderwerp voor de komende onderhandelingen.)