Heb jij weleens kastekort gehad?
Komt je dit bekend voor: na een drukke en lange dag maakte je de kas op en bleek dat je kastekort had. Of, gasten die wegliepen zonder te betalen. Wat nu? Mag je werkgever het tekort op je salaris inhouden?
Nee, je werkgever mag niet zomaar je salaris inhouden ter compensatie. Een kastekort is heel vervelend, maar dat betekent niet altijd dat je werkgever deze kosten op jou mag verhalen. Je werkgever heeft een bedrijf en daar zitten nou eenmaal risico’s aan verbonden.
Bedrijfsrisico
Dit noemen we de bedrijfsrisico’s. Het kastekort valt onder het bedrijfsrisico. Een bedrijfsrisico mag je werkgever alleen bij jou in rekening brengen als hij kan aantonen dat je het met opzet hebt gedaan of dat er sprake was van bewuste roekeloosheid. Deze regeling staat in de wet.
Bewijzen
Voordat je werkgever bedrijfsrisico’s zoals het kastekort op jou kan verhalen moet hij dus opzet of bewuste roekeloosheid bewijzen. Bij opzet moet hij aantonen dat je een plan had om het kastekort te veroorzaken. Voor bewuste roekeloosheid moet je werkgever kunnen aantonen dat je wist dat je handelen kastekort kon veroorzaken, maar dat je het toch deed.
Toch verantwoordelijk
Verder kan het nog zijn dat de omstandigheden van het geval bepalen dat je toch verantwoordelijk bent voor het ontstane kastekort. Dit moet per geval beoordeeld worden.
Heeft je werkgever wel eens loon ingehouden vanwege kastekort? Neem dan contact op met ons .