Op dit moment is er geen cao in de horeca en dat kan effect hebben op jouw arbeidssituatie. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de cao-loze periode.
In de ‘oude’ cao horeca, die liep tot 1 april 2012, staat dat een werkgever jouw 6 contracten mag aanbieden in 5 jaar tijd, voordat jij recht hebt op een vast contract. Deze afspraak is in 2005 (tegen de wens van FNV Horeca) in de cao opgenomen. Bovendien bevat deze regeling een grote afwijking van de standaard regeling in Nederland. Deze zegt namelijk dat een werkgever een werknemer maximaal 3 contracten mag geven in 3 jaar tijd. Dat betekent dat jouw vierde contract een vast contract moet zijn.
Blij vs. treurig
Op dit moment is er geen cao in de horeca en dat betekent dat de wettelijke regeling geldt. Als jouw derde, vierde, vijfde of zesde contract nu afloopt moet de werkgever je bij een contractsverlenging een vaste aanstelling geven. Wij horen blije berichten van degene die een vast contract hebben gekregen, maar ook treurige berichten van medewerkers die geconfronteerd worden met baanverlies. Je werkgever na het aflopen van een tijdelijk contract namelijk altijd recht jouw contract niet te verlengen. Daarnaast geldt bij een tijdelijk contract geen opzegtermijn. Het contract loopt namelijk ’rechtswege’ af. Dus het loopt automatisch af als de duur van het contract is verstreken.
Tip
Aangezien er bij een tijdelijk contract geen opzegtermijn is, raad ik je aan 2 maanden van tevoren bij je werkgever te polsen of hij van plan is je contract te verlengen. Hij is namelijk niet verplicht om jou aan te geven of je contract wordt verlengd of niet. Houd daarom zelf altijd goed de einddatum van je contract in de gaten en vraag je baas tijdig wat hij van plan is met jouw contract. Maak er desnoods een agendapunt van in je telefoon, zodat je het niet vergeet. Wordt je contract niet verlengd en heb je in de tussentijd nog geen ander werk gevonden, dan kun je tijdig een Werkloosheidswetuitkering (WW-uitkering) aanvragen bij het UWV.
Heb je recht op een WW-uitkering dan krijg je altijd tenminste een basisuitkering van 3 maanden. Afhankelijk van je arbeidsverleden kan dit langer zijn. De eerste 2 maanden krijgt je 75% van je laatst verdiende (dag)loon, de derde maand 70% van je (dag)loon.
Heb jij ervaring met werkeloosheid of heb je tips voor anderen om weer nieuwe werk te vinden? Deel het met ons.