Het verloop is hoog in de horeca. Dat heeft twee hoofdoorzaken. Enerzijds kijken medewerkers zelf rond, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Anderzijds wordt er veel van baan gewisseld door tijdelijke contracten. Doordat er op dit moment geen cao horeca is, moeten werknemers extra goed opletten als zij een nieuw contract afsluiten. De cao-loze periode kan namelijk consequenties hebben op jouw nieuwe arbeidssituatie.
Veranderen van baan
Ondanks de crisis zijn er in de horeca nog altijd veel openstaande vacatures. Met name voor koks en kwalitatief goede gastheren/-vrouwen is het aanbod hoog. Werk jij als kok of als gastheer/-vrouw en ben je op zoek naar een nog leukere werkplek? Let dan goed op: opzeggen is gebonden aan een aantal regels en kan gevolgen met zich mee brengen. Lees daarom nog eens goed door hoe jij ontslag kan nemen.
Gedwongen op zoek naar een andere baan
Helaas gebeurt het ook regelmatig dat werknemers niet op eigen initiatief van baan (moeten) wisselen. Een contract loopt van rechtswege af (eindigt op de overeengekomen datum), of een werknemer wordt ontslagen. Ga als je wordt ontslagen niet bij de pakken neer zitten, maar kom op voor je rechten. Lees hier wat je moet doen als je wordt ontslagen.
Ik raad je aan direct contact op te nemen met FNV Horeca als je wordt ontslagen.
Loopt je contract van rechtswege af, dan valt er weinig aan te doen. Zorg er voor dat je op tijd weet waar je aan toe bent, zodat je de tijd hebt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
Geen cao is goed onderhandelen!
Kort gezegd: als je na 31 maart 2012 een nieuw dienstverband aangaat moet je extra goed opletten voordat je een contract tekent. Dit geldt niet alleen als je voor een nieuwe werkgever gaat werken, maar ook als je contract wordt verlengd bij dezelfde baas. Het is verstandig om je contract te laten nakijken door het Voorlichtings- en Informatiecentrum van FNV Horeca.
Doordat er geen cao is, staat het je vrij om te onderhandelen over bijvoorbeeld de hoogte van je salaris, want let op: het is toegestaan om tijdens de cao-loze periode het wettelijke minimumloon te betalen. Ga daar niet mee akkoord. Gebruik de cao-loze periode om een loon af te spreken dat jij redelijk vindt en waarvan je kunt rondkomen.