Bij werken in de horeca hoort een zekere mate van flexibiliteit. Dat weet je als je in de horeca gaat werken. Horecamedewerkers vinden het dan ook helemaal niet erg om af en toe over te werken als de situatie dat vraagt. Er zijn nou eenmaal piekmomenten die je niet hebt voorzien, en een vol restaurant laat je natuurlijk niet zomaar achter.
Werkgevers zien overwerk in de horeca echter niet als overwerk. Zij beschikken op dit punt over maximale flexibiliteit. Overwerk in de horeca wordt op jaarbasis berekend en de werkgever hoeft de overuren pas na een kalenderjaar te compenseren. Deze overuren worden in eerste instantie gecompenseerd in tijd en de compensatie moet binnen 13 weken plaatsvinden. Mocht deze compensatie in tijd niet lukken, dan moet de werkgever de resterende overuren binnen 4 weken na deze 13 weken alsnog uitbetalen.
In de meeste bedrijfstakken is het gebruikelijk om overwerk per maand te bekijken en worden werknemers extra beloond voor overwerk. Volgens de Nederlandse wet is een overwerkvergoeding niet verplicht, maar een compensatie voor een langere werkduur dan normaal is wel zo redelijk. Er wordt toch van jou verwacht dat jij je flexibel opstelt en je buiten je ingeroosterde tijd nog extra inspant voor de onderneming. Daar is op zich niets mis mee, maar een beetje extra waardering voor de werknemer kan geen kwaad.
Voor FNV Horeca is dit een belangrijk punt in de cao-onderhandelingen. Werkgevers kunnen werknemers nu verplichten tot 60 uur werken in de week. Overuren kunnen zich gedurende een heel kalenderjaar dus gemakkelijk opstapelen. Als de overuren uiteindelijk worden uitbetaald, dan ontvangt de werknemer over de eerst 208 overuren geen extra toeslag, maar gewoon 100% van het uurloon. Een werknemer zet zich dus extra in, maar ontvangt hier geen extra vergoeding voor. De overige overuren worden gecompenseerd tegen 150% van het uurloon.
Flexibiliteit moet van twee kanten komen. Het lijkt ons redelijk om overuren ook daadwerkelijk te compenseren als overuren. Daarom stellen wij het volgende voor:
- Overwerk gaat in na gemiddeld 38 uur per week.
- Ter voorkoming van onenigheid over uren: overwerk wordt berekend per kalenderkwartaal (13 x 38 uur = 494 uur).
- Overwerk wordt na dit kwartaal gecompenseerd in vrije tijd of in geld tegen 150%, waarbij het uitgangspunt is: overwerk = overwerk.
In de cao die per 1 augustus 2012 is afgesloten is bovenstaand onderhandelingspunt niet teruggekomen.