Wachtdag bij ziekte in de horeca

12-10-2012

Als je ziek bent, moet je dit uiteraard op tijd doorgeven aan je werkgever. Er geldt een aantal 'regels' als je ziek bent, maar wat is er veranderd nu er een nieuwe cao horeca is?

Wat is een wachtdag?

Als je ziek wordt, krijg je in principe gewoon loon doorbetaald. Alleen als het in de cao of in je contract is opgenomen, kan het zijn dat de eerste dag dat je ziek bent voor eigen rekening komt en je over die dag dus geen loon ontvangt. In artikel 7.2 van de cao horeca 2012-2013 staat dat je werkgever maximaal 1 wachtdag kan inhouden per ziektegeval.

Uitzondering
Als jij ziek wordt als gevolg van een bedrijfsongeval, agressie op de werkvloer of zwangerschap, dan mag je werkgever geen wachtdag inhouden. Er mag ook niet opnieuw een wachtdag ingehouden worden als je binnen vier weken na werkhervatting opnieuw ziek wordt naar aanleiding van hetzelfde ziektegeval.

Verrekenen van een wachtdag
Je werkgever kan de wachtdag inhouden op je loon, maar hij kan ook bovenwettelijke vakantie-uren afschrijven. Vakantie-uren mogen alleen afgeschreven worden, als de werknemer daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Let er dan wel op dat een werkdag op basis van een fulltime dienstverband (38 uur) 7,6 bovenwettelijke vakantie-uren worden ingehouden en geen 8 uur, wat standaard is in veel andere sectoren.

Loondoorbetaling
Als je ziek wordt dan heb je de eerste 104 weken recht op loondoorbetaling. Je hebt recht op tenminste 70% van je brutoloon. Als de cao op jouw arbeidssituatie van toepassing is, dan heb je de eerste 52 weken recht op 95% van je maandloon, behalve over de eerste dag dat je ziek bent. De daaropvolgende 52 weken heb je recht op 75% van je maandloon.