Als je in de horeca werkt horen onregelmatige werktijden er natuurlijk bij, maar je hebt wel recht om minimaal drie weken van tevoren te weten wanneer je moet werken. Informeert jouw werkgever je niet op tijd? Dit kan je eraan doen!
In de cao horeca staat vastgelegd dat je werkgever het rooster ten minste drie weken van tevoren bekend moet maken. Als je rooster bekend is mag deze niet zomaar gewijzigd worden. Als je werkgever het rooster toch wil wijzigingen, dan moet er een zwaarwegend bedrijfsbelang zijn. Bijvoorbeeld als er een aantal collega’s ziek zijn geworden en jij moet invallen. Dit gebeurt altijd wel in overleg met jou.
Wijzigt je werkgever het rooster en komt jou dit niet uit? Overleg dan met je werkgever om tot een passende oplossing te komen. Zomaar niet gaan werken is niet verstandig. Dit kan werkweigering opleveren en kan verregaande gevolgen voor je hebben. Als jij een goede reden hebt om niet te kunnen werken op een bepaalde dag of tijdstip, dan kan er een belangenafweging gedaan worden door een jurist. Het bedrijfsbelang van de werkgever wordt dan afgewogen tegen jouw persoonlijke belang. Wie uiteindelijk in het gelijk wordt gesteld is afhankelijk van de omstandigheden.
LET OP: ben je oproepkracht, dan geldt er een oproeptermijn van minimaal 24 uur. Roept jouw werkgever je op tijd op, dan moet je in principe gehoor geven aan de oproep. Roept jouw werkgever je korter dan 24 uur van tevoren op, dan mag je de oproep zonder consequenties weigeren.
Wil je een keer op zondag vrij?
Volgens de wet heb je per jaar recht op 13 vrije zondagen. Dit betekent dat je werkgever je kan verplichten om 39 zondagen per jaar te werken. Val je onder de cao horeca en wil je een keer een weekend vrij? Dan kan je als medewerker vrij vragen. Je werkgever moet deze aanvraag toestaan als je in een opeenvolgende periode van 12 maanden tenminste 39 zondagen werkt (hebt gewerkt) en de bedrijfsomstandigheden dit ook mogelijk maken. Dit betekent niet dat je eerst 39 zondagen gewerkt moet hebben, voordat je recht hebt op een vrij weekend!
Stand-by diensten
Maakt jouw werkgever gebruik van stand-by diensten? Dit kan alleen bij oproepkrachten, anders moet jouw werkgever het rooster minimaal drie weken van tevoren bekend maken. Bij oproepkrachten geldt dat een stand-by dienst minimaal 24 uur van tevoren bevestigd of afgezegd moet zijn. Houdt jouw werkgever zich hier niet aan? Dan moet hij jou de dag doorbetalen. Heb je een rooster zonder eindtijd, dan geldt in principe ook dat jouw werkgever de hele dag moet betalen. Als werknemer heb je recht op een duidelijk rooster met een begin- en een eindtijd.
Wat kan je doen?
Heb je veel last van roosterwijzigingen of word je rooster niet op tijd bekend gemaakt? Kaart dit niet alleen, maar samen met jouw collega’s aan bij je werkgever. Zet daarbij ook iets op papier, dan kan je aantonen dat je hier melding van hebt gemaakt.
Heb je nog vragen of wil je advies, neem dan eenvoudig contact met ons op.