Werkdruk in de horeca: chef-koks werken het hardst

06-06-2017

Afgelopen april bleek uit een onderzoek van CBS/TNO dat chef-kok een van de zwaarste beroepen van het land is. Hoe zit dat met de onderlinge verschillen? Heeft een zelfstandige chef het zwaarder dan een chef in loondienst?

Hoe gaan koks om met werkdruk?

Samen met leerkrachten, artsen en juristen wordt de werkdruk in de horeca en dan vooral bij koks als een van de hoogste van alle beroepsgroepen in Nederland ervaren. Misset Horeca sprak met drie van deze werkpaarden over hoe zij omgaan met de werkdruk. Zij kozen chefs van drie verschillende restaurants, van een executive chef in een groot hotel, een chef in dienst van een cateringbedrijf tot een patron-cuisinier van een sterrenrestaurant.

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk, de executive chef van Rijks, heeft ervaren wat het verschil is. Hij was in zijn vorige baan als chef in dienst van een internationale hotelketen (Bridges van het Sofitelhotel The Grand) nu werkt Bijdendijk voor Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum dat samen met de Vermaatgroep wordt geëxploiteerd. ‘Een hotel is vaak concept, terwijl je bij een cateraar als Vermaat altijd maatwerk moet leveren. Daarbij heeft het bedrijf het fijne familiegevoel ook na de Zwitserse overname kunnen behouden.’ Wat de werkdruk van een chef betreft is Bijdendijk duidelijk. ‘We hebben echt een beetje stress nodig om goed te kunnen presteren.

Lees meer ervaringen van de chefs op MissetHoreca