Mijn werkgever is failliet: wat nu?

27-04-2009

Binnen de horeca branche is het aantal faillissementen in 2009 in januari met 53 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2008. Wat zijn nou precies de regels bij een faillissement? En wat kun je als werknemer zelf doen?
Een faillissement betekent vaak ontslag voor werknemers. Als een faillissement is aangevraagd - dit gebeurt meestal door werkgever of schuldeisers - dan zal een curator de arbeidsovereenkomsten zo snel mogelijk opzeggen. In dit geval hoeft er GEEN ontslagvergunning bij het CWI te worden aangevraagd. Is je arbeidsovereenkomst nog niet ontbonden, maar het bedrijf wel failliet? Dan zal het Uitkeringsinstituut WerknemersVerzekeringen (UWV) de verplichting om een WW-uitkering te betalen voor haar rekening nemen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen met betrekking tot faillissement:


  • Je werkgever is failliet verklaard en je hebt nog recht op loon. Wat nu?
    Er zal een loonvordering ingediend moeten worden bij de curator. Het UWV neemt in sommige gevallen de loondoorbetalingplicht van de werkgever over. Je ontvangt dan een WW-uitkering wegens betalingsonmacht van de werkgever. Ons Voorlichtings- en Informatiecentrum kan je meer vertellen over hulp bij de loonvordering. Neem contact op via Ledennummer 0900 - 202 23 23 (€ 0,20/min) of Niet-ledennummer 0900 - 239 10 00 (€ 0,50/min).

  • Hoe kom je er eigenlijk achter of jouw bedrijf failliet is verklaard?
    Een bedrijf is pas failliet verklaard als de rechter het faillissement heeft uitgesproken. Deze uitspraak wordt in een register geplaatst. Op de website www.rechtspraak.nl heeft iedereen inzage in dit register. Op deze website vind je ook meer informatie over het faillissement. Belangrijk is wel dat als de curator of werkgever verlangt dat je blijft werken, je verplicht kan worden te blijven doorwerken, ook als het bedrijf failliet verklaard is. Dit is nodig zodat je aanspraak kunt blijven maken op jouw loon.

  • Hoe lang duurt de loondoorbetalingverplichting van het UWV?
    Dit is afhankelijk van de opzegtermijn die bij een ‘normaal' ontslag gehanteerd zou worden en vanaf welk moment er geen loon meer uitbetaald is. De opzegtermijn gaat in op de dag waarop het ontslag is aangezegd door de werkgever of curator. De opzegtermijn duurt echter nooit langer dan zes weken.
    Achterstallig loon wordt over maximaal dertien weken, gerekend vanaf de aanzegging van het ontslag, uitbetaald. Tijdens de opzegtermijn is er recht op doorbetaling van loon. Loopt de opzegtermijn af, of heb je voor die tijd ander werk gevonden, dan stopt de uitkering. Heb je geen werk na deze tijd, dan kun je bij het CWI een WW-uitkering aanvragen.

  • Ik heb nog vakantiedagen over. Betaalt het UWV deze ook uit bij een faillissement?
    Het UWV betaalt alleen de vakantiedagen van het jaar direct voorafgaand aan de opzeggingsdag uit. Heb je nog dagen staan die ouder dan een jaar zijn, dan betaalt het UWV deze waarschijnlijk niet.

  • Is surseance van betaling hetzelfde als faillissement?
    Hoewel surseance van betaling en faillissement technisch niet hetzelfde zijn, komen de consequenties uiteindelijk wel vaak op hetzelfde neer.
    Surseance, ook wel uitstel van betaling genoegd, is bedoeld om iemand die tijdelijk zijn schulden niet meer kan voldoen, een financiële adempauze te gunnen. Op die manier hoopt men dat de werkgever orde op zaken kan stellen. In deze tijd kan er worden gezocht naar eventuele geldschieters, zodat een faillissement in de toekomst voorkomen kan worden. Vaak echter volgt op een surseance van betaling een uiteindelijk faillissement.


  •