Stel je voor: je krijgt een waarschuwing van je werkgever. Dat kan best schrikken zijn. Wat moet je doen? En hoe zorg je dat het niet in je nadeel werkt? In deze blog leggen we het stap voor stap uit.
Wat is een officiële waarschuwing eigenlijk?
In de wet staat niks over officiële waarschuwingen. Bedrijven hebben hier vaak hun eigen regels voor. Soms krijg je een waarschuwing op papier, soms via e-mail. Vaak zetten bedrijven zo’n waarschuwing ook in je personeelsdossier. En dat kan later gevolgen hebben, bijvoorbeeld als er sprake is van een ontslagprocedure.
Reageer altijd schriftelijk
Krijg je een officiële waarschuwing? Dan is het belangrijk om altijd schriftelijk te reageren. Doe dit bij voorkeur via e-mail, zodat je bewijs hebt van jouw reactie.
In je reactie zet je:
- Dat je het niet eens bent met de waarschuwing.
- Waarom je het er niet mee eens bent (geef argumenten!).
- Een verzoek aan je werkgever om de waarschuwing in te trekken.
- Een verzoek om jouw reactie toe te voegen aan je personeelsdossier.
Waarom dit belangrijk is? Zo voorkom je dat er alleen maar negatieve informatie over jou in het dossier staat. En mocht je werkgever later besluiten om een ontslagprocedure te starten, dan heb jij in elk geval jouw kant van het verhaal vastgelegd.
Soms vraagt een werkgever of je de waarschuwing wilt ondertekenen. Let op: je bent daartoe niet verplicht, zeker niet als je het er niet mee eens bent. Door te tekenen, lijkt het alsof je akkoord gaat. Onderteken dus niks als je twijfelt of het ergens mee oneens bent.
Een gesprek met je werkgever kan helpen
Heb je gereageerd en voelt het nog steeds niet goed? Dan kun je voorstellen om het gesprek aan te gaan. Dat hoeft niet, maar het kan wél helpen om de sfeer goed te houden en misverstanden op te lossen.
Zit je nog met vragen? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!