Zwanger; waar heb je recht op?

05-03-2010

Hoera, een kindje op komst! Een zwangerschap is niet zo maar iets,  daarom is het belangrijk om  de zwangerschap zo gezond en prettig mogelijk te kunnen beleven. Hieronder vindt je een summiere opsomming van de rechten die je hebt als toekomstige moeder;

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof


Je hebt recht op 16 weken verlof. Dit wordt verdeeld in 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Je kunt de zwangerschapsverlof ook verkorten tot minimaal 4 weken, de overige 12 weken mag je opnemen na de bevalling. De datum waarop het zwangerschapsverlof ingaat, is afhankelijk van de datum waarop je denkt te bevallen. Ook  als je baby later wordt geboren, heb je recht op 10 weken verlof na de bevalling.

Borstvoeding & kolven


Onder werktijd mag je borstvoeding  geven of kolven tot je kind negen maanden is. Dit moet plaatsvinden in een geschikte en afgesloten ruimte, mocht dit niet mogelijk zijn dan mag je zelf een plek regelen of naar je baby toegaan. Je krijgt hiervoor maximaal een kwart van je werktijd.

Arbeidsomstandigheden


Tijdens je zwangerschap mag je niet worden verplicht zwaar lichamelijk werk te doen. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap mag je per dag niet vaker dan eenmaal per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen. Voorschriften voor tillen zijn als volgt:
• Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder zijn dan tien kilo.
• Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag je niet vaker dan tien keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
• Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag je niet vaker dan vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.
Bekijk  de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  voor overige voorschriften www.szw.nl

Werk- en rusttijden


De werktijden en rusttijden kunnen tijdens  de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling aangepast worden (met uitzondering van onderzoeken). Je hebt recht op het volgende:
• regelmatige werktijden en rusttijden
• extra pauzes (maximaal 1/8 van je werktijd)
• een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank)
• geen overwerk en nachtdiensten
• zwangerschapsonderzoek onder werktijd

Ouderschapsverlof


Als je zorgt voor een kind jonger dan acht jaar en als je minstens een jaar bij dezelfde werkgever werkt, heb je recht op ouderschapsverlof. Je kunt dan 26 maal de wekelijkse arbeidsuur onbetaald verlof krijgen. Je bouwt ook geen vakantie uren op en krijgt ook niet betaald als u tijdens de ouderschapsverlof ziek wordt.

Heb je vragen over deze blog? Laat hieronder een reactie achter of bel me op 0900 - 202 23 23 (0,20/min) of als je nog geen lid bent op 0900 - 239 10 00 (0,50/min).