Met de invoering van de Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden per 1 juli 2015 wil de overheid het makkelijker maken om werk en zorg te combineren.
Vrienden of familie van mensen die zorg nodig hebben, bieden in eerste instantie zelf die zorg. De nieuwe, verruimde regels voor kort- en langdurend zorgverlof moeten dat beter mogelijk maken.
Zorgverlof
Per 1 juli 2015 zijn de regels omtrent het (opnemen van) zorgverlof aangepast. Zorgverlof is het verlof dat een werknemer kan opnemen ter verzorging van bijvoorbeeld een ziek kind of familielid.
Er zijn twee soorten zorgverlof: het kortdurende zorgverlof en het langdurende zorgverlof. Aan beide regelingen zijn een aantal voorwaarden verbonden voor het opnemen ervan.
Kortdurend zorgverlof
Je kan als werknemer een beroep doen op kortdurend zorgverlof in verband met de noodzakelijke verzorging van een naaste. Tot 1 juli 2015 kon je alleen zorgverlof aanvragen voor een inwonend kind, partner of ouder. Nu is het ook mogelijk om het verlof aan te vragen voor bijvoorbeeld je opa of zus (bloedverwant tweede graad) iemand die bij je in huis woont en voor de persoon met wie je op andere wijze een sociale relatie hebt. De duur van het verlof per jaar bedraagt maximaal twee maal de arbeidsduur per week. Heb je een contract van 38 uur, dan mag je maximaal 76 uur verlof opnemen. Opname van het verlof dient zo spoedig mogelijk bij de werkgever gemeld te worden, daarbij geef je ook aan hoe je het verlof wilt opnemen. Gedurende het verlof ontvang je 70% loondoorbetaling.
Langdurend zorgverlof
Aansluitend op het kortdurende zorgverlof kan er langdurend zorgverlof worden opgenomen. Dit is wel zonder loondoorbetaling. Dit verlof dient voor de (levensbedreigend) zieke of hulpbehoevende naaste. Je kan in een jaar maximaal zes maal de arbeidsduur per week opnemen en dient ten minste twee weken van te voren schriftelijk te worden gemeld. Hierbij geef je meteen de reden en wijze van opname aan.
Voor beide gevallen geldt dat de werkgever het verzoek niet zomaar kan afwijzen. Dit mag alleen wanneer het bedrijf door het verlof ernstige problemen ondervindt. Mocht je vragen hebben of kom je er met je werkgever niet gelijk uit? Neem dan contact op met het Voorlichtings- en Informatiecentrum (VIC).
Telefoonnummer voor leden: 036-535 85 95
Telefoonnummer voor niet leden: 0900 - 239 10 00 (€ 0,50 per minuut)
Let op: in cao’s mag van deze regeling ten voor- en ten nadele van de werknemer worden afgeweken. Raadpleeg de cao voor de juiste regeling.
Veranderingen in het zorgverlof
07-08-2015