Klik hier voor de meest up-to-date informatie rondom werken tijdens de feestdagen.
In de horeca komt het veel voor dat je als werknemer moet werken op feestdagen. Dit zijn vaak de drukste dagen van het jaar. In de cao horeca is een regeling opgenomen voor het werken op feestdagen.
Indien de horeca cao nog van toepassing is op jouw arbeidsovereenkomst en je werkt op een feestdag, kom je in aanmerking voor compensatie. Is de cao niet van toepassing? Controleer dan of er een bedrijfsreglement is waar een dergelijke regeling is staat.
De compensatieregeling uit de cao geldt voor het werken op erkende feestdagen. De erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag in lustrumjaren, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag.
De compensatie volgens de horeca cao
Voor het werken op een feestdag tussen 02.00 uur en 02.00 de volgende dag ontvang je een vergoeding. In eerste instantie krijg je voor elk gewerkt uur een uur vervangende vrije tijd. Heb je bijvoorbeeld 8 uur gewerkt met Eerste Kerstdag? Dan krijg je 8 extra vrije uren. De vrije tijd kan je vervolgens in 26 weken na de feestdag proberen op te nemen.
Is het opnemen van vrije tijd niet mogelijk? Dan krijg je een toeslag op jouw loon. De toeslag bedraagt dan 50% van het uurloon van die gewerkte uren. Voor het werken op de feestdag zou je dan in totaal 150% uitbetaald krijgen.
Het bedrijf is met de feestdagen gesloten
Een feestdag is niet automatisch een doorbetaalde extra vrije dag. Wanneer de werkgever het bedrijf sluit met de feestdagen en jij daardoor niet aan je contracturen in die week komt, moet je de dag inhalen. Je krijgt namelijk wel voor die uren uitbetaald (je gebruikelijke maandloon). De werkgever mag jou dan op een ander moment vragen de gemiste uren te komen inhalen. Uiteraard zou je er zelf voor kunnen kiezen om een vakantiedag in te leveren zodat je die uren niet hoeft in te halen.
Arbeidsvoorwaardenreglement van Koninklijke Horeca Nederland
Is het arbeidsvoorwaardenreglement (de AVR) van KHN van toepassing verklaard op jouw arbeidsovereenkomst? Ook het reglement heeft een compensatieregeling. De AVR heeft dezelfde erkende feestdagen opgenomen, met als uitzondering Bevrijdingsdag. Voor het werken op de overige erkende feestdagen geldt dezelfde regeling als hierboven weergegeven. De compensatie geldt alleen niet voor werknemers die invalkracht of niet-vakkracht zijn.