In een contract is vaak een proeftijd opgenomen. Tijdens de proeftijd kan zowel je werkgever als jij het contract op ieder moment opzeggen. Wel zijn er wettelijke regels over de lengte van een proeftijd.
De cao horeca 2012-2013 gaf de mogelijkheid om van de wettelijke bepalingen omtrent het afspreken van een proeftijd af te wijken en een proeftijd van twee maanden af te spreken. Aangezien de cao is verlopen, geldt vanaf 1 april 2014 de wettelijke regeling omtrent het afspreken van een proeftijd. Volgens de oude wettelijke regeling was het zo dat bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst van minder dan twee jaar een proeftijd van één maand kon worden afgesproken. Bij een arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer kon de proeftijd maximaal twee maanden zijn. De oude regeling blijft van toepassing op arbeidsovereenkomsten die voor 1 januari 2015 zijn afgesloten.
Wet werk en zekerheid
Vanaf 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan om een proeftijd af te spreken in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. In arbeidsovereenkomsten van langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar, mag een proeftijd van maximaal één maand worden opgenomen. Alleen bij arbeidsovereenkomsten van twee jaar of langer of bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd mag een proeftijd van twee maanden worden opgenomen.
In de praktijk kunnen de volgende situaties zich voordoen:
1. Een arbeidsovereenkomst voor maximaal 6 maanden: een proeftijd is niet toegestaan.
2. Een arbeidsovereenkomst voor langer dan zes maanden maar korter dan twee jaar: met een proeftijd van maximaal één maand.
3. Een arbeidsovereenkomst voor twee jaar of langer of onbepaalde tijd: met een proeftijd van maximaal twee maanden.
Wist je dat er geen proeftijd mag staan in een contract van zes maanden of korter?
29-01-2015