Als je een nieuwe baan op het oog hebt en je wilt bij je nieuwe werkgever aan de slag gaan, is het belangrijk dat je je huidige contract goed beëindigt. Net als jouw werkgever moet je je bij een ontslagname aan bepaalde regels houden.
Soort contract
Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat voor soort contract je hebt. Een contract van bepaalde of onbepaalde tijd. Voor beide gelden namelijk iets andere regels.
Bepaalde tijd
Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan heeft jouw contract een einddatum. Dat betekent dat het contract binnen een bepaalde tijd van rechtswege afloopt. Je bent het contract voor een bepaalde periode aangegaan, hierdoor is het eerder dan de einddatum opzeggen in principe niet mogelijk. Heb je een proeftijd afgesproken? Binnen de proeftijd mag je uiteraard wel opzeggen. Eerder dan de einddatum opzeggen is verder alleen mogelijk als dit mogelijk in je contract is overeengekomen.
Staat er niets in je contract? dan kun je wel samen met je werkgever afspreken dat jij eerder weg kan dan de einddatum. Samen met je werkgever bepaal je dan op welk termijn jij eventueel weg kan (wederzijds goedvinden). Maak hierover goede schriftelijk afspraken en laat deze controleren voordat je tekent! Gaat je werkgever niet akkoord en besluit je toch om weg te gaan? Dan kan je werkgever besluiten de overige maanden die je nog had moeten werken als schadevergoeding te vorderen bij jou. Denk hierbij aan loon en/of misgelopen omzet.
Tip: zeg schriftelijk op zodat je bewijs hebt van je opzegging en wanneer dat is geweest.
Onbepaalde tijd
Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan heeft jouw contract geen einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd is het mogelijk om op te zeggen, alleen moet je hierbij rekening houden met een opzegtermijn. De opzegtermijn voor jou als werknemer is volgens de wet een volledige kalendermaand. Het is gebruikelijk tegen het einde van de kalendermaand op te zeggen. In de arbeidsovereenkomst kan hiervan worden afgeweken tot een opzegtermijn van maximaal zes maanden. In dat geval moet de opzegtermijn voor de werkgever minimaal twee keer zo lang zijn. Bevat jouw arbeidsovereenkomst dus een afwijkende termijn dan moet je die in acht nemen.
Bepalingen in arbeidsovereenkomst of cao
In jouw arbeidsovereenkomst kan een afwijkende bepaling of termijn zijn opgenomen. Bijvoorbeeld een andere termijn (vier weken) of voor wanneer je moet opzeggen (voor de 20e van de maand). De cao volgt de wettelijke regeling maar een andere cao kan wel een afwijkende bepaling bevatten. Kijk dit altijd goed na!
Let op: als je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een uitkering. Je kan nooit zomaar weg zonder een opzegtermijn in acht te nemen!