Toenemende spanning onderhandelingen

13-03-2024

Uit verkennende gesprekken blijkt dat werkgevers behoud van deel A van de cao niet voor nu en in de nabije toekomst willen garanderen. FNV Catering begrijpt deze starre houding niet. Hierdoor blokkeert iedere verdere onderhandeling en de tijd dringt. Alle werknemers in de cateringsector staan immers te springen om een stuk koopkrachtbehoud- en verbetering.

In deel A werken werknemers die jarenlang hard hebben gewerkt, ondanks alle tegenslagen. Werkgevers zetten deze werknemers door hun houding weg als last en willen de arbeidsvoorwaarden van deze groep telkens weer ter discussie stellen. FNV Catering vindt dit respectloos tegenover alle hardwerkende cateringmedewerkers. De werknemer heeft nu zelf de keuze om wel of niet over te stappen naar deel B van de cao, en dat moet zo blijven.

FNV Catering staat open voor verdere besprekingen over de rest van de cao, omdat ook in deel B verbeteringen kunnen worden gemaakt, maar vindt de houding van werkgevers over deel A respectloos en contraproductief Deze houding houdt nu de mogelijkheid tot het bereiken van een nieuwe cao gegijzeld.

Dinsdag 19 maart staat weer een onderhandeling gepland. FNV Catering hoopt op een constructieve houding van de werkgevers waar in de afspraken voor deel A en deel B waardering voor alle werknemers de boventoon zal voeren.

Update Inflight

Tijdens het laatste onderhandelingsoverleg is afgesproken om een gezamenlijke verkenning uit te voeren naar manieren om de instroom van personeel te vergroten en werknemers te behouden. 

Op donderdag 7 maart zijn de resultaten van dit onderzoek besproken, waarbij gekeken werd naar de in-, door- en uitstroom van personeel en de knelpunten daarbij. Er is een vergelijking gemaakt tussen de arbeidsvoorwaarden van inflightfuncties en vergelijkbare functies in de bagageafhandeling en transportsector. Hieruit blijkt dat het verschil in loon aan de onderkant van het loongebouw groter is dan bij hogere functies, vooral in vergelijking met KLM. Na deze bespreking hebben werkgevers een loonvoorstel gedaan met twee opties.

Optie 1
De eerste optie was een loonsverhoging met verschillende procenten per schaal. Waarbij de schalen 1 tot en met 4 zijn aangevuld ten opzichte van de cao horeca afspraken per 1-1-2024. Dit om de instroom op deze groepen te bevorderen en de uitstroom van ervaren personeel tegen te gaan.

Schaal 1: Start + 15% en einde + 15%
Schaal 2: Start + 13% en einde + 13%
Schaal 3: Start + 12% en einde + 12%
Schaal 4: Start + 9% en einde + 11,2%
Schaal 5: Start + 8% en einde + 8%
Schaal 6: Start + 8% en einde + 8%
Schaal 7: Start + 8% en einde + 8%
Schaal 8: Start + 8% en einde + 8%


Optie 2
De vakbonden hadden ook gevraagd om met een voorstel te komen van een combinatie van centen en procenten te kiezen. Iedereen ontvangt een vast bedrag bij het salaris en daarbij een loonsverhoging in procenten. Werkgevers hebben het voorstel gedaan van een vast bedrag van 150 euro en 4% voor iedereen en de aanvullende maatregelen voor de groepen 1 tot en met 4. Daarmee wordt het loonbod van werkgevers als volgt:

Schaal 1: Start + 14,5% en einde + 13,9%
Schaal 2: Start + 13,2% en einde + 12,5%
Schaal 3: Start + 12,9% en einde + 12,2%
Schaal 4: Start + 10,2% en einde + 11,7%
Schaal 5: Start + 9,6% en einde + 9,0%
Schaal 6: Start + 9,1% en einde + 8,4%
Schaal 7: Start + 8,6% en einde + 8,0%
Schaal 8: Start + 8,2% en einde + 7,6%


FNV Catering vindt het prettig om een concreet loonvoorstel te ontvangen, zodat we dit kunnen bespreken met de cao-commissie. We hebben toegezegd om de volgende keer een inhoudelijke reactie te geven en een tegenbod te doen op het voorstel van de werkgevers.

Reactie cao commissie loonvoorstel
De cao commissie Inflight heeft onder diverse collega’s gepeild hoe zij tegen de loonvoorstellen aankijken. De teleurstelling is groot. Het is goed dat er aandacht is voor verbetering in de lagere schalen, maar koopkrachtverbetering is nodig voor alle schalen. Daarbij is de positie van de Inflight op Schiphol op arbeidsvoorwaarden flink achteruit gegaan de afgelopen jaren. De cao-commissie heeft als tegenbod een vast bedrag van 300 euro en een verhoging van 7% op alle salarisschalen meegegeven:

Schaal 1: Start + 21,9% en einde + 20,8%
Schaal 2: Start + 21,5% en einde + 20%
Schaal 3: Start + 21% en einde + 19,7%
Schaal 4: Start + 19,8% en einde + 18,6%
Schaal 5: Start + 18,5% en einde + 17,2%
Schaal 6: Start + 17,4% en einde + 16%
Schaal 7: Start + 16,5% en einde + 15,3%
Schaal 8: Start + 15,2% en einde + 14,4%


Donderdag 21 maart 2024 staat voor de inflight de volgende onderhandeling gepland. Hopelijk breekt de lente door.

Blijf op de hoogte

Laat je gegevens achter en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws rondom de cao catering.