FNV Horeca kijkt mee bij rechtszaak La Bastille

18-07-2018

FNV Horeca houdt het arbeidsconflict van meerdere werknemers met feestcafé La Bastille nauwlettend in de gaten. Het horecabedrijf blijkt de afgelopen vijf jaar geen cao-verhoging te hebben doorgevoerd bij de salarissen van in ieder geval een deel van het personeel. Dat is niet toegestaan.

Het arbeidsconflict tussen personeelslid Victor Gomes en La Bastille-eigenaar Sacha Vinke sleept zich al een jaar voort. Vinke bezit sinds het overlijden in 2015 van haar echtgenoot, de bekende horecabaas Marcel Vinke, meerdere etablissementen in de stad. Na zeven jaar wil zij van de 51-jarige werknemer af, omdat hij in 2017 twee keer te veel dronk in de zaak. Partijen stonden gisteren voor de rechter.

De zaalober, die de leiding kreeg over personeel en geld als de manager weg was, pakte de cao erbij om te zien wat zijn rechten waren. Hij schrok. Op meerdere fronten werd hij benadeeld. Zo werkte hij al zes jaar voor hetzelfde loon van minder dan elf euro per uur.

FNV-sectorbestuurder Marco Bouma, die de rechtszaak tussen Gomes en Vinke bijwoonde: ,,Wij zien dit vaker gebeuren in de Amsterdamse horeca. Als iemand gewoon functioneert, heeft diegene recht op twee procent cao-verhoging per jaar. Ik hou een slag om de arm, maar een salaris van rond de twintig euro per uur zou voor deze werknemer passender zijn.”

Gomes gaf aan dat hij nimmer een functioneringsgesprek had met de leiding. Na het ontdekken van zijn geschonden arbeidsvoorwaarden meldde hij zich ziek. De bedrijfsarts oordeelde dat Gomes last had van een burn-out.

Het gebrouilleerde personeelslid klaagde onder meer over wangedrag van een van de managers. Tegen deze man heeft hij aangifte gedaan bij de politie.

De bedrijfsarts gaf aan dat er een mediationtraject moest worden ingezet, waarbij onder meer het conflict met de manager moest worden opgelost. Pas maanden later ondernam de leiding van La Bastille een poging daartoe. Het zou bij één gezamenlijk gesprek blijven. Dat het nooit meer goed komt tussen partijen, werd in de rechtszaal duidelijk. Schikken zat er niet in. De rechter doet over drie weken uitspraak over de voorwaarden, waaronder partijen uit elkaar zullen gaan.

La Bastille kwam onlangs in het nieuws vanwege heimelijk cameratoezicht in de buurt van een urinoir voor het mannelijke personeel. Daarmee werden eveneens geheime geluidsopnames gemaakt. Werknemers werden verplicht een nieuw huisreglement te tekenen en akkoord te gaan met dergelijke opnames. Zeker vijf mensen weigerden dit reglement te tekenen.

Bron: Telegraaf