Fletcher Hotels overtreedt SER-Fusiegedragsregels

18-10-2017

Fletcher Hotels, EHP Holding BV en Princess Hotels hebben de Fusiegedragsregels van de SER (Sociaal Economische Raad) in ernstige mate overtreden door de fusieplannen met Princess Hotels niet vooraf te melden aan de vakbonden. Hierdoor zijn de vakbonden te laat geïnformeerd, waardoor de belangen van de medewerkers niet gewaarborgd konden worden. FNV Horeca heeft hiervan direct melding gemaakt bij de SER.

Onacceptabel gedrag

FNV Horeca vindt het onacceptabel dat zij niet vooraf is geïnformeerd over de fusieplannen van Fletcher Hotels en is direct tot actie overgegaan door van dit wangedrag melding te maken bij de SER. Naast het indienen van de klacht heeft FNV Horeca Fletcher Hotels aangeschreven om in gesprek te gaan. Fletcher Hotels heeft hierop geen enkel initiatief getoond om het overleg met FNV Horeca aan te gaan, ook niet toen FNV Horeca daar nadrukkelijk en herhaaldelijk om verzocht heeft.

Oordeel SER

De klacht van FNV Horeca is door de SER gegrond verklaard. De overtreding heeft een ernstig karakter en is ernstig verwijtbaar, zo luidt het oordeel van de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER.

Naleving Fusiegedragsregels

Fletcher Hotels is van mening dat de Fusiegedragsregels louter op basis van vrijwilligheid gevolgd hoeven te worden. Echter tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en onafhankelijken is een consensus bereikt over de Fusiegedragsregels om de belangen van medewerkers bij een fusie te beschermen met als doel een zuivere zelfregulering in de branche. Het naleven van de Fusiegedragsregels is daarom niet geheel vrijblijvend. De vakbonden moeten door de fusiepartijen tijdig geïnformeerd worden over een op handen zijnde fusie, zodat zij invloed kunnen uitoefenen op de gevolgen voor de medewerkers. De vakbonden kunnen de ondernemingsraad informeren over hun oordeel over de fusie. Met die informatie kan de ondernemingsraad een advies aan de ondernemer uitbrengen.

Lees hier de gehele beslissing van de SER