Hitteplan hard nodig

13-08-2024

Dat het nu (eindelijk) lekker weer is, voelt voor velen ongetwijfeld als een weldaad na de vele regen. Toch waarschuwt de FNV voor de gevaren van werken in zon en hitte. Uit recente cijfers blijkt dat huidkanker één van de snelst stijgende kankersoorten is. De 500.000 buitenwerkers in ons land – zo’n 5% van de beroepsbevolking - hebben een 2 tot 3 keer hoger risico op huidkanker.

Buitenwerkers hebben 2 tot 3 keer meer kans op huidkanker 

Ondertussen overtreden werkgevers massaal de Arbowet die bedoeld is om veilig en gezond te werken, ook in hitte en zon. Om het aantal gevallen van huidkanker, hitte-ongevallen en doden omlaag te brengen, is volgens de FNV snel een concreet hitteplan noodzakelijk. 

‘De laconieke houding die we hebben in Nederland rondom werken in de hitte en in de directe zon is onterecht,’ stelt vicevoorzitter Kitty Jong. ‘Terwijl de schokkende cijfers ons om de oren vliegen en de klimaatverandering voor steeds extremer weer zorgt, hebben we als land geen idee, geen plan van aanpak en geen actuele wetgeving. We zijn naïef en onvoorbereid en dat moet anders.’  

Arbowet en cao’s aanpassen 

Nederland heeft in tegenstelling tot andere landen onvoldoende wettelijke kaders om werkenden te beschermen. Wat de FNV betreft is het nodig om in de wet grenswaarden op te nemen die voorkomen dat het lichaam te veel opwarmt. In België, Griekenland en Cyprus is dit al het geval. In een aantal cao’s worden al goede afspraken gemaakt maar grenswaarden bieden voor iedereen de hoognodige helderheid. ‘Als werknemers aan een risico worden blootgesteld zijn werkgevers verplicht dat risico te vermijden en als dat niet lukt zoveel mogelijk te beperken door maatregelen ter treffen.  Bij de risico's van hitte en zon gebeurt dat nauwelijks maar voldoende schaduw of de juiste bedrijfskleding voor een bouwvakker of landarbeider zijn net zo noodzakelijk als goede afzuiging of een laskap,’ zegt Jong daarover.

Lees het hele artikel op FNV en lees onze blog over werken in de warmte.