Ongewenst gedrag op de werkvloer

15-12-2017

De laatste tijd is het veel in het nieuws geweest, ongewenste intimiteiten en gedrag op de werkvloer. Wat houdt dat nu precies in en hoe kunnen jij, je collega’s en jouw werkgever hierop handelen of dit zelfs voorkomen.

Vormen van seksuele intimidatie

Als het over seksuele intimidatie gaat, gaat het niet alleen om lichamelijk contact. Ook verbale en non-verbale intimiteiten kunnen erg vervelend zijn. Denk hierbij aan opmerkingen of gebaren. Daarnaast is het niet van belang hoe de “dader” het bedoelt, maar hoe het slachtoffer de situatie ervaart. 

Een aantal voorbeelden van intimidatie:

  • Verbaal: seksueel getinte opmerkingen, sms’jes, intieme vragen over jouw privéleven, vragen om afspraakjes voor seksueel contact.

  • Non-verbaal: staren, seksueel getinte afbeeldingen laten zien, seksuele gebaren maken.

  • Fysiek: vastpakken, knijpen, zoenen, iemand tegen houden, aanranding, verkrachting.


Wat kan jij doen?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat, wanneer je in een ongewenste situatie terecht komt, je aangeeft dat je je niet op je gemak voelt en vraagt of de persoon in kwestie met zijn gedrag kan stoppen. Hoe eerder je dit aangeeft, hoe beter. Vaak begint een ongewenste situatie met kleine dingen; een aanraking of een opmerking. Dit kan gemakkelijk escaleren als je niet direct laat weten wat jouw grenzen zijn.

Je kunt schriftelijk bijhouden wat er gebeurt. Hebben anderen hier misschien ook last van? Samen sta je sterker. Je kunt wat oplettender zijn of anderen ook op dezelfde manier contact hebben met de persoon in kwestie. Schakel een vertrouwenspersoon in. Dit kan via je werk, maar kan ook bijvoorbeeld de huisarts zijn. Mocht dit allemaal nog niet goed genoeg helpen, dan dien je een klacht in bij je werkgever/leidinggevende. Tot slot kun je aangifte doen bij de politie.

Wat moet jouw werkgever doen?

Jouw werkgever moet volgens de wet (Arbowet) een beleid voeren om pesten en ongewenst gedrag tegen te gaan. Zo moet hij de risico’s van het pesten in kaart brengen. Wanneer er problemen zijn met betrekking tot pesten dient de werkgever een plan op te stellen om het gedrag tegen te gaan. Bij een melding over pesten/ongewenst gedrag moet de werkgever ook daadwerkelijk maatregelen nemen. Doet hij dit niet? Dan kun je een melding maken bij de Inspectie SZW (sociale zaken en werkgelegenheid).