‘Ik vind dat ik veel werk voor niet heel veel geld’, zegt Femke (35). ‘Sinds mijn 28ste is mijn salaris in verschillende functies bij verschillende werkgevers maar met 30 euro gestegen.’
Het laat zich raden dat Femke in de horeca werkt. Als chef patissier is zij de baas van de bakkerij van een restaurant. ‘Ik bak het brood, het gebak en maak de desserts voor het restaurant. Ik heb elf jaar ervaring als kok en drie jaar als patissier.’
Femke beschikt over de nodige diploma's op gebied van sociale hygiëne en bedrijfshulpverlening en is bevoegd op te treden als leermeester voor koks in opleiding. Momenteel verdient zij 1.970 euro bruto en mag zij 50 euro per maand besteden aan ontwikkeling. ‘Dat mag alles zijn mits het met eten te maken heeft.’Femke heeft een halfjaarcontract, dat binnenkort wordt verlengd. Zit er meer in het vat?
Register Referentiefuncties Horeca
Jacco van den Berg: ‘Sinds dit jaar kent de horeca een nieuwe cao en deze is op het web gemakkelijk terug te vinden. In deze cao is afgesproken dat per 1 juli 2018 en 2019 de salarissen met 1 procent zullen stijgen. En deze loonsverhogingen leveren jou al meer op dan die van de afgelopen zeven jaren.
Je vindt dat je veel werkt voor niet heel veel geld. Met behulp van het Register Referentiefuncties Horeca kun jij jouw gevoel meer onderbouwen. In dit register vind je de informatie en hulpmiddelen om jouw functie in te delen in het groepenstelsel van de horeca-cao. Kom je daar niet uit, dan kun je contact opnemen met SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca). Op basis van de ontvangen informatie is het voor mij lastig te bepalen in welke groep jouw functie is ingedeeld. Als dat bijvoorbeeld in schaal 6 of 7 is, dan is er nog uitloop mogelijk. Want jij bent na 11 jaar horeca-ervaring in verschillende rollen behoorlijk vakvolwassen.
Mijn advies is de horeca-cao, het register, jouw loonstrook en arbeidsovereenkomst er eens op na te slaan. Vervolgens leg jij in het gesprek waarin jouw contract wordt verlengd een goed onderbouwde salariswens neer. Wat is overigens de reden dat jouw contract niet wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd? Je draait zelfstandig de bakkerij en hebt een goede positie in het restaurant, en het lijkt erop dat je meer mag verdienen dat je nu krijgt.’
Werktevredenheid
Maud Schaapveld, Berenschot: ‘Werken in de horecabranche betekent vaak veel uren maken, tegen een laag loon en onder een hoge werkdruk. Jij vraagt je daarom ook af of je genoeg verdient. Gezien het aantal jaren werkervaring en de geringe loonstijging die je de afgelopen jaren hebt ontvangen, begrijp ik dat je deze vraag stelt.
Het salaris dat je ontvangt is echter niet vreemd, maar bevindt zich wel een beetje aan de onderkant van wat wij gemiddeld voor dergelijke functies tegenkomen. We zien in de markt dat een salaris tussen de 1.900 en 2.300 euro gebruikelijk is. Dit is exclusief variabele beloningen zoals fooi, wat juist in de horeca branche flink kan oplopen.
De vergoeding die je maandelijks ontvangt om te besteden aan je eigen ontwikkeling valt in positieve zin op. Zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat niet alleen salaris een belangrijk aspect is voor werktevredenheid, maar juist ook ontwikkelmogelijkheden, waardering en autonomie belangrijk zijn.
Desalniettemin adviseer ik je om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan en te vragen naar de mogelijkheden voor een salarisverhoging.’
Voorbeeldbrieven
Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca: ‘Femke is als chef patisserie werkzaam in een restaurant. In haar arbeidsovereenkomst is geen cao van toepassing verklaard. Vanaf 1 januari 2018 is er een nieuwe horeca-cao. Deze cao is (nog) niet algemeen verbindend verklaard. Als Femke onder de CAO Horeca 2018-2019 zou vallen, dan zou haar functie het beste vergeleken kunnen worden met de functie van chef de partie.
Een chef de partie wordt ingedeeld in functiegroep 5. Het loon voor een vakkracht, hetgeen Femke is met haar veertien jaar werkervaring, is minimaal 1.813,96 euro en maximaal 2.230,96 euro bruto per maand op basis van een 38-urige werkweek. Femke werkt 35 uur per week. Naar rato van het aantal uren dat zij werkt zou zij minimaal 1.670,75 euro en maximaal 2.054,83 euro bruto per maand moeten verdienen. Het salaris van Femke van 1.950,58 euro bruto per maand voor 35 uur per week lijkt in verhouding met de werkzaamheden.
Femke heeft meerdere vakdiploma’s, waaronder haar leermeesterbevoegdheid. Als Femke meer verantwoordelijkheden heeft, zoals het aansturen van leerlingen bij afwezigheid van de chef-kok, dan wordt haar functie op basis van de horeca-cao ingedeeld in functiegroep 6. Het loon is dan minimaal 2.021,94 euro en maximaal 2.486,76 euro bruto per maand bij een 38-urige werkweek.
Femke geeft aan dat haar loonontwikkeling de afgelopen zeven jaar bij verschillende werkgevers minimaal was. Gedurende de cao-loze periode van 2014-2017 zijn er geen loonsverhogingen geweest, tenzij anders afgesproken. Per 1 juli 2018 kent de horeca-cao een loonsverhoging van 1 procent toe. De arbeidsovereenkomst van Femke wordt de komende maand verlengd. Wij adviseren Femke gezien haar werkervaring en naar haar oordeel goede positie binnen het bedrijf, goed te onderhandelen over haar arbeidsvoorwaarden en in te zetten op een hoger loon.
FNV Horeca is niet akkoord gegaan met de nieuwe cao, vanwege de verslechteringen van diverse afspraken en het achterwege blijven van een reële koopkrachtverbetering voor horecamedewerkers. Belangrijke voorstellen van FNV Horeca waren onder andere koopkrachtverbetering, meer zekerheid en geen verdere verslechteringen van collectieve arbeidsvoorwaarden.
FNV Horeca vindt de loonontwikkeling in de horecasector zorgelijk, de lonen zijn het laagst van alle sectoren in Nederland. De loonsverhoging in de nieuwe horeca-cao is slechts 1 procent over twee jaar en alleen voor vakkrachten. FNV Horeca gaat inzetten op goed werkgeverschap. Voor horecamedewerkers zijn voorbeeldbrieven ontwikkeld waarmee zij met hun werkgever en collega’s in gesprek kunnen gaan om te komen tot betere afspraken.’
Bron: Intermediar.nl