Aanvulling cao recreatie met jaar-urennorm contract

23-12-2020

De cao commissie van FNV Recreatie heeft ingestemd om de cao recreatie aan te vullen met de mogelijkheid om een jaar-urennorm contract af te sluiten. Onlangs heeft de cao commissie al ingestemd om de cao recreatie per 1 januari 2021 met een jaar tot 31 december 2021 te verlengen, zonder dat er verslechteringen zijn doorgevoerd.

Het jaar-urennorm contract is een contract waarin medewerkers op jaarbasis een gegarandeerd aantal uren werken en een gegarandeerd loon per maand ontvangen. Dit als vervanging voor de huidige flexitime contracten die de Belastingdienst als oproepkracht bestempelen en daardoor per saldo duurder uitpakken qua ondernemerslasten. Zowel de werkgevers als wij zijn heel blij met deze nieuwe contractvorm waarmee in 2021 gewerkt kan worden.

Met deze aanvulling, die gezien kan worden als een verbetering van de cao recreatie, wordt het mogelijk dat de werkgever met de medewerker die nu nog een flexitime contract heeft een jaarurennorm contract af te sluiten.  

Deze aanvulling is nodig geworden omdat in het kader van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) de contractsvorm van de flexitimers in de cao recreatie door de Belastingdienst als oproepcontract wordt aangemerkt. Hierdoor dient er voor de flexitimer een hogere WW-premie afgedragen te worden die maar liefst 5% hoger is.  Hieropvolgend heeft FNV Recreatie een brief naar minister Koolmees gestuurd waarin gevraagd wordt om ons te bevestigen dat de flexitimer niet voldoet aan de definitie van oproepcontract en de lage WW-premie toegepast dient te worden. Minister Koolmees heeft echter in zijn brief bevestigd dat de zienswijze van de Belastingdienst met betrekking tot het toepassen van de hoge WW-premie op de flexitimer juist is.

Met deze bevestiging werden wij min of meer genoodzaakt de cao recreatie aan te vullen met artikel 12A  jaarurennorm.

Wij verwachten dat werkgevers met deze nieuwe bepaling in de cao recreatie alle medewerkers die nu nog flexitimer zijn en een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben, een nieuw contract naar het model jaarurennorm zullen aanbieden. De werkgever kan daar immers 5% op de loonkosten van de medewerker mee besparen. Hiermee heb je als flexitimer een betere onderhandelingspositie gekregen en bestaat de mogelijkheid om op jaarbasis meer uren af te spreken dan het aantal dat je in je huidige flexitime contract hebt staan.

Jaarurennorm contract: wat betekent dit voor mij?
Als flexitimer heb je de keuze of je dit contract wil aannemen of je je huidige contract wil behouden. Om je bij deze keuze te helpen, organiseren we woensdag 13 januari twee digitale bijeenkomsten. Hierin leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de contracten en wat de voor- en nadelen zijn. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

Meld je aan!