Is werken in de horeca een zwaar beroep of niet? Deze vraag is heel moeilijk te beantwoorden.
Als we kijken naar de verschillende functies binnen de horeca zien wij grote verschillen.
De functie van een kamermeisje bijvoorbeeld lijkt ons heel zwaar, de functie van kelner ook, maar die van receptionist misschien weer niet.....
Zelfs binnen één beroepsgroep, bijvoorbeeld die van de kok, zie je grote verschillen. Er zijn koks die in een brigade werken waar de planning goed geregeld is en de werkdruk zeer acceptabel is.
Daarnaast zijn er ook koks die zelfstandig een keuken runnen met beperkte assistentie en hierdoor te maken krijgen met een te hoge werkdruk die uiteindelijk kan leiden tot arbeidsongeschiktheid en langdurige uitval.
Horeca: een zwaar beroep?
Het antwoord op de vraag of werken in de horeca een zwaar beroep is dan ook niet eenduidig.
Het kabinet heeft daarbij ook aangegeven te willen kijken naar zwaar werk in relatie met lange dienstverbanden, dat maakt het voor de horecabranche nog ingewikkelder.
Omdat wij het onmogelijk achten om duidelijke criteria af te spreken die op iedereen van toepassing is bij de beoordeling van zwaar werk of niet, hebben wij, de FNV, ervoor gekozen om een relatie te leggen met het inkomen. Onze inzet is dat iedereen tot een bepaald inkomen ervoor kan kiezen om met 65 jaar met pensioen te gaan zonder dat er op de uitkering wordt gekort.
Fit naar de Finish
Daarnaast willen wij een offensief "Fit naar de Finish" starten om langer doorwerken, na je 40e , ook beter mogelijk te maken. Wij willen hiermee afspraken maken met het kabinet, maar ook met de werkgevers om ervoor te zorgen dat werken na je 40e ook gewoon leuk kan zijn. De horeca moet een bedrijfstak worden voor alle leeftijden!
Wat denk jij dat er moet gebeuren om langer doorwerken mogelijk te maken? Laat jouw reactie hieronder achter!