AVV cao horeca: wat betekent dit voor de NHG cao?

Wat betekent algemeen verbindend verklaring (avv)?

Vanaf 2 augustus 2025 is de cao horeca algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de horeca cao nu van toepassing is op bijna alle werkgevers die een horecabedrijf hebben en personeel in dienst hebben.

Het gaat om werkgevers die niet zijn aangesloten bij KHN (werkgeversorganisatie) en die wel onder de werkingssfeerbepaling van de cao vallen. Dit geldt ook voor bedrijven met nevenactiviteiten zoals zorg, sport, onderwijs, recreatie, beurscomplexen, stations of luchthavens, zolang er ook horeca-activiteiten zijn. Bedrijven in de contractcatering hebben een eigen cao.

De cao horeca is tot stand gekomen door initiatief van de vakbonden De Horecabond, CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

Dispensatieverzoek NHG afgewezen

NHG heeft bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een verzoek (tot dispensatie) ingediend om de NHG cao te mogen blijven toepassen in plaats van de horeca cao. Dit verzoek is afgewezen. NHG kan tegen dit besluit in bezwaar gaan of een dispensatieverzoek indienen bij cao-partijen.

Zolang er geen dispensatie is verkregen moet de cao horeca met ingang van 2 augustus 2025 worden toegepast. Werkgevers die (gedeeltelijk) vrijgesteld willen worden om de cao horeca toe te passen moeten dispensatie verzoeken aan cao-partijen. Zij zullen toetsen of aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan. Getoetst zal worden of er bijzondere omstandigheden zijn die vrijstelling van de cao horeca rechtvaardigen en of de NHG-cao en evt. aanvullende arbeidsvoorwaarden tenminste een minimaal gelijkwaardig niveau hebben als de horeca cao.

Dispensatieverlening geldt niet met terugwerkende kracht en dus pas vanaf het moment dat cao-partijen hiertoe besluiten over te gaan. 

Wat betekent dit voor mij?

Jouw werkgever is vanaf 2 augustus 2025 verplicht om de horeca cao op jou toe te passen. Ook als in jouw contract staat vermeld dat alleen de NHG cao van toepassing is. 

Wat betekent dit voor mijn arbeidsvoorwaarden?

Door de cao algemeen verbindend te verklaren gelden gelijke arbeidsvoorwaarden binnen de horecasector. Je gaat er ten opzichte van de NHG cao op vooruit. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

1. Loon 

Je loon mag niet lager zijn dan de bedragen in de horeca cao. Jouw loon wordt bepaald door de functie-indeling in het Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca, waarbij je ingedeeld wordt in één van de elf functiegroepen. Een transparant en inzichtelijk loon- en functiegebouw, dat je online kunt bekijken. 

De cao-lonen worden gedurende de looptijd van de cao drie keer verhoogd: 

  • 2,5% per 1 januari 2025
  • 1% per 1 juli 2025
  • 2,5% per 1 januari 2026 

Daarnaast is het loongebouw aangepast, zodat sommige functiegroepen er nog meer op vooruit gaan en ervaring blijft lonen. Dit is fors meer dan de 1,5% per 1 januari 2025 die de NHG cao biedt voor werknemers boven wettelijk minimumloon. 

Het is dus belangrijk dat je in het loongebouw van de horeca cao wordt ingedeeld. Wat dit specifiek voor jouw loon betekent, hangt af van de indeling en zal voor iedere medewerker anders zijn. In onze rekentool kun je checken of je salaris klopt. 

2. Jeugdlonen

Als 20-jarige vakkracht krijg je het vakvolwassen loon. Ben je tussen de 18 en 20 jaar, dan krijg je een berekend percentage van het vakvolwassen loon. 

In de loontabel in de cao horeca staat wat niet-vakkrachten en BBL-studenten minimaal moeten verdienen per 1 juli 2025 volgens de horeca cao. De NHG cao biedt de mogelijkheid om het wettelijk minimum(jeugd)loon te betalen. In de horeca cao liggen de minimumbedragen voor jeugdigen en BBL-studenten hoger dan het wettelijk minimum(jeugd)loon. 

3. Prestatiebeloning

Als je je werk goed uitvoert, ontvang je als vakkracht jaarlijks (naast een eventuele cao loonsverhoging) een prestatiebeloning van 2% bovenop je loon als je een salaris hebt dat valt binnen het loongebouw. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je op 1 januari ten minste een vol kalenderjaar in dienst zijn geweest in dezelfde bedrijfsfunctie, bij dezelfde werkgever. 

4. Ruime feestdagenregeling

Niet alleen tijdens de Kerstdagen en met Nieuwjaarsdag ontvang je compensatie, maar ook op eerste en tweede paasdag, Hemelvaartsdag, eerst en tweede pinksterdag en Koningsdag. De compensatie geldt als je op de feestdag werkt en vakkracht bent.  

5. Kortere proeftijd

Maximaal 1 maand bij een contract tussen de 6 maanden en 2 jaar i.p.v. 2 maanden.  

6. Een overwerkregeling voor iedereen

Een overwerkregeling die voor iedereen geldt, en waarvan je niet uitgesloten kunt worden. De cao horeca kent een begrenzing van het aantal uren dat je verplicht kan worden om extra te werken. Zo kun je niet verplicht worden om meer dan 10% extra te werken bovenop je contracturen en kies je in principe zelf het moment waarop je je tijd voor tijd uren compenseert. 

7. Toeslag voor nachtdiensten

Als je werkt in de nacht (in ieder geval aaneengesloten tussen 0:00 en 06:00 uur) ontvang je 10% nachttoeslag voor bedrijfsfuncties voor front office in logiesverstrekkende bedrijven. 

8. Stagevergoeding

Een minimale stagevergoeding van EUR 400,- bij een voltijdse werkweek voor BOL- en Hbo-studenten.

9. Minimum cao

De horeca cao is een minimum cao. Dit betekent dat je werkgever niet ten nadele mag afwijken van de cao, maar wel ten voordele. Zijn er bepalingen in de NHG cao die dus gunstiger voor jou zijn? Dan blijven deze afspraken voor jou gelden. Denk hierbij aan de overwerktoeslag van 50%, een jubileumuitkering, een verlofspaarregeling of het recht op minimaal vier vrije zondagen per 13 weken.