Zzp horeca: zo start je

Wil je als zzp kok of in een andere functie als zzp'er in de horeca gaan werken? Dan zijn er allerlei zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder leggen we uit hoe je start als horeca zzp'er.

Goede voorbereiding is het halve werk

Wil je weten of het ondernemerschap iets voor jou is? Met de KVK Krachtmeting test je snel en gemakkelijk je ondernemersvaardigheden zoals je onderhandel, netwerk en administratie skills.

Als het antwoord ja is, zet je door middel van een ondernemingsplan je plannen op papier. Hiermee verhoog je je slagingskans. Je onderzoekt namelijk of je plannen haalbaar zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je bedrijf wel genoeg geld oplevert om de kosten te dekken.

Wet DBA en bepaling loondienst

De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en of je zelfstandig bent. Dit zou via de wet DBA geregeld worden, maar de handhaving van die wet is opgeschort tot 1 januari 2021.

Zzp’ers en opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor de relatie die zij met elkaar aangaan. Alles draait om de vraag: ben je zelfstandig ondernemer of is er sprake van loondienst? Twijfel je of je in loondienst werkt? Voorkom schijnzelfstandigheid en gebruik een modelovereenkomst van de Belastingdienst.

Horeca zzp tarief bepalen

Het juiste horeca zzp tarief bepalen is best lastig. Een te hoog uurtarief schrikt klanten af, maar een te laag uurtarief is een onderwaardering van je kwaliteiten en levert misschien te weinig inkomsten op.

Wil je je minimale uurprijs berekenen? Bereken dan eerst hoeveel je per maand minimaal nodig hebt om van te leven. Tel hier je vakantiereservering, inkomstenbelasting, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en onvoorziene kosten bij op. Bereken vervolgens je zakelijke kosten, zoals kantoorhuur, bedrijfsmiddelen, zakelijke verzekeringen etc. Dit zijn je noodzakelijke inkomsten en belastingen plus zakelijke kosten. Deel dit bedrag ten slotte door het aantal declarabele uren. De uitkomst is je minimale uurprijs!

Je ervaring en vakmanschap zijn natuurlijk ook wat waard en spelen dus een rol bij het bepalen van je uurtarief. Daarnaast zou je ook nog je uurtarief kunnen vergelijken met de tarieven van je concurrenten.

Zo beperk je je risico’s als horeca zzp'er/zzp kok

Als horeca zzp’er/zzp kok ben je zelf verantwoordelijk voor je risico’s en dus ook voor het afsluiten van eventuele verzekeringen. Daarnaast moet je denken aan het opbouwen van je pensioen. We hebben de belangrijkste risico’s voor je op een rij gezet:

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Pensioen

Je bedrijf inschrijven bij KVK

Als je aan verschillende ondernemerscriteria voldoet,  moet je je als horeca zzp'er/zzp kok inschrijven bij KVK. Hier check je direct of je jouw bedrijf bij KVK moet inschrijven. 

Inschrijven doe je op afspraak bij één van de KVK-kantoren. KVK geeft na je inschrijving je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer per post.

De juiste rechtsvorm kiezen

Tijdens je inschrijving moet je aangeven in welke rechtsvorm je wil starten. De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak en in sommige gevallen met een besloten vennootschap (bv). De keuze voor je rechtsvorm heeft naast fiscale gevolgen ook gevolgen voor je aansprakelijkheid. Het is dus verstandig om uit te zoeken welke rechtsvorm het beste bij jou past.

Administratie opzetten als horeca zzp'er/zzp kok

Boekhouding en administratie behoort voor jou als horeca zzp'er/zzp kok waarschijnlijk niet tot je favoriete bezigheden. Helaas is het voeren van een goede administratie wettelijk verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld je facturen en offertes aan verschillende eisen voldoen.

Je administratie geeft je inzicht over hoe je bedrijf ervoor staat. Je mag je administratie uitbesteden, maar je kan het ook zelf doen. Hiervoor bestaan gelukkige handige apps en boekhoudprogramma’s.

Samen sterker in je werk!
Bij De Horecabond maken we ons sterk voor alle horeca professionals en dus ook voor jou als horeca zzp'er/zzp kok. Word ook lid van de grootste vakbond van Nederland!