Door personeelstekort doet mijn werkgever vaak een beroep op me om extra diensten te draaien. Ook staan we vaak met te weinig collega’s. Daardoor heb ik meer werkdruk dan prettig is. Wat moet mijn werkgever doen om dit te verminderen?
“Je werkgever is verantwoordelijk voor het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting op het werk, zoals dat heet. Die verplichting is in de Arbowet beschreven. Te hoge werkdruk valt daar onder.”
“Het komt erop neer dat je werkgever het risico op te hoge werkdruk moet erkennen en dit moet voorkomen. Hiervoor moet hij een plan maken, ook moet hij jou en je collega’s informeren over wat hij doet om de te hoge werkdruk te voorkomen.”
Mijn werkgever heeft geen plan gemaakt. Wat nu?
“Als je werkgever deze verplichtingen niet nakomt of onvoldoende maatregelen neemt, is er sprake van een overtreding van de wet. In dat geval raden we je aan om het probleem te bespreken met je werkgever, zodat de situatie niet verergert en een oplossing voor jou en je werkgever gevonden wordt.”
Waar moet ik op letten bij zo’n gesprek?
“Zorg ervoor dat je het gesprek goed plant, op een rustige plek en wanneer je leidinggevende tijd heeft. Check dit ook goed. Wacht niet tot het volgende functioneringsgesprek om het probleem aan te kaarten.”
“Bereid je gesprek goed voor. Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken en welke oplossingen je voorstelt. Schrijf dit op. Realiseer je dat te hoge werkdruk ook een probleem is voor je werkgever. Probeer te begrijpen welke bezwaren of zorgen je werkgever kan hebben en hoe je hierop kunt inspelen.”
“Maak in het gesprek duidelijke afspraken over wat er moet gebeuren om de werkdruk te verminderen en wie hiervoor verantwoordelijk is. Spreek af wanneer jullie de voortgang zullen bespreken.”
Wat is verder belangrijk bij het aanpakken van de werkdruk?
“In de cao zijn afspraken gemaakt over het melden van een te hoge werkdruk. Als jij en/of meerdere collega’s last hebben van werkdruk en je leidinggevende doet daar niets mee mee, neem dan contact met ons op zodat we je meer over die procedure kunnen vertellen.”
“Werk samen met je collega's. Werkdruk kan vaak beter aangepakt worden als je het samen met je collega's doet, het is immers iets waar iedereen in je team mee te maken heeft. Ga in gesprek met je collega's, voer eventueel samen het gesprek. En heb je vragen, trek bij ons aan de bel.”
Meldingsformulier werkdruk
Als jij en/of meerdere collega’s last hebben van werkdruk, dan is de eerste stap dit via het meldingsformulier te melden aan je direct leidinggevende.
Meer informatie?
Heb je nog vragen en/of wil je een advies over hoe om te gaan met jouw probleem omtrent werkdruk, dan kun je altijd contact met ons opnemen via catering@fnvcatering.nl.