Jonger dan 18 jaar en een vakantiebaan in de horeca?

30-05-2018

Het schooljaar zit er bijna op, de vakantie staat voor de deur, dus jij en veel andere jongeren onder de 18 gaan (voor het eerst) in de horeca aan de slag! Werken in de horeca is best zwaar (lange dagen) en er zitten risico’s aan (lastige gasten, schoonmaakmiddelen, keukenmachines) daarom worden medewerkers onder de 18 jaar goed beschermd; je mag niet te veel uren werken, het werk mag niet te zwaar zijn en er moet begeleiding aanwezig zijn. 

Als jouw werkgever je toch langer laat werken (zelfs als het druk is!), je zonder toezicht laat werken of met gevaarlijke machines, geef dit dan aan bij je ouders en je werkgever. Uiteraard kun je ook contact opnemen met VIC, het Voorlichtings- en Informatiecentrum.

Hoe gaat jouw werkgever om met de regels voor jongeren? Laat je reactie achter op de blog!

De arbeidstijden wet voor medewerkers onder de 18 is als volgt:
- 15 jarige; mag in de horeca werken, mist er geen alcohol wordt geschonken in de ruimte waar zij werkzaam zijn. Voor 15 jarigen gelden de volgende regels:

  • Je mag op zondag werken als dat bij het werk hoort en je ouders toestemming hebben gegeven, maar alleen als je de zaterdag ervoor niet hebt gewerkt. 
  • Je moet minimaal 6 vrije zondagen per 16 weken hebben .
  • Je mag in vakantieperiodes tot maximaal 21.00 werken.

 
- 16 en 17 jarige mogen in de bediening en keuken werken; dan gelden de volgende regels:

  • Je wekelijkse rust moet minimaal 36 uur zijn per periode van 7 x 24 uur; de dagelijkse rust moet twaalf uur per 24 uur zijn, waarbij de periode tussen 23.00 uur en 06.00 uur is inbegrepen;
  • Je mag niet werken in een nachtdienst;
  • Werken op zondag is toegestaan. Per 52 weken moet je wel minimaal dertien zondagen vrij zijn;
  • De arbeidstijd per dienst is maximaal negen uur, per week 45 uur en gemiddeld per week 40 uur (160 uur per vier weken);
  • Bij een arbeidstijd per dienst van meer dan 4,5 uur is de pauze minimaal een halfuur.