Bij ons komen wel eens verhalen binnen van horecawerknemers die graag hun ei kwijt willen. Lees hier een reactie van een lid met hart voor de horeca.
Het is jammer dat deze prachtige zaak door wanbeleid kapot is gegaan. Ik heb lijdzaam moeten toezien hoe mijn werkgever de zaak kapot maakte. Er werd niets gedaan met goede adviezen van mensen die al jaren ervaring hebben in de horeca. Mijn werkgevers namen genoegen met middelmatigheid. Jonge mensen die een dienblad vast kunnen houden waren al snel goed genoeg. Mijn werkgevers waren niet kritisch en zien niet in dat goede krachten zich terug verdienen. Zij denken dat als ze stuivers inhuren, de euro’s de kassa inrollen. Ze hebben euro tekens in hun ogen in plaats van een hart voor de zaak.
De gasten krijgen vervolgens ook een middelmatige maaltijd, terwijl ze voor meer komen dan alleen de ambiance. Hoe vaak kom je niet in een beeldschone zaak waarvan je veel verwacht en krijg je troep voorgeschoteld door tenenkrommend personeel? Vervolgens krijg je wel een hoge rekening gepresteerd.
Zo een bedrijf
Ik ga haast denken dat ik er een neus heb voor solliciteren bij bedrijven die gerund worden door nitwits. Ik laat me iedere keer bedriegen door de buitenkant. Als we als horecawerknemers tegenwoordig gaan solliciteren waarschuwen we elkaar ook al dat we moeten oppassen dat het niet weer ‘zo’n’ bedrijf is.
Leeftijd
Het wordt steeds moeilijker. Ik ben de jongste niet meer en dus ook niet meer aantrekkelijk voor de horeca. Als ik ga solliciteren en er is nog een andere kandidaat van 16-23 jaar, dan kan ik net zo goed direct weer vertrekken. Dan wordt diegene gekozen. Gewoon omdat die goedkoper is. Dat is wat werkgevers willen, goedkope krachten, liefst 3 voor de prijs van één professional. Kwantiteit voor kwaliteit.
Toekomst van de horeca
Natuurlijk moet iedereen een kans krijgen ervaring op te doen in de horeca, maar voor velen is werken in de horeca een bijbaan. De horeca is een sector met een hoog verloop. Ik heb geen idee meer hoeveel mensen ik heb zien komen en gaan, maar het zijn er in al die jaren meer dan 100. Werknemers die van werken in de horeca hun vak hebben gemaakt en voor wie werken in de horeca de bron van inkomsten is, worden op latere leeftijd steeds minder interessant. Ze worden volgens de werkgever te duur. Goedkope krachten, het liefst met ervaring, zijn populair. Ik zag laatst een vacature; Gezocht: serveerster, 16 jaar, ervaring is een must. Wat is de toekomst van de horeca?
Ik wacht even af wat er gaat gebeuren. Als ik inderdaad wordt ontslagen dan stop ik met de horeca óf ik open zelf een horecagelegenheid.