Werken tijdens een feestdag?

26-03-2024

Komende maand komen er weer feestdagen aan. Als je in de horeca werkt, heb je grote kans dat je dan moet werken, zoals met de komende Kerstdagen, maar bijvoorbeeld ook op Koningsdag, met Hemelvaart en Pinksteren. Levert dat eigenlijk nog iets extra’s op? Dat zou kunnen. In de cao zijn namelijk compensatieregelingen opgenomen voor werken tijdens erkende feestdagen.

Erkende feestdagen zijn geen extra betaalde vrije dagen (zoals bijvoorbeeld een vakantiedag). In de cao horeca is wel een extra vergoeding opgenomen als je ook daadwerkelijk tijdens de feestdagen werkt. In eerste instantie krijg je een vergoeding in vrije tijd. Je werkgever is verplicht deze vrije tijd te compenseren in de periode van drie maanden volgend op de betreffende erkende feestdag. Als dit niet binnen deze periode van drie maanden is gelukt, dan heb je recht op uitbetaling van de gewerkte uren op een feestdag met een toeslag van 50% van je bruto-uurloon.

Valt de feestdag op jouw standaard roostervrije dag of is het bedrijf op de feestdag gesloten? Dan ontvang je geen compensatie. Valt de feestdag op jouw (standaard) werkdag maar werk je die dag niet omdat het bedrijf gesloten is? Dan bouw je geen minuren op en ben je dus doorbetaald vrij.

Erkende cao horeca feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag.

LET OP: De feestdagencompensatie geldt alleen voor vakkrachten. Of je vakkracht bent moet in principe in jouw arbeidsovereenkomst opgenomen zijn. 

Verplicht om te werken?

Door de aard van de branche kun je ingeroosterd worden tijdens de feestdagen. Valt een feestdag op jouw gebruikelijke werkdag en wil je liever vrij, dan kun je het beste tijdig vrij vragen. Als meer van jouw collega’s vrij willen op dezelfde dag dan kan het zijn dat niet iedereen vrij kan krijgen. Dan zul je dus moeten werken.