Hoe ga je ermee om als je werkgever je geen gelegenheid geeft voor een pauze, of je weinig rust gunt tussen twee diensten? Jurist Arlette Oort van FNV Horecabond geeft antwoord op veelvoorkomende vragen.
Als medewerker bediening van 24 jaar werk ik van 15.00 tot 23.00 uur in een restaurant. Mijn baas zegt dat er geen tijd is voor pauzes tijdens deze dienst. Hoe zit dat?
Hoe zit dat dan met een werkbespreking voorafgaand aan deze dienst? Geldt dat als pauze?
Mijn baas roostert mij in voor een vroege dienst om 07.00 uur nadat ik de avond ervoor tot 23.00 uur heb gewerkt. Volgens haar mag dat. Klopt dat?
Mag mijn baas me inroosteren zonder dat ik daar inspraak in heb?
Is er een verschil in regels tussen horeca, catering of recreatie?
Als ik een dagdienst heb gewerkt, van 9.00 tot 19.00 uur, dan krijg ik toch maar negen uur en een kwartier betaald. Hoe zit dat?
Geldt de arbeidstijdenwet voor iedereen?
Zijn de regels voor jongeren nog anders?
Waarom is deze wet er?
Wat zijn de meest voorkomende fouten die werkgevers maken als het gaat om pauzes?
In de nieuwste editie van de Horeca Info vind je naast dit artikel een aantal mooie verhalen over dat de bruine kroeg springlevend is. Daarnaast gaan we in gesprek met chef-kok Frank en bedrijfsleider Alexander over hoe zij privé en werk in de horeca combineren.