De corona crisis heeft een flinke impact gehad op de horeca. Lange tijd is de horeca (gedeeltelijk) gesloten geweest. Hierdoor heb je waarschijnlijk niet of minder gewerkt dan normaal. Nu bijna alle horecagelegenheden weer geopend zijn en de drukte weer toeneemt vraag jij je vast af of je verplicht kan worden om deze uren in te halen? Wat mag wel en wat mag niet? Om op die vraag een antwoord te kunnen geven gaan we eerst terug naar de basis.
Plus- en minuren
De horeca cao gaat uit van een gemiddelde arbeidsduur per week, dit betekent dat je de ene week soms meer moet werken dan de andere week. Bijvoorbeeld vanwege drukte, regen of ziekte van je collega. Minuren zijn uren die je minder werkt dan dat je op basis van jouw arbeidsovereenkomst gemiddeld per week zou moeten doen maar wel krijgt uitbetaald. Plusuren zijn de uren die je, op verzoek van je werkgever, in een week méér werkt dan je volgens je contract zou moeten werken.
In de artikelen 2.12 en 3.14 van de cao is geregeld wat er met een plusurensaldo en een minurensaldo moet gebeuren. Plusuren en minuren kunnen gedurende een periode van 12 maanden met elkaar worden gecompenseerd. Heb je na een periode van 12 maanden nog plusuren staan, dan kunnen die in tijd-voortijd worden gecompenseerd, of tegen 100% worden uitbetaald. Als compensatie in tijd-voor-tijd niet kan, dan moeten ze binnen 6 maanden na elke periode van 12 maanden (of bij het einde van je contract) worden uitbetaald. Een minurensaldo dat na elke periode van 12 maanden bestaat, moet binnen 6 maanden daarna worden ingehaald. Daarna komen ze te vervallen. Als je minuren hebt aan het einde van je contract, dan mag je werkgever die verrekenen met je eindafrekening als het ontstaan van de minuren voor jouw rekening moet komen, bijvoorbeeld omdat je meer verlof hebt genoten dan waar je recht op had.
En nu met de Coronacrisis?
De coronacrisis verandert de opbouw van minuren niet. Toen de horeca (gedeeltelijk) gesloten was werkte jij waarschijnlijk niet of minder uren dan normaal, terwijl jouw werkgever wel jouw loon moest doorbetalen. Die minuren zou je normaal gesproken op een later moment moeten inhalen. Vanwege corona heeft de overheid verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen. Eén daarvan is de NOW. Jouw werkgever kan sinds maart 2020 een beroep doen op de NOW zodat hij voor een groot deel van de loonkosten gecompenseerd wordt door de overheid. Als jouw werkgever NOW heeft ontvangen vinden wij het niet terecht als jij minuren die zijn ontstaan door de Coronacrisis nu weer ‘gratis’ zou moeten inhalen. De buitengewone omstandigheden waar de NOW op ziet, zijn in onze ogen geen omstandigheden die voor rekening van de werknemer behoren te komen.
Let op:
Kwam jouw werkgever niet in aanmerking voor NOW, dan gelden de gewone regels over plus- en minuren uit de cao en mag jouw werkgever je vragen om eerder opgebouwde minuren (binnen de reikwijdte van de cao) in te halen. Jouw werkgever is verplicht om daarbij rekening te houden met de Arbeidstijdenwet. Dit betekent dat je niet meer ingezet kan worden dan de grenzen die de wet daaraan stelt. Hoe lang je per dag mag werken is afhankelijk van jouw leeftijd. Op onze website www.fnvhoreca.nl/werktijden vind je meer over arbeidstijden- en rusttijden in de horeca.
Heb je nu heel veel minuren staan, ga dan in overleg met je werkgever om te kijken hoe jullie hier het beste mee om kunnen gaan. Corona is een bijzondere situatie waar niemand om heeft gevraagd, het zou daarom onredelijk zijn om de rekening hiervoor geheel bij jou als medewerker neer te leggen.