Gisteren een uurtje extra gewerkt, vandaag geen pauze. Het zijn situaties die in de horeca regelmatig voorkomen. In de cao staan regels om jou als werknemer te beschermen en te zorgen dat jouw werk- en rusttijden in balans zijn. Zo staat er in de cao opgenomen dat je werkgever jouw arbeidstijden en rusttijden goed moet registreren. Op jouw verzoek kun je vragen om een overzicht hiervan.
In de cao wordt een grens gesteld aan het aantal overwerkuren waartoe je verplicht kunt worden. Een fulltimer werkt in de horeca 1.976 uur per jaar. Dit is gemiddeld 38 uur per week. Word je verplicht om meer dan 2.173 uur te werken (10% boven de fulltime jaarurennorm van 1.976 uur), dan mag je dit weigeren. Je hoeft dan niet te komen werken, maar dit mag uiteraard wel.
Het is goed om je bewust te zijn van de uren die je werkt en dit zelf ook bij te houden. Daarom heeft De Horecabond een urenboekje ontwikkeld voor werknemers in de horeca.