Agressie en geweld komen helaas ook in de horeca voor. Uit een onderzoek in opdracht van FNV Horeca uit 2009 bleek al dat agressie en overvallen vaak worden genoemd door werknemers als het gaat om hun veiligheid. Je kunt hierbij denken aan ongeduldige, ontevreden en/of dronken gasten wat kan leiden tot gewelddadig gedrag.
De Arbeidsinspectie en de Voedsel en Warenautoriteit gaan vanaf nu controleren of horecaondernemers wel genoeg doen om geweld en agressie te voorkomen. De aandacht richt zich vooral op een veilige werkomgeving voor het personeel. Werkgevers zijn verplicht een risico-inventarisatie te maken van alle mogelijke gevaren binnen het bedrijf, agressie en geweld horen hier ook bij. Een maatregel die werkgevers kunnen invoeren zijn bijvoorbeeld anti-agressietrainingen. Maar mocht je toch te maken krijgen met agressie dan is het ook de taak van de werkgever om opvang en nazorg te bieden.
Wat vind jij van deze controles? Heb jij wel eens te maken gehad met agressie? Welke maatregelen zijn er in jouw bedrijf genomen om agressie tegen te gaan? Laat je reactie achter!
Agressie in de horeca?
17-03-2011