Het is een bekend gegeven: Je tekent een contract met een arbeidsovereenkomst voor een aantal uren. Maar je werk is leuk of komt nooit af. Al snel maak je overuren.
Of: er is tijdelijk wat minder werk in de zaak en je draait minder uren. Maar hoe vind je dan uit hoe het met je betaling zit?
VIC helpt je graag op weg!
Als je meer uren werkt dan in je arbeidsovereenkomst (je contract) staat, wordt er onderscheid gemaakt tussen overuren en meeruren.
De normale arbeidstijd in de horeca is 1.976 uur per jaar (38 uur per week x 52 weken). Wanneer je per jaar boven dit aantal uur uitkomt, spreek je van overuren.
Als je een arbeidsovereenkomst hebt voor minder dan 38 uur per week, dan worden de uren die je boven jouw overeengekomen uren werkt, als meeruren aangemerkt.
Zowel meeruren als overuren worden in principe vergoed in vrije tijd. In de horeca komen nu eenmaal drukkere en minder drukke perioden voor. Je werkuren veranderen soms mee. In drukke perioden wordt meer gewerkt (rekeninghoudend met de Arbeidstijdenwet) en in minder drukke tijden neem je de gemaakt overuren op in vrije tijd.
Aan het eind van het kalenderjaar maakt jouw werkgever een urenbalans op. Als blijkt dat er nog overuren staan die niet compenseerd zijn, dan kunnen deze in de eerste 13 weken van het volgende kalenderjaar in vrije tijd gecompenseerd worden. Lukt dat niet, dan moeten de resterende overuren hierna binnen vier weken door de werkgever uitbetaald worden. De eerste 218 uren moeten tegen 100% van het uurloon en de overige tegen 150% uitbetaald worden.
VIC wijst je wel op het volgende: het is belangrijk om zelf je uren bij te houden en het overzicht regelmatig met jouw werkgever te bespreken en eventueel te ondertekenen!
En jij? Werk jij regelmatig meer of minder uren dan in je contract staat? Laat het me weten!