Nieuws Kennis Events

404 resultaten gevonden op ""

Actueel

NIEUWS
SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026 bekend

Donderdag 27 november maakte SVH, namens de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, bekend welke leerbedrijven in de Top 3 van de wedstrijd staan.  De leerbedrijven die gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026 zijn in alfabetische volgorde:  Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk  Kasteel Kerckebosch, Zeist  Ron Gastrobar, Amsterdam  Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, De Horecabond, de MBO Raad en eerdere winnaars Restaurant Het Noorden van Aalten, NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst, de mooie taak om te bepalen welke leerbedrijven en leermeesters bij de finale op Horecava 2026 aanwezig mogen zijn.  De Top 10 van beste leerbedrijven is de afgelopen weken bezocht door de vakjury. In twee uur tijd werd het leerbedrijf helemaal doorgezaagd over de cultuur en structuur van het leren en werken. De vakjury kreeg letterlijk een uitgebreid kijkje in de keuken. Uiteraard werd daarbij het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep genomen. De resultaten van de bedrijfsbezoeken werden door de vakjury gepresenteerd aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald op basis van een objectieve scorelijst.  De Top 3  Grand Hotel Huis ter Duin, Kasteel Kerckebosch en Ron Gastrobar wisten zich als de drie beste leerbedrijven te onderscheiden. De bedrijven vielen tijdens de jurybezoeken op door de gestructureerde en heldere opleidingsvisie, met een individuele aanpak voor elke leerling. Ook werden de opdrachten tijdens de nominatieronde door deze bedrijven het beste uitgevoerd.  Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: "Het is niet voor niets een wedstrijd. En in een wedstrijd maken vaak details het verschil. In deze editie van Beste Leerbedrijf Horeca is dat echt van toepassing. Ook dit jaar, in navolging van de vorige editie, hebben 4 bedrijven de maximale score gehaald en is er een bedrijf dat dit op 2 punten na presteerde. Alle bedrijven zijn geweldige werkgevers. En dat is wat we steeds vaker zien: goede werkgevers investeren in mensen en dus ook in leren. De leerbedrijven in de Top 3 blinken uit in een goede samenwerking met scholen, deelname aan verschillende brancheactiviteiten en hebben veel aandacht voor de leerling als individu. Dit jaar is opnieuw gebleken dat de goede leerbedrijven veel aandacht hebben voor het welzijn van de medewerkers en dus ook de studenten. De trend van investeren in welzijn komt volgens Eshuis overal in de top 10 en helemaal in de top 3 naar voren. “Goede leerbedrijven kijken verder dan vaktechniek. Ze creëren een omgeving waarin medewerkers en studenten zich veilig, gezien en gesteund voelen en waar ze met plezier naartoe gaan. Zo zijn er projecten om eenzaamheid te signaleren en tegen te gaan, initiatieven rondom financiële gezondheid en bedrijven die speciale medewerkers in dienst hebben om het mentale en fysieke welzijn te bewaken. Ook worden cursussen aangeboden die bijdragen aan een gezonde werk-privébalans. Dat maakt een enorm verschil voor de aantrekkelijkheid van werken in de horeca en het enthousiasme van de nieuwe generatie professionals.”  De inzet van externe coaches lijkt een vlucht te nemen binnen de sector: samenwerkingen met professionele partijen die de bedrijven ondersteunen bij vraagstukken die veel verder gaan dan de rol van de leermeester maar die onmisbaar zijn geworden. Vaak gaat dit in samenwerking met een payrollbedrijf dat met een sociale insteek die rol op zich neemt. Payroll gaat in deze gevallen al lang niet meer over het afwentelen van werkgeversrisico’s, maar om een professioneel en sociaal personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid.   Opnieuw in de top 3  Het is bijzonder dat twee bedrijven die vorig jaar in de top 3 stonden zich daar weer hebben geplaatst. Zowel Ron Gastrobar als Grand Hotel Huis ter Duin hebben de aanbevelingen van de jury van vorig jaar overgenomen en hebben de lat nog hoger gelegd. Een nog beter opleidingsplan, nog meer aandacht voor de totale mens en als werkgever nog meer de integratie tussen werken, leren en ontwikkelen op de werkvloer en als mens. In die zin is het enerzijds logisch dat zij weer in de top 3 staan, maar is het anderzijds gewoon heel knap.  Duurzaamheid en ambacht  De top van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt ook bevraagd op hun visie op duurzaamheid. Dit jaar is het opvallend dat een groot aantal bedrijven inzet op het tegengaan van waste door hele dieren in te kopen en letterlijk alles te gebruiken. Om een voorbeeld van buiten de top 3 te noemen: wilde gans bij Restaurant Hotel Merlet in Schoorl. Het dier, de wilde gans in dit geval, komt geplukt binnen en wordt volledig verwerkt: zero-waste. Maar tegelijk helpt dit om het ambacht te beschermen en levend te houden. Doordat de medewerkers het complete dier moeten verwerken, komen alle denkbare technieken naar voren. Niet alleen voor de koks, maar ook voor de bediening is dit een hele mooie verdieping van het vak omdat zij aan tafel het verhaal aan de gast moeten uitleggen. Zo zorgt duurzaamheid ook voor vakmanschap en een hele mooie leeromgeving.   Van de bedrijven die buiten de top 3 zijn geëindigd vallen twee letterlijk op een paar punten erbuiten en ging het om minimale details: Restaurant Hotel Merlet Schoorl en Hotel & Wellness Zuiver in Amsterdam. De top 10 bestaat verder uit:   De Troubadour in Hardenberg  Groot Speijck in Oisterwijk  Hotel & Wellness Zuiver in Amsterdam  Huize Kwast in Leeuwarden  Restaurant Hotel Merlet in Schoorl  The College Hotel in Amsterdam  Van der Valk Hotel Den Haag – Wassenaar in Wassenaar  Beste Leermeester Horeca  De rol van een goede leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2025/2026. De leermeesters kwamen in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor de leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt.   De top 3 Beste Leermeester Horeca wordt volgende week bekendgemaakt.   Finale  De leerbedrijven in de Top 3 worden op woensdag 10 december bezocht en beoordeeld door de voltallige wedstrijdcommissie. Daarna zal in spanning gewacht worden op de uitslag. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op Horecava 2026 bekendgemaakt.  Waarom deze wedstrijd  "De wedstrijd is er om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers en leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn van onmisbare waarde om een nieuwe generatie op te leiden. Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert. De wedstrijd draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel. In de strijd om de titel wordt gekeken naar zaken als: besteedt een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan studenten en biedt het een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren?”, aldus Eshuis.  Meer dan 50 deelnemers  De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks gehouden en startte begin september met de nominatie- en opdrachtenronde. Leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven nomineren voor de felbegeerde titel. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Voor deze wedstrijd werden dit jaar rond de vijftig leerbedrijven genomineerd.   Eerdere winnaars Beste Leerbedrijf Horeca  2024/2025: NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout  2023/2024: Het Noorden van Aalten in Aalten  2022/2023: De Werf in Veere  2019/2020: 't Havenmantsje in Harlingen  2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden  2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal  2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station  2015: Vroeg in Bunnik  2014: Stempels Haarlem  2013: Hotel Greenside Texel  2012: McDonald’s Nederweert  2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel  2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud  2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe in Deurne  2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam  2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte  Eerdere winnaars Beste Leermeester Horeca  2024/2025: Jeroen Oosterveen, Ron Gastrobar, Amsterdam           Mitchell Hendriks, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk  2023/2024: Christiaan Veldman van Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom  2022/2023: Mark Benneker van 't Kruisselt in De Lutte  2019/2020: Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten 

NIEUWS
Collectieve zorgverzekering via jouw lidmaatschap

De Horecabond vindt jouw gezondheid erg belangrijk en ook dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Daarom bieden we voor al onze leden in samenwerking met onafhankelijk verzekeringsadviseur Alpina een collectieve zorgverzekering aan via de volgende verzekeraars: Nationale-Nederlanden, Salland, VGZ en OHRA. Voordelen collectieve zorgverzekering Persoonlijk en passend advies Gemakkelijk en snel online of telefonisch vergelijken en afsluiten Scherpe premie en uitgebreide dekkingen Telefonisch advies door gediplomeerde adviseurs. Zonder keuzemenu of lange wachttijden Wachtlijstbemiddeling en begeleiding bij nota’s en declaraties Zorgadvieslijn Hulp of extra informatie nodig? Bel de advieslijn op 088 – 12 10 255 met daarin ook de belangrijkste wijzigingen in de basisverzekering 2025. Ben je nog geen lid van De Horecabond, word dan ook lid om te profiteren van dit mooie ledenvoordeel, waarmee je een groot deel van je contributie terugverdient! Zelf online jouw zorgverzekering vergelijken én afsluiten Wil jij weten of je een betere dekking tegen een lagere zorgpremie kunt krijgen? Maak hier een vrijblijvende vergelijking! Op basis van jouw huidige polis en specifieke voorkeuren ontdek je welke zorgverzekering het beste bij je past. Je ziet direct of je daarnaast ook nog kunt besparen op jouw premie.Kom je er niet uit? Bel de specialisten van Alpina voor een persoonlijk advies of deelname aan de collectieve zorgverzekering van De Horecabond via 088 – 12 10 255. TIP: Pak je huidige polis erbij voor een goede vergelijking! Bij jouw eigen zorgverzekeraar blijven en profiteren van de voordelen? Ben je al verzekerd bij Nationale-Nederlanden, Salland, VGZ of OHRA  én maak je nog geen gebruik van een collectieve korting op jouw zorgverzekering? Dan kun je gedurende het hele jaar tussentijds deelnemen aan het zorgcollectief van De Horecabond. Jouw premievoordeel wordt vaak in de eerstvolgende maand na aanmelding verrekend. Alpina regelt dit direct voor je! Ga direct naar de vergelijker

NIEUWS
Pensioenfonds Horeca & Catering ontvangt invaarbeschikking van DNB​

Op donderdag 6 november 2025 heeft Pensioenfonds Horeca en Catering de invaarbeschikking ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze beschikking is nodig om de pensioenen over te mogen zetten naar de nieuwe pensioenregeling. De komende anderhalve maand werken wij hard door om de bedrijfsvoering helemaal op orde te krijgen en om aan alle voorwaarden te voldoen voor een zorgvuldige overgang. Communicatie eerste berekening Als in december vastgesteld wordt dat we op een beheerste en integere manier de pensioenen kunnen overzetten, dan is Pensioenfonds Horeca & Catering van plan om per 1 januari 2026 over te gaan naar de nieuwe pensioenregeling. In totaal zullen de pensioenaanspraken en pensioenuitkeringen van ruim 1,3 miljoen deelnemers worden omgezet. De volgende stap is het bestuursbesluit om de transitiecommunicatie te versturen, waarbij alle deelnemers deze maand nog een eerste berekening (inschatting) van hun pensioen in de nieuwe regeling ontvangen.  Hans Veltkamp, onafhankelijk voorzitter bij Pensioenfonds Horeca & Catering; ‘Het is een intensief traject geweest waarbij we met gezamenlijke inspanningen van alle betrokkenen van het fonds veel documentatie hebben aangeleverd en gesprekken hebben gevoerd met De Nederlandsche Bank. Ik bedank graag de betrokkenen van het fonds voor het vele werk dat wij samen hebben verzet en spreek ook onze grote waardering uit voor de goede samenwerking met sociale partners. Het was mede intensief doordat we één van de eerste indieners waren en er, als uitwerking van de wet- en regelgeving, nog veel door de sector, door ons en door DNB was uit te denken. Wij zijn blij dat we deze mijlpaal nu bereikt hebben.’

NIEUWS
Finalisten Recreatie Verkiezingen 2025 bekend

Na zorgvuldige beoordeling van alle inzendingen heeft de jury van de Recreatie Verkiezingen 2025 de finalisten geselecteerd. Per categorie gaan drie kandidaten de strijd aan om de felbegeerde titels Beste praktijkopleider, Medewerker van het jaar en Beste leerbedrijf. De verkiezingen, een initiatief van Kikk recreatie, HISWA-RECRON, De Horecabond en CNV, zetten professionals in de schijnwerpers die dagelijks het verschil maken in de Nederlandse recreatiesector. Erkenning voor professionals op de werkvloer “In een sector waar gastvrijheid en ontwikkeling hand in hand gaan, zijn het de mensen op de werkvloer die zorgen dat miljoenen Nederlanders kunnen genieten van hun vrije tijd,” aldus Herbert van Oord, jury van de Recreatie Verkiezingen en bestuurslid van HISWA-RECRON. “Met deze verkiezingen geven we hen de erkenning die ze verdienen.” De finalisten Beste praktijkbegeleider Julia van der Haar – Landal Rabbit Hill Nienke Knuppe – Beerze Bulten De derde genomineerde heeft zich om persoonlijke redenen afgemeld voor de Recreatie Verkiezingen. De genomineerde praktijkopleiders vallen op door hun uitstekende begeleiding van stagiairs en hun vermogen om hen op te leiden tot vakmensen die betrokken en goed voorbereid zijn op het werk. Medewerker van het jaar Eugénie Touwen – Center Parcs de Huttenheugte Nick Blijjenberg – EuroParcs Richard Hostermans – Center Parcs Het Meerdal Deze drie medewerkers werden door collega’s en leidinggevenden naar voren geschoven als uitblinkers die met hun inzet, initiatief en vakmanschap dag in dag uit het verschil maken voor gasten en collega’s. Beste leerbedrijf Parc Sandur Beerze Bulten Resort Arcen De genomineerde leerbedrijven onderscheiden zich door hun toewijding aan het opleiden van toekomstig talent en het bieden van een leerzame, veilige en inspirerende werkomgeving. Vervolgtraject De finalisten krijgen in de komende weken de kans zich verder te profileren. De genomineerde praktijkopleiders en medewerkers leveren een korte video of tekst aan. De drie leerbedrijven ontvangen een jurybezoek op locatie. Op basis hiervan bepaalt de onafhankelijke jury – bestaande uit vertegenwoordigers van HISWA-RECRON, De Horecabond, S-BB, De Rooi Pannen en winnaar Beste Leerbedrijf 2024 Hof van Saksen – wie de titels in ontvangst mag nemen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Dag van de Recreatie op 10 december 2025. Over de Recreatie Verkiezingen De Recreatie Verkiezingen zijn een initiatief van Kikk recreatie, HISWA-RECRON, De Horecabond en CNV. Alleen organisaties en medewerkers die vallen onder het Sociaal Fonds Recreatie kunnen worden genomineerd. Met deze verkiezingen krijgt de sector de kans om waardering te tonen voor de mensen en bedrijven die elke dag bijdragen aan ontspanning, gastvrijheid en ontwikkeling binnen de recreatiebranche.

NIEUWS
Pensioenfonds Recreatie mag overstappen naar nieuwe pensioenregeling

Pensioenfonds Recreatie heeft toestemming gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) om per 1 januari 2026 over te stappen naar de nieuwe pensioenregeling. Dit heet een ‘invaarbeschikking’. Bestuursvoorzitter Ansfried Snijders zegt: “We zijn blij met deze stap. Niet alleen voor ons als fonds, maar vooral voor onze deelnemers en werkgevers. Zo zorgen we ook in de toekomst voor een goed pensioen.” Om deze toestemming te krijgen, moesten we laten zien dat de overgang evenwichtig en zorgvuldig gebeurt. Samen met onze partners hebben we hard gewerkt om dit goed te regelen. Ansfried Snijders vertelt: “Invaren is een intensief traject. Maar door goede samenwerking met onze sociale partners, de raad van toezicht en het verantwoordingsorgaan hebben we een regeling gemaakt die evenwichtig is voor iedereen. We hebben extra gelet op de belangen van onze deelnemers en verdelen het vermogen van het fonds zo eerlijk mogelijk.” Wat kun je de komende tijd nog verwachten? Nu we groen licht hebben van DNB kunnen we verder met het informeren van de werkgevers en (oud-)werknemers. Binnenkort ontvangen werkgevers een uitnodiging voor het webinar over de nieuwe pensioenregeling. Dit vindt plaats op dinsdagavond 2 december. Op donderdagavond 4 december is er een webinar speciaal voor (oud-)werknemers en mensen die pensioen van ons krijgen. In dat webinar geven we uitleg over de eerste persoonlijke overzichten die alle mensen met een pensioen bij ons in november ontvangen. Op deze uitgebreide overzichten staat hoeveel pensioen je kunt verwachten volgens de nieuwe regels. De uitnodiging voor het webinar volgt binnenkort. Beide webinars starten om 19.30 uur. Aanmelden is nu ook al mogelijk. Meld je aan voor het webinar voor (oud-)werknemers en mensen die pensioen krijgen. Meer informatie over de nieuwe pensioenregeling? Ben je (oud-)werknemer of krijg je pensioen van ons? Bekijk hier alle informatie.

NIEUWS
SVH onthult Top 10 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026

Vrijdag 31 oktober 2025 maakte Stichting Vakbekwaamheid Hospitality (SVH) de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026 bekend. Er werden dit jaar 52 erkende leerbedrijven genomineerd. Met de bekendmaking van de Top 10 is de eerste fase van de wedstrijd afgesloten. Eind november wordt bekend welke van deze leerbedrijven zich hebben geplaatst voor de Top 3. De wedstrijd, die SVH namens de horecabranche organiseert, startte begin september met de nominatieronde. Studenten, leerlingen, leermeesters, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven nomineren. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. In de eerste ronde worden de bedrijven beoordeeld op hun visie op opleiden, het opleidingsplan, een testimonial van een leerling en een videopitch. Met deze videopitch laat het bedrijf zien waarom zij het beste leerbedrijf zijn. Ook konden extra punten gescoord worden door zoveel mogelijk mensen op het leerbedrijf te laten stemmen. Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: “Als ik zie hoeveel inzet leerbedrijven tonen om jongeren een vliegende start te geven, maakt me dat ongelooflijk trots op onze branche. De Top 10 van dit jaar laat stuk voor stuk zien hoe je leren in de praktijk écht tot leven brengt. Leermeesters en leerbedrijven zijn de helden achter de volgende generatie horecaprofessionals. Elk jaar zien we weer met hoeveel betrokkenheid zij jongeren begeleiden. Een nominatie ontvangen is echt een compliment van formaat — gefeliciteerd namens de hele wedstrijdcommissie! Dit is de Top 10 van de wedstijd Beste Leerbedrijf Horeca editie 2025/2026 in alfabetische volgorde: De Troubadour in Hardenberg Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk Groot Speijck in Oisterwijk Hotel & Wellness Zuiver in Amsterdam Huize Kwast in Leeuwarden Kasteel Kerckebosch in Zeist Restaurant Hotel Merlet in Schoorl Ron Gastrobar in Amsterdam The College Hotel in Amsterdam Van der Valk Hotel Den Haag – Wassenaar in Wassenaar "De twee runners up van vorig jaar dingen ook dit jaar weer mee naar de titel, Grand Hotel Huis ter Duin en Ron Gastrobar Groep. Ook opnieuw in de Top 10 staat The College Hotel en Van der Valk Hotel Den Haag- Wassenaar. Mooi om te zien hoe deze bedrijven de feedback van de commissie van vorig jaar hebben aangegrepen om nu nog beter voor de dag te komen. In deze sterke Top 10 zal het afhangen van details om tot een Top 3 te komen!”, aldus Eshuis. Wedstrijdverloop De leerbedrijven uit de Top 10 worden in november namens de commissie bezocht door SVH. Het doel is te beoordelen of het opleidingsplan daadwerkelijk in de praktijk goed werkt en om in kaart te brengen of er op sociaal vlak een goed en veilig werk- en leerklimaat heerst. Het commissielid gaat tijdens het bezoek hierover in gesprek met de leerlingen en leermeesters. Van de bezoeken worden rapportages gemaakt die worden besproken in de voltallige wedstrijdcommissie. In de commissie zitten vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, De Horecabond, de MBO Raad en eerdere winnaars van de wedstrijd: Restaurant ’t Noorden uit Aalten en NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst. De wedstrijdcommissie bepaalt welke drie leerbedrijven een plek in de finale bereiken. Deze drie bedrijven worden begin december bezocht door de voltallige commissie. Beste leermeester De rol van de leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2025/2026. De beste leermeester wordt gekozen vanuit de Top 10 beste leerbedrijven. De wedstijdcommissie bepaalt een Top 3 van beste leermeesters op basis van de bedrijfsbezoeken. De Top 3 wordt door een commissielid bezocht om zo te komen tot het uitroepen van de winnaar. Finale Horecava 2026 Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden in de finale tijdens de traditionele afsluiting van Horecava bekendgemaakt, op donderdag 15 januari 2026 om 14:00 uur.  Bekijk de volledige lijst met erkende leerbedrijven die genomineerd zijn voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026 op www.besteleerbedrijfhoreca.nl/ranking  

NIEUWS
Positieve verandering ledencijfers

Vakbond FNV ziet in 2023 en 2024 een positieve verandering in de ledencijfers. We zien in 2023 en 2024 dat er jaarlijks zo’n 60.000 mensen lid worden, reageert Dick Koerselman, interim-voorzitter FNV, op de rapportage van het CBS van vrijdag 31 oktober waarin zij elke 2 jaar kijken naar de ledenontwikkeling. ‘Mensen zien dat wij opkomen voor goed werk en inkomen, nu en in de toekomst. Daarmee boksen we tegen de vergrijzing op en de uitstroom die je daarbij verwacht. De inzet van alle leden en kaderleden en medewerkers zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich weer bij ons aansluiten’, vervolgt Koerselman. ‘Er worden al met al voor zo’n 5 miljoen werkenden cao’s afgesloten. Met elkaar hebben we gezorgd voor koopkrachtherstel in tijden van grote inflatie en knokken we nu tegen de bezuinigingen die op de loer liggen. Daarnaast sluiten steeds meer mensen zich aan vanwege onze hoog gewaardeerde juridische dienstverlening, loopbaanadvies en belastingservice. De afgelopen decennia zagen we dat de vakbond leden verloor, maar sinds 3 jaar is dat nog maar nauwelijks het geval.’ Vooral meer jongeren en vrouwen De hoeveelheid inschrijvingen per jaar stabiliseert nu rond de 60.000. Dat was voorheen rond de 40.000. Koerselman: ‘Op sommige dagen zien we dat er zich 500 nieuwe leden inschrijven. Gemiddeld zijn er meer dan 1.000 mensen per week die zich bij ons aansluiten. We zien daarnaast dat ons ledenbestand meer divers wordt. Het aantal vrouwen groeit gestaag.’ ‘We zien de grootste instroom bij de werkenden van 25 tot 35 jaar. Een nieuwe generatie leden sluit zich aan bij de vakbond. Ook zij zien dat je samen sterker staat. Het minimumjeugdloon wordt door de inzet van de jongeren al afgebouwd en we strijden voor totale afschaffing daarvan.’ ‘Wat we hier zien, geeft iedereen goede hoop voor de toekomst. Een grote vakbond kan opkomen voor alle werkenden, gepensioneerden en mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen werken. Alleen zo houden we samen de WW en de WIA in stand en voeren we actie voor gezonde publieke sectoren.’

Kom naar onze events

Wanneer Wat Waar Wie
Leermeesterdag 2025 Hotelschool Amersfoort
Leermeesters in de horeca en hospitality
Meer informatie
Dag van de Recreatie 2025 Corpus, Leiden
Recreatieprofessionals
Meer informatie