Nieuws Kennis Events

398 resultaten gevonden op ""

Actueel

NIEUWS
AVV cao horeca: wat betekent dit voor de NHG cao?

Wat betekent algemeen verbindend verklaring (avv)? Vanaf 2 augustus 2025 is de cao horeca algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de horeca cao nu van toepassing is op bijna alle werkgevers die een horecabedrijf hebben en personeel in dienst hebben. Het gaat om werkgevers die niet zijn aangesloten bij KHN (werkgeversorganisatie) en die wel onder de werkingssfeerbepaling van de cao vallen. Dit geldt ook voor bedrijven met nevenactiviteiten zoals zorg, sport, onderwijs, recreatie, beurscomplexen, stations of luchthavens, zolang er ook horeca-activiteiten zijn. Bedrijven in de contractcatering hebben een eigen cao. De cao horeca is tot stand gekomen door initiatief van de vakbonden De Horecabond, CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Dispensatieverzoek NHG afgewezen NHG heeft bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een verzoek (tot dispensatie) ingediend om de NHG cao te mogen blijven toepassen in plaats van de horeca cao. Dit verzoek is afgewezen. NHG kan tegen dit besluit in bezwaar gaan of een dispensatieverzoek indienen bij cao-partijen. Zolang er geen dispensatie is verkregen moet de cao horeca met ingang van 2 augustus 2025 worden toegepast. Werkgevers die (gedeeltelijk) vrijgesteld willen worden om de cao horeca toe te passen moeten dispensatie verzoeken aan cao-partijen. Zij zullen toetsen of aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan. Getoetst zal worden of er bijzondere omstandigheden zijn die vrijstelling van de cao horeca rechtvaardigen en of de NHG-cao en evt. aanvullende arbeidsvoorwaarden tenminste een minimaal gelijkwaardig niveau hebben als de horeca cao. Dispensatieverlening geldt niet met terugwerkende kracht en dus pas vanaf het moment dat cao-partijen hiertoe besluiten over te gaan.  Wat betekent dit voor mij? Jouw werkgever is vanaf 2 augustus 2025 verplicht om de horeca cao op jou toe te passen. Ook als in jouw contract staat vermeld dat alleen de NHG cao van toepassing is.  Wat betekent dit voor mijn arbeidsvoorwaarden? Door de cao algemeen verbindend te verklaren gelden gelijke arbeidsvoorwaarden binnen de horecasector. Je gaat er ten opzichte van de NHG cao op vooruit. Dit zijn de belangrijkste verschillen: 1. Loon  Je loon mag niet lager zijn dan de bedragen in de horeca cao. Jouw loon wordt bepaald door de functie-indeling in het Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca, waarbij je ingedeeld wordt in één van de elf functiegroepen. Een transparant en inzichtelijk loon- en functiegebouw, dat je online kunt bekijken.  De cao-lonen worden gedurende de looptijd van de cao drie keer verhoogd:  2,5% per 1 januari 2025 1% per 1 juli 2025 2,5% per 1 januari 2026  Daarnaast is het loongebouw aangepast, zodat sommige functiegroepen er nog meer op vooruit gaan en ervaring blijft lonen. Dit is fors meer dan de 1,5% per 1 januari 2025 die de NHG cao biedt voor werknemers boven wettelijk minimumloon.  Het is dus belangrijk dat je in het loongebouw van de horeca cao wordt ingedeeld. Wat dit specifiek voor jouw loon betekent, hangt af van de indeling en zal voor iedere medewerker anders zijn. In onze rekentool kun je checken of je salaris klopt. 

NIEUWS
Contributieteruggaaf: Laat geen geld liggen

En krijg een deel van je betaalde vakbondscontributie terug! Wist jij dat je als lid van een vakbond gebruik kan maken van een fiscale regeling en een deel van je vakbondscontributie kan terugvragen via je werkgever?  En dat dit kan oplopen tot €108 van het bedrag dat je jaarlijks betaalt?! Zo werkt het Je jaaropgaaf staat klaar in je persoonlijke account pagina.  Ga naar je persoonlijke accountpagina Log in op jouw account of maak registeer je voor een nieuw account. Check daarna direct even je gegevens! Download en print je jaaropgave. Lever de jaaropgave in bij je werkgever of afdeling personeelszaken. Bij de meeste werkgevers moet je de jaaropgave vóór half november inleveren, maar soms kan het ook later zijn. Informeer dus altijd even bij jouw bedrijf. Je werkgever verrekent het voordeel en zorgt dat je het terug krijgt. Meestal gebeurt de verrekening eenmalig op je bruto maandsalaris of eindejaarsuitkering. Hoe werkt de contributieteruggaaf? De contributieteruggaaf wordt verrekend met je brutoloon. Het jaarlijkse contributiebedrag wordt van je brutoloon ingehouden en vervolgens worden de gebruikelijke inhoudingen van het brutoloon afgetrokken. Tenslotte wordt het jaarlijkse contributiebedrag weer netto bij het loon opgeteld. Verrekening van contributiegeld is een fiscale regeling die door de werkgever vrijwillig, dus ook zonder cao, kan worden toegepast. Val je niet onder de cao, dan kun je je werkgever altijd vragen om je betaalde contributie aan het eind van het kalenderjaar met je loon te verrekenen. Voor de werkgever zijn hier geen nadelige gevolgen aan verbonden. Heb je nog vragen over de contributieteruggaaf? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina.

NIEUWS
Gastvrijheidskeurmerk ‘Gezellig’

10 horecabedrijven krijgen op woensdag 24 september 2025 in Grolloo het gastvrijheidskeurmerk ‘Gezellig’ uitgereikt. Het is de eerste keer dat horecabedrijven die uitblinken in gastvrijheid dit keurmerk ontvangen. Tegelijkertijd vindt ook de presentatie van het bijbehorende, nieuwe consumentenmagazine ‘Gezellig’ plaats. “In een wereld die steeds sneller draait, geloven wij dat echte gastvrijheid belangrijker is dan ooit”, laten gastvrijheidsexperts Jeannine Sok en horecaondernemer Sven Heijkoop weten. In 2023 namen ze het initiatief voor ‘Gezellig’: het allereerste onafhankelijke gastvrijheidskeurmerk voor de horeca. Hiermee willen ze horecamedewerkers in de bediening in de spotlights zetten. “Dit keurmerk zal niet alleen helpen de verwachtingen van gasten te overtreffen, maar zal ook bijdragen aan de professionalisering van de horecabranche." Mystery visits De afgelopen twee jaar vond de pilot voor het uitrollen van het keurmerk plaats. Samen met een denktank van gastvrijheidsprofessionals is er een selectie gemaakt van horecabedrijven die in aanmerking kwamen voor het keurmerk. Speciaal daarvoor getrainde leerlingen van het Drenthe College in Emmen hebben de eerste mystery visits afgelegd bij deze geselecteerde bedrijven. Daarna volgden nog extra checks door ervaren gastvrijheidsprofessionals. Alle mystery visits zijn afgelegd op basis van een checklist. Er is daarbij onder meer gelet op gastvrijheid, vakmanschap, presentatie en product. Voorproefje op Gastvrij Rotterdam De uitreiking van de eerste tien ‘Gezellig’-keurmerken vindt plaats op woensdag 24 september, tijdens de Week van de Horeca. Een mooi moment om aandacht te vragen voor gastvrijheid en horecamedewerkers ‘aan de voorkant’. Als voorproefje worden op maandag 22 september alvast drie namen van nieuwe keurmerkhouders onthuld. Dit vindt plaats op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam om 14:30 uur in de netwerklounge, tijdens de Culi Quiz Top 100. Consumentenmagazine ‘Gezellig’ Om het gastvrijheidskeurmerk bekender te maken bij het publiek is er ook een nieuw consumentenmagazine ontwikkeld met de naam ‘Gezellig’. Hierin staan de tien keurmerkdragers vermeld en wordt een ode aan gastvrijheid gebracht. Een aantal inspirators uit de gastvrijheidsbranche komen aan het woord zoals Mandy Kwekkeboom-Overbeek (Gault&Millau Gastvrouw van het Jaar 2025, restaurant Joann in Enschede), Thérèse Boer (De Librije, Zwolle), Gert Wiltvank (De Librije, Zwolle), Arjan Broekman (Het Wijnhuis, Zwolle) en Frans en Bart Hofsteenge (Hofsteenge, Grolloo). Bij deze gastheren van Hofsteenge in Grolloo vindt de feestelijke bijeenkomst op 24 september plaats. “Het noorden is goed vertegenwoordigd in het magazine en bij de eerste tien keurmerkdragers. Bovendien is dit een mooi ouderwets café-restaurant met een gezellige stamtafel en een biljart”, vertelt Jeannine Sok over de keuze voor deze locatie. Als Emmense met horeca-ouders maakte ze op jonge leeftijd al kennis met dit familiebedrijf.  Partners en onafhankelijk keurmerk De komende tijd willen Sok en Heijkoop het gastvrijheidskeurmerk verder op de kaart gaan zetten in Nederland. Het keurmerk is onafhankelijk maar wordt ondersteund door een breed scala aan partners en bedrijven uit de horeca zoals: de Week van de Horeca, Emixion, SVH, Gastvrij Rotterdam, Horecava, De Horecabond, Bidfood Nederland, Herman Wines, Brinks CoffeeRoasters, VHC ActiFood, Horecavakbeurs Hardenberg en Wijnkooperij De Lange. “Nieuwe partners zijn welkom en kunnen zich aanmelden.” Over de oprichters Het keurmerk ‘Gezellig’ is in 2023 opgericht door Jeannine Sok en Sven Heijkoop. Sok is de eerste gastoloog van Nederland en eigenaar van Gastologie in Nijmegen. Via deze door haar ontwikkelde gastvrijheidsfilosofie en trainingsmethode helpt ze mensen bij het optimaliseren van gastvrijheid. Ze is bedenker van het bordspel Gastologie en auteur van verschillende boeken zoals ‘Hoe Gastvrij ben jij?’. Sven Heijkoop is horecaondernemer en eigenaar van restaurant Copain in ‘s-Hertogenbosch. 

NIEUWS
Seizoenskrachten Walibi willen betere arbeidsvoorwaarden

Seizoensmedewerkers van recreatiepark Walibi Holland in Biddinghuizen willen betere arbeidsvoorwaarden. Ze voelen zich achtergesteld bij collega's met een vast contract. De kwestie speelt al sinds dit voorjaar. Een kleine 200 seizoenswerkers hebben begin juni een eerste brief naar de directie gestuurd. Daarin geven ze aan dat de bestaande arbeidsvoorwaarden volgens hen niet meer voldoen aan de wensen van de huidige tijd. Voor vaste medewerkers volgt Walibi Holland de Horeca cao. Seizoensmedewerkers vielen in het verleden ook onder een cao, maar dat is enkele jaren terug veranderd in "op maat gemaakte arbeidsvoorwaarden". Anders behandeld Het steekt de seizoensmedewerkers dat zij anders worden behandeld dan vaste medewerkers. Zo bouwen seizoenswerkers geen pensioen op. Ook gelden lagere kosten voor kilometervergoeding en bezoek. Een ander belangrijk punt is dat de seizoenswerkers elke keer een nieuw halfjaarcontract krijgen, hoewel veel medewerkers elk jaar voor het pretpark aan de slag gaan. Zij willen liever een jaarcontract op basis van een laag aantal werkuren. Dat geeft de medewerkers meer zekerheid en biedt Walibi flexibiliteit bij evenementen in de wintermaanden.De medewerkers hebben sinds juni weliswaar contact gehad met de directie, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid. Voor komende woensdag staat er een nieuw gesprek gepland met de Director Operations van Walibi Holland. Horecabond De discussie wordt gevolgd door De Horecabond, die stelt dat Walibi de bond buiten de deur houdt. De vakbond heeft de laatste tijd opvallend veel meldingen gekregen van seizoenskrachten voor vragen en advies. Vakbondsbestuurder Edwin Vlek constateert dat er bij Walibi sprake is van ongelijke behandeling, omdat de directie de Horeca cao niet toepast op de seizoenswerkers en wel op vaste krachten. Vlek ziet dat als een bewuste keuze van Walibi Holland om kosten te besparen. Het park doet het volgens hem wat betreft de arbeidsvoorwaarden voor seizoenskrachten slechter dan andere pretparken. De Horecabond doet nader onderzoek of wat Walibi doet is toegestaan. Edwin Vlek vindt het dapper dat de seizoenskrachten in actie komen. "Het zijn wel mensen die in een kwetsbare positie zitten. Op het moment dat je een tijdelijk contract hebt, is de kans groot dat je ontslagen wordt. Des de dapperder is het dat ze zich bij ons melden." De vakbond probeert de werknemers te adviseren en hoopt dat Walibi met hen in gesprek wil gaan en het op te lossen. Mocht dat niet lukken, dat sluit De Horecabond vervolgstappen niet uit. "Je zou ervoor kunnen kiezen om een staking uit te roepen, maar we zouden ook naar de rechter kunnen stappen", aldus Edwin Vlek. Walibi Holland heeft niet gereageerd op een verzoek om toelichting.

Kom naar onze events

Wanneer Wat Waar Wie
Sectorraad 2025 De Engel in Houten
Leden De Horecabond
Meer informatie